Izbuc. La Cărpinet se repară drumurile, se pregătesc porții de mâncare pentru enoriași, s-au stabilit trasee de acces.
[eadvert]
Prezența Patriarhului Daniel la târnosirea „Catedralei Munţilor Codru Moma” e un eveniment istoric.
„Este o mare onoare pentru noi. Eu nu știu să mai fi venit niciunul dintre Patriarhii Bisericii Ortodoxe în comuna noastră”, spune viceprimarul de Cărpinet, Silviu-Marcel Sim. Viceprimarul afirmă că se așteaptă la un mare număr de credincioși, chiar dacă „cu pandemia aceasta nu putem ști exact cine vine și cine nu vine. Noi am făcut trasee. Cum e satul în formă de «Y», am stabilit ca oamenii să meargă pe un traseu și să vină pe altul, așa încât să nu se întâlnească. Anticipăm că va fi un aflux mare de oameni timp de o săptămână, deoarece credincioși pot veni până în 27 septembrie să vadă catedrala deschisă”, explică viceprimarul Silviu-Marcel Sim.
Secundul de la Primăria Cărpinet promite că, așa cum se întâmplă și la slujbele de maslu, enoriașii veniți de departe vor primi mâncare la pachet. „Știu că femeile din sat au fost solicitate să facă mâncare, se vor da pachete și de această dată”, spune Silviu-Marcel Sim. Viceprimarul afirmă că nu au fost neglijate nici porțiunile de drum care să permită accesul la Mănăstirea Izbuc. „La Călugări, acolo unde s-a lucrat la canalizare, acum reparăm drumul. Nu e o mare problemă, e vorba de o porțiune de 100 de metri, care s-a stricat în timpul lucrărilor. Și am mai lărgit o porțiune de drum cu 1,2 metri, la Cărpinet”, explică viceprimarul.
Piatra fundamentală a „Catedralei Munţilor Codru Moma” a fost sfințită și așezată de PS Sofronie la 16 mai 2010, pe locul vechii biserici a mănăstirii. Catedrala Munților Codru Moma este zidită după modelul istoricei biserici a Mănăstirii Ravaniţa din Serbia, din munții Kucaj, una dintre cele mai mari mănăstiri din Serbia, ctitorie a Sf. Prinț Lazăr al Serbiei.
Crucile sunt aurite după o metodă specială și sunt realizate după modelul crucilor de la biserica Mănăstirii Snagov.
Părintele Antonie, economul Mănăstirii Izbuc, subliniază faptul că prezența Patriarhului la Mănăstirea Izbuc e un eveniment „unic și istoric. Nu a mai fost nici un Patriarh la Mănăstirea Izbuc. Ne pregătim cu de toate, cu curățenie, iar toate construcțiile trebuie să fie gata. În vremuri normale, catedrala poate primi 600 de oameni. Acum va fi o slujbă afară, cu respectarea normelor pe timp de pandemie. Anticipăm că pe 19 septembrie, vor fi circa 1.000 de oameni, dar catedrala rămâne deschisă pentru închinare încă o săptămână. În catedrală avem o icoană reprezentând pe Mântuitorul Iisus Hristos în grădina Ghetsimani, pictată de către Părintele Arsenie Boca, la vârsta de 19 ani, icoană ce a intrat în patrimoniul Sfintei Mănăstiri Izbuc, fiind oferită de către Doamna Zoe Maria Dăian din Timișoara, nepoata Părintelui Arsenie Boca.
Avem icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, existentă în mănăstire încă din momentul întemeierii acesteia, în 1926, copie după icoana făcătoare de minuni a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu de la Mănăstirea Dălhăuţi, din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei. Este depusă și racla cu moaștele Sf. Nectarie. Catedrala e pictată în tehnică bizantină, are pardoseala de marmură, iar candelabrul e din bronz aurit, adus de la Tesalonic”.
Programul liturgic din ziua de 19 septembrie, comunicat de Mănăstirea Izbuc, este următorul: de la ora 09:00 Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, va oficia Sfânta Liturghie, pe o scenă amenajată în vecinătatea noului lăcaș de cult; de la ora 11:00, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, alături de Ierarhii invitați, vor săvârși slujba de târnosire a noii biserici cu hramul Adormirea Maicii Domnului.
„De asemenea, datorită situației generate de pandemia actuală, credincioșii care vor lua parte la programul menționat sunt rugați să respecte, cu deosebită grijă, normele de distanțare fizică și să poarte masca de protecție pe întreaga durată a poposirii lor în incinta Mănăstirii noastre, atât în spațiile închise, cât și în exteriorul acestora. Sfintele slujbe vor putea fi urmărite și prin intermediul unui ecran de mari dimensiuni, amplasat în vecinătatea noii biserici. La intrarea în sfintele lăcașuri și în perimetrul acestora, vor fi amplasate puncte de dezinfecție, unde vor fi puse la dispoziție măști de protecție și apă potabilă îmbuteliată”, a precizat economul Mănăstirii Izbuc Părintele Antonie.
Trimite articolul
XCe flegma as arunca pe jegul asta ordinar.
-
Foarte bine spus Cristiane.Biserica ne vrea prosti.
De mancat ati pregatit , da ceva de ,,dosit” ?
Danyel….. need money ,you fucki”n whizard?!
Aur, Mercedes, restul sa moara de foame