„Let’s Do It, Romania!” este un proiect naţional ce face parte din conceptul „Let’s Do It, World!” şi are drept scop responsabilizarea oamenilor faţă de mediul în care trăiesc. Pentru atingerea acestui deziderat, în ediţiile trecute (2010, 2011 şi 2012) au fost mobilizaţi sute de mii de oameni care au ales să facă România curată într-o singură zi. În anul 2011, judeţul Bihor a fost pe primul loc la numărul de saci cu deşeuri reciclaţi, iar în anul 2012 Bihorul a fost pe locul 5 la nivel naţional la numărul de saci cu deşeuri colectaţi, respectiv 16.360.
Anul acesta, ziua de curăţenie naţională va fi pe data de 28 septembrie 2013, moment în care fiecare român poate contribui la dezvoltarea durabilă a ţării sale prin aderarea la un concept bazat pe educaţie ecologică.
Proiecte
Ediţia din 2013 nu înseamnă doar curăţenie într-o singură zi, ci presupune mai multe proiecte: Registrul Naţional de monitorizare şi sesizare a deşeurilor, „Şcoala mea e ECO”, „Şcoala mea verde”, „Împarte carte”, „Let’s Bike It” şi „Let’s Train It”. Registrul de centralizare şi de monitorizare a deşeurilor va implica următoarele activităţi: identificarea zonelor cu deşeuri depozitate ilegal, verificarea zonelor de către partenerii locali, informarea/sesizarea autorităţilor competente, monitorizarea sesizărilor transmise.
În ceea ce priveşte obiectivele setate pentru acest an, organizatorii naţionali îşi propun: să se realizeze o colectare selectivă a minim 40% din deşeuri; să recicleze minim 40% din deşeurile adunate; să fie implicat fiecare judeţ al României. Pentru a facilita procesul de cartare (identificare a mormanelor de gunoi) organizatorii pun la dispoziţia voluntarilor aplicaţia Trashout, prin care pot raporta gunoaiele din natură.
Orice bihorean se poate înscrie pentru ziua de curăţenie naţională. În acest fel, îşi poate organiza propria echipă, folosind informaţiile din link-ul următor: http://www.letsdoitromania.ro/raporteaza-gunoaiele. De asemenea, poate intra în baza de date a organizatorilor bihoreni, trimiţând un email la bihor@letsdoitromania.ro, urmând ca mai apoi să fie contactat pentru a face parte dintr-un grup de voluntari ce vor fi alocaţi unei anumite zone.
Echipa bihoreană invită instituţiile să se alăture demersului şi în acest an. Fie că sunt instituţii de învăţământ (şcoli, licee, universităţi) ori autorităţi locale/judeţene, fiecare îşi poate aduce propria contribuţie la succesul proiectului. De asemenea, organizaţiile non-guvernamentale din judeţ sunt aşteptate să facă parte din marea curăţenie naţională. Practic, orice entitate din judeţul Bihor poate să fie partizana proiectului, fie că reprezintă o persoană juridică ori una fizică.
„În primul an, au răspuns apelului nostru 3.000 de voluntari. În anul următor, am ajuns la frumoasa cifră de 4.500 de oameni implicaţi, iar anul trecut am avut 8.000 de persoane înscrise pe listă. Credem că bihorenii sunt deja partizanii noştri, iar cu susţinerea acestora, putem să fim un exemplu de mobilizare pentru întreaga ţară. Haideţi să arătăm că se poate!”, a precizat coordonatorul judeţean al acţiunii Mihai Pop.
Citiți principiile noastre de moderare aici!