Alegerile locale și europarlamentare din acest an au loc la data de 9 iunie, iar primarii primesc o serie de sarcini în această perioadă. Printre altele, aceștia sunt obligați ca până cel mai târziu cu 10 zile înaintea datei alegerilor, să pună la dispoziția partidelor politice și alianțelor politice un extras din Registrul electoral, cuprinzând alegătorii din respectiva unitate administrativ-teritorială, respectiv numele, prenumele, data nașterii şi domiciliul, pe suport electronic sau pe suport hârtie.
Listele electorale
Până în preziua alegerilor, primarii trebuie să întocmească, să tipărească și să pună la dispoziția birourilor electorale ale secțiilor de votare listele electorale permanente.
[eadvert]
De asemenea, se întocmesc listele electorale complementare, care au caracter permanent, în două exemplare originale şi se semnează de primar, de secretarul general al unităţii administrativ-teritoriale şi de şeful formaţiunii teritoriale a Inspectoratului General pentru Imigrări. Acestea trebuie înaintate de către primar birourilor electorale ale secţiilor de votare, cu trei zile înainte de data alegerilor.
Primarii comunică numărul de alegători rezultat din Registrul electoral şi din listele electorale complementare, în termen de 24 de ore de la constituirea acestora. În cazul în care există cetățeni care au reşedinţa în circumscripţia electorală în care au loc alegeri şi nu se află în evidenţele Inspectoratului General pentru Imigrări, aceștia sunt înscrişi de primar în lista electorală complementară, pe baza unui document care le atestă identitatea şi adresa la care locuiesc.
Campania electorală
„Primarii sunt obligaţi ca până la începerea campaniei electorale să stabilească, prin dispoziţie, locuri speciale pentru afişaj electoral şi să asigure amplasarea de panouri electorale în cadrul acestora, ţinând seama de numărul partidelor politice, organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţelor politice şi alianţelor electorale, care declară că depun liste de candidaţi, candidaturi pentru funcţia de primar şi de preşedinte al consiliului judeţean, precum şi de candidaţii independenţi.
Aceste locuri trebuie să fie situate în zone frecventate de cetăţeni, fără stânjenirea circulaţiei pe drumurile publice şi a celorlalte activităţi din localităţile respective”, a transmis Prefectura.
Primarii sunt obligaţi să monteze panouri pentru afişajul electoral în fiecare subdiviziune a unităţii administrativ-teritoriale.
„Primarul, cu sprijinul poliţiei locale sau cu sprijinul efectivelor Ministerului Afacerilor Interne, în localităţile unde poliţia locală nu este constituită, este obligat să asigure integritatea panourilor, afişelor electorale şi a altor materiale de propagandă electorală amplasate în locuri autorizate“, se mai arată în comunicat.
Cheltuieli din bugetul local
Cheltuielile pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor se suportă din bugetele locale ale comunelor, oraşelor și municipiilor. Birourile electorale și secțiile de votare sunt asigurate de către primari și prefecți. Sediile şi dotarea birourilor electorale de circumscripţie judeţeană şi după caz, ale birourilor electorale judeţene se asigură de către primarii municipiilor reşedinţă de judeţ, împreună cu preşedinţii consiliilor judeţene şi cu prefecţii.
„Dintre obligațiile primarilor, menționăm: asigurarea fondurilor necesare pentru acoperirea cheltuielilor necesare pentru tipărirea listelor electorale permanente, confecționarea panourilor de afișaj electoral, dotarea biroului de circumscripție cu suportul logistic necesar, precum și dotarea birourilor secțiilor de votare cu 5 urne fixe, o urnă mobilă, cabine de vot suficiente, în funcție de numărul de alegători înscriși în listele electorale sau alte dotări necesare pentru buna desfășurare a alegerilor din 9 iunie 2024”, arată documentul transmis de prefectură.
Prefectul Dumitru Țiplea a emis un ordin privind numerotarea circumscriptiilor electorale din județul Bihor pentru alegerile locale din data de 09 iunie 2024. Ordinul vizează stabilirea celor 101 circumscripții electorale, precum și obligația primarilor de a informa alegătorii cu privire la numărul circumscripției, delimitarea și numerotarea secțiilor de votare.
Numerotarea circumscripțiilor electorale din județul Bihor
- Municipiul Oradea – 1
- Beiuș – 2
- Marghita – 3
- Salonta – 4
- Aleșd – 5
- Nucet – 6
- Săcueni – 7
- Ștei – 8
- Valea lui Mihai – 9
- Vașcău – 10
- Abram – 11
- Aștileu – 12
- Aușeu – 13
- Avram Iancu – 14
- Balc – 15
- Batăr – 16
- Biharia – 17
- Boianu Mare – 18
- Borod – 19
- Borș – 20
- Bratca – 21
- Brusturi – 22
- Budureasa -23
- Buduslău – 24
- Bulz – 25
- Buntești – 26
- Căbești – 27
- Căpâlna – 28
- Cărpinet – 29
- Câmpani – 30
- Cefa – 31
- Ceica – 32
- Cetariu – 33
- Cherechiu – 34
- Chișlaz – 35
- Ciumeghiu – 36
- Cociuba Mare – 37
- Copăcel – 38
- Criștioru de Sus – 39
- Curățele – 40
- Curtuișeni – 41
- Derna – 42
- Diosig – 43
- Dobrești – 44
- Drăgănești – 45
- Drăgești – 46
- Finiș – 47
- Gepiu – 48
- Girișu de Criș – 49
- Hidișelu de Sus – 50
- Holod – 51
- Husasău de Tinca – 52
- Ineu – 53
- Lazuri de Beiuș – 54
- Lăzăreni – 55
- Lugașu de Jos – 56
- Lunca – 57
- -Mădăras – 58
- Măgești – 59
- Nojorid – 60
- Olcea – 61
- Oșorhei – 62
- Paleu – 63
- Petreu – 64
- Pietroasa – 65
- Pocola – 66
- -Pomezeu – 67
- Popești – 68
- Răbăgani – 69
- Remetea – 70
- Rieni – 71
- Roșia – 72
- Roșiori – 73
- Săcădat – 74
- Sălacea – 75
- Sălard – 76
- Sâmbăta – 77
- Sâniob – 78
- Sânmartin – 79
- Sânnicolau Român – 80
- Sântandrei – 81
- Sîrbi – 82
- Spinuș – 83
- Suplacu de Barcău – 84
- Șimian – 85
- Șinteu – 86
- Șoimi – 87
- Șuncuiuș – 88
- Tarcea – 89
- Tămășeu – 90
- Tărcaia – 91
- Tăuteu – 92
- Tileagd – 93
- Tinca – 94
- Toboliu – 95
- Tulca – 96
- Țețchea – 97
- Uileacu de Beiuș – 98
- Vadu Crișului – 99
- Vârciorog – 100
- Viișoara – 101
Citiți principiile noastre de moderare aici!