După câțiva ani de pauză, municipalitatea orădeană condusă de primarul Florin Birta a reluat bugetarea participativă, dar cu un buget mult diminuat, de 1,5 milioane lei, față de 1,5 milioane euro, cât pusese la bătaie în procedurile anterioare.
Regulamentul procedurii a fost votat de Consilierii locali la finalul lunii trecute, în cuprinsul acestuia fiind incluse în propuneri venite, pe ultima sută de metri, de la Mihai Șvab, vicepreședinte al USR Bihor.
[eadvert]
După vot, următorul pas este ca de la începutul lunii mai să fie lansată platforma și să înceapă depunerea proiectelor.
Fiecare proiect poate să obțină o finanțare de la bugetul local de maximum 100.000 de lei, proiectele urmând să fie selectate în funcție de numărul de voturi, până la epuizarea sumei. Ca o diferență, în edițiile anterioare numărul de proiecte era limitat la zece.
În plus față de regulamentul din sesiunile anterioare, participanții la procesul de bugetare participativă din 2022 sunt și cetățeni care lucrează sau învață în Oradea, chiar dacă nu au domiciliul sau rezidența înregistrată în Oradea. De asemenea un cetățean poate depune oricâte proiecte dorește, în oricare dintre domenii precizate.
„Orădenilor li se oferă șansa de a iniția propuneri de proiecte care să îmbunătățească condițiile de viață la nivel de cartier. Astfel, un cetățean poate să voteze de 2 ori: o dată online și o dată offline, un singur proiect din listă. Depunerea proiectelor se poate realiza prin platforma on-line, dar și off-line. Au rămas aceleași domenii, dar cetățenii vor vota un singur proiect din cadrul listei cuprinzând toate proiectele înscrise”, informează Primăria.
Primarul a transmis că în septembrie se vor contura proiectele eligibile în cadrul acestei ediții.
Propuneri acceptate
Municipalitatea transmite că în termenul legal de depunere a observațiilor la regulament, 18 martie, nu s-a înregistrat nicio propunere. Unica intervenție a venit după închiderea termenului, iar o parte dintre propuneri au fost acceptate, astfel:
· Vârsta minimă de 16 ani a participanților la procesul de bugetare participativă
· Numărul minim de proiecte declarate câștigătoare – 15
· Publicarea pe platforma de bugetare participativă a proiectelor invalidate și a motivelor care au stat la baza invalidării lor
· Comasarea proiectelor identice prin dialog cu inițiatorii lor
· Informarea prealabilă a inițiatorilor în cazul îmbunătățirilor sau optimizărilor propuse de comisia de analiză și validare a proiectelor
· Clarificarea modului de vot în cadrul întâlnirilor publice.
„Chiar dacă au fost propuneri transmise după perioada legală, le-am luat în considerare pentru aspectele care îmbunătățesc sau clarifică prevederile regulamentului. Estimez că la finalul lunii septembrie vom cunoaște proiectele câștigătoare și pe care Primăria le va pune în implementare în cadrul acestui an și în cursul anului viitor”, a precizat primarul Florin Birta.
Calendarul de depunere a proiectelor
– 2 mai – lansarea portalului
– 2 mai – 19 iunie – depunerea de proiecte
– 20 iunie – 3 iulie – verificarea și validarea proiectelor depuse
– 4 iulie – 4 septembrie – votul online
– 5 septembrie – 25 septembrie – votul offline
USR: implementare deficitară în urma edițiilor anterioare
USR își asumă meritul inițierii edițiilor orădene ale bugetării participative și critică Primăria pentru modul în care a implementat proiectele alese, dar și sincopa de câțiva ani în care procedura a fost suspendată: „din cele 20 de proiecte câștigătoare din cele peste 100 propuse în acei doi ani, foarte puține au fost realizate, iar multe dintre ele au fost abandonate. Administrația locală a găsit de cuviință chiar să facă alte lucruri exact în zonele în care cetățenii au dorit ceva pentru comunitatea lor. Spre exemplu, în Parcul Tineretului, unde s-a propus construirea unui loc de joacă, terenul a fost concesionat pentru construirea unei biserici”.
Față de ediția prezentă a bugetării participative, USR Oradea transmite că a cerut Primăriei dublarea bugetului, fără rezultat însă.
Au mai cerut ca municipalitatea să folosească, în continuare, platforma online existentă, activ.oradea.ro, considerând că „derularea unei noi achiziții, așa cum își dorește administrația locală, nu își mai are rostul. Banii pentru o astfel de investiție ar putea foarte bine să fie folosiți într-un proiect din cadrul bugetării participative”.
„De asemenea, am propus ca în Comisia de evaluare să fie introduși 2 reprezentanți ai societății civile, 1 reprezentant al asociațiilor de proprietari și 1 reprezentant al mediul universitar. Componența comisiei să fie făcută publică imediat ce va fi constituită”, este o altă propunere a USR.
„Amendamentele pe care le-am propus au fost însă mai numeroase, unele dintre ele fiind de natură să modifice substanțial regulamentul propus pentru dezbaterea publică, în sensul îmbunătățirii acestuia. Acestea însă nu au fost incluse în forma finală”, transmite Mihai Șvab.
Trimite articolul
XSpânzurãtori mai par atârnãtori fãrã stil.
Data trecuta a spus Birta ca nu tine cont de proiectele si parerile oradenilor, ca stie Bolojan ce e mai bine pt oras, nu ca stie el, ci stie Bolojan. El nu are voie sa stie nimic. Pt ce se mai tine iar prostia asta????
Când mai sunt alegeri?
-
90% va avea Birta sau Bolojan
Doar ideile ce impluca betonari si taieri de copaci au sanse de castig. Cele pe aceeasi lungime de unda cu Primaria. De aveti ura pe vecinul propuneti sa i se demoleze casa pt a face piateta sau parcare.
-
Ei, chiar te pot contrazice. Anul trecut s-a aprobat iluminarea trecerilor de pietoni. S-a betonat strict să ancoreze stâlpul pentru felinare și indicatorul iluminat. Nu s-a tăiat niciun copac pe acest proiect.
-
Doar cu trecerile atat. Dar proiectul cu turnul de pe Lacul Rosu, si alte zeci de proiecte. Au facut un singur proiect si ala aproape zero, au luminat trecerile care erau luminate, cele periculoase au ramas tot asa.
-
Da, au iluminat treceri gen pe Seleusului unde si inainte a fost destul de buna vizibilitatea, iar in Nufarul niciuna unde pe trecere parcheaza zilnic dube si politia face ca nu vada… sunt 6 treceri periculoase pe stazile principale in Nufarul 1, oe Bumbacului si C.Noica, pe niciuna n-a zis primaria ca e periculoasa, cele din Velenta si in centru, acele sunt periculoasa, asa-i?
-
Iar puneti botul la asa ceva. Birta a spus ca nu ne intereseaza parerea oradenilor, ca stim noi mai bine ce trebuie. Asa ca ergeti in ….. mea cu parerea noastra. O ajuns sluga de pustiulica a familiei Birta , primar. Asa e cand un copil de bani gata plateste pentru postul ocupat, si devine o sluga a lui Bolojan