Primăria Aleșd, lider de proiect, a achiziționat un buldoexcavator, un tractor cu următoarele accesorii: încărcător frontal, distribuitor de nisip/sare, remorcă basculantă și tocător pentru vegetație, 5 drujbe profesionale, 3 scări glisante de mărimi diferite (6 m, 10 m și 13 m), un generator de 180 kW, două generatoare de 10 kW, două motopompe, 100 m de diguri gonflabile, patru corturi militare (10×4,8 m), paturi și saltele de campanie. Închiderea proiectului a avut loc la Aleșd, cu participarea mai multor primării din zonă, a prefectului Dumitru Țiplea și a colonelului Sorin Caba, inspector șef al ISU Crișana.
[eadvert]
Au ținut să își îmbunătățească capacitatea de răspuns în situații de urgență, atât prin dotări tehnice, cât și prin modul de organizare și de pregătire. Este vorba despre partenerii din Proiectul ROHU48
,,Dezvoltarea unei capacități de răspuns integrate pentru situații de urgență transfrontaliere” derulat de Primăria Aleșd, în parteneriat cu Primăria Șinteu și Primăria Szarvas din Ungaria. Obiectivul general al proiectului a fost îmbunătățirea nivelului de siguranță al populației din regiunea transfrontalieră, iar astfel, reducerea costurilor sociale, economice și de mediu privind dezastrele naturale din această zonă.
„Proiectul a fost depus spre finanțare în aprilie 2017, în cadrul Programului Interreg V-A România-Ungaria 2014-2020 și a intrat în contractare în 2019. Acest fapt ne-a permis ca în octombrie 2019, să începem demararea proiectului, care are o durată de implementare de 21 de luni. La data de 31 iulie, proiectul se încheie”, a explicat city managerul Aleșdului, Bogdan Pantea.
„În calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, vă felicit că dezvoltați proiecte în această direcție, adică de dotare a comunităților cu utilaje, cu materiale de protecție împotriva dezastrelor și inundațiilor. Am văzut câteva imagini din Aleșd de anul trecut și îmi amintesc, fiindcă am participat activ la acele inundații. Din fericire, în acest an valea Crișului Repede nu a mai fost afectată. Acest proiect se înscrie într-o linie națională de dotare pentru situații de urgență. Cu câteva zile înainte, s-a semnat un contract de achiziții de utilaje pentru toată țara, în valoare de 159 milioane de euro. Apreciez atât activitatea Primăriei Aleșd, cât și a Primăriei Șinteu. Sunt două administrații foarte dinamice, care participă activ la dezvoltarea comunităților”, a spus prefectul Dumitru Țiplea, prezent la Aleșd.
Bugetul total al proiectului a fost de 485.400 euro, din care 399.532,74 euro reprezintă contribuția FEDR. Din totalul bugetului, 225.000 de euro i-au revenit Primăriei orașului Aleșd, 110.400 de euro a fost valoarea bugetului pentru comuna Șinteu, iar suma de 150.000 de euro a fost alocată orașului Szarvas.
Citiți principiile noastre de moderare aici!