Pregătirea pentru sezonul rece începe din momentul în care temperatura apei scade sub 15ºC.
Unul dintre principalele aspecte este tratarea chimică dinaintea îngheţului. La o temperatură de 5-6ºC, algele şi bacteriile nu au un mediu prielnic de viaţă şi vor îngheţa odată cu apa. La venirea primăverii acestea vor reveni la viaţă, prin urmare tratamentul din toamnă este foarte important.
• Tratamentul chimic de toamnă:
1. Aduceţi nivelul pH-ului la 7,0-7,6.
2. Este de asemenea necesar un tratament intensiv cu clor granulat. În funcţie de produsul folosit, citiţi instructiunile de pe etichetă şi folosiţi doza de şoc. Pentru fiecare 10 m³ de apă se dizolvă doza într-un recipient şi se introduce în piscinã. Robinetul cu 6 căi va fi pus pe poziţia RECIRCULARE. Atenţie! Clorul granulat se va utiliza doar bine dizolvat în apã, pentru a preveni decolorarea finisajului pisicinei. Sub nici o formã nu utilizaţi tabletele de clor direct aruncate în bazin, deoarece acestea vor ajunge pe pardoseala piscinei şi vor decolora finisajul.
3. Agentul chimic folosit trebuie să aibă acţiune mai îndelungată.
4. Completaţi tratamentul cu o substanţã împotriva algelor, în doza de şoc recomandatã de producãtor.
5. După ce aţi introdus toate substanţele, lăsaţi pompa să funcţioneze în poziţia RECIRCULARE cel puţin 24 de ore pentru ca totul sǎ fie bine amestecat.
• Curăţarea piscinei:
1. Aspiraţi fundul piscinei şi curăţaţi suprafaţa de frunze.
2. Curăţaţi coşul skimmerului de frunze şi puneţi-l în cutie.
• Protejarea ţevilor împotriva îngheţului:
Majoritatea ţevilor ar trebui să fie sub cota de îngheţ (90-100 cm). Dacă această condiţie nu este respectată, ţevile trebuie golite înainte de venirea iernii, înainte de a li se acoperi orificiile.
1. Goliţi apa din piscină până când nivelui apei din piscină scade sub nivelul celor mai jos accesorii de perete (cu aproximativ 15 cm), dar cu respectarea condiţiei ca în piscinã sã rãmânã cel puţin 50 cm apã. În cazul în care rãmân mai puţin de 50 cm apã în piscinã, goliţi piscina cu aproximativ 20 cm sub nivelul skimmerelor sau al canalului de preaplin, dupã caz. În acelaşi timp cu golirea bazinului se va face şi curăţarea filtrului (poziţia robinetului cu 6 căi trebuie să fie BACKWASH).
a) Deschideţi robinetul de la sifon (dacă există) şi închideţi robinetul de la skimmere sau robinetul de la bazinul de compensare (în cazul piscinelor cu sistem de preaplin). Dacă nu aveţi sifon faceţi golirea piscinei şi spălarea filtrului pe skimmere doar atât timp cât pompa este amorsată. Restul golirii necesare se va efectua cu o pompă submersibilă.
b) Poziţionaţi maneta robinetului cu 6 căi pe BACKWASH.
c) Porniţi pompa.
d) Când nivelul apei ajunge la aproximativ 15 cm sub nivelul celor mai de jos accesorii de perete, opriţi pompa, închideţi robinetul de la sifon sau de la bazinul de compensare şi puneţi robinetul cu 6 căi pe poziţia WINTER.
2. Aerisirea ţevilor se va face cu ajutorul unei pompe de aer cu furtun, această operaţie putând fi efectuată atât pe duze cât şi pe skimmere.
3. Orificiile tuturor acesoriilor piscinei trebuie acoperite.
• Protejarea piscinei:
Piscina trebuie acoperitǎ pe timpul iernii pentru a evita căderea diverselor obiecte, corpuri.
1. Acest lucru poate fi făcut cu ajutorul acoperitoarelor de iarnă, special concepute.
2. În lipsa acestui echipament puteţi acoperi piscina cu un material susţinut de traverse aşezate de-a latul bazinului, prevăzut cu orificii, pentru ca apa să se poată scurge.
Este recomandat sã utilizaţi plutitori antiîngheţ pentru a preveni formarea unui pod de gheaţã, care poate afecta finisajul şi structura bazinului. Plutitorii antiîngheţ trebuie amplasaţi pe tot perimetrul piscinei, precum şi pe cele douã diagonale.
• Protejarea echipamentelor piscinei
1. Demontaţi pompa din racordurile olandeze, decuplaţi alimentarea electricã a acesteia şi depozitaţi-o într-un loc uscat, cu temperaturã peste 100C. În cazul în care nu aveţi posibilitatea sã realizaţi aceastã operaţiune, desfaceţi racordul inferior de golire al pompei şi capacul pompei şi puneţi-le într-o cutie. Apa se va scurge din pompă şi nu veţi avea probleme pe timpul iernii.
2. Scoateţi coşul din pompă, curăţaţi-l şi puneţi-l în cutie.
3. Goliţi filtrul de apã. Desfaceţi racordul inferior pentru golirea filtrului şi puneţi-l în cutie.
4. Demontaţi manometrul de pe filtru şi puneţi-l în cutie.
5. Goliţi panourile solare de apã.
6. În cazul sistemelor de tratare pe bazã de sare, goliţi celulele de electrolizã a apei.
7. Pentru pompele de dozare clor/pH, scoateţi sonda de citire din instalaţie şi introduceţi-o într-un recipient cu apã, care trebuie protejat de îngheţ.
8. Dacã piscina dumneavoastrã este prevãzutã cu o scarã din inox, aceasta trebuie scoasã din sistemul de prindere şi depozitatã într-un loc uscat.
9. Toate echipamentele electrice se vor decupla de la alimentarea cu energie electricã.
Cand este vorba despre inchiderea piscinei, specialistii nostri sunt pregatiti sa raspunda la urmatoarele intrebari:1. Este necesara o pregatire a piscinei pentru perioada de iarna si de ce?
– Da , este o operatiune foarte importanta care ne scuteste de probleme in sezonul viitor. Instalatia piscinei trebuie golita foarte bine pentru a evita spargerea ei pe timpul iernii iar apa care ramane in piscina trebuie tratata chimic pentru a impiedica depunerea algelor si a calcarului pe peretii piscinei.
– Este indicat sa se inchida piscina la temperaturi sub 20 grade pentru a nu se dezvolta algele in apa ramasa in piscina .
2. Care sunt etapele pregatirii pentru iarna a piscinei?
– Cu o saptamana inaintea inchiderii piscinei este bine sa se faca o clorinare soc pentru a distruge bacteriile si microorganismele de pe traseul conductelor si din apa piscinei. Atunci cand nivelul clorului scade spre 0 mg/l se goleste piscina sub gurile de refulare (aprox 15-20 cm sub gurile de refulare) si se adauga in apa un tratament pentru perioada de iarna .In piscinele cu liner se monteaza plutitorii care au rolul de a prelua presiunile ce se exercita asupra bazinului la procesul de inghet-dezghet. Bazinul trebuie aspirat iar portiunea de la suprafata a bazinului curatata. Trebuie golita instalatia , demontat echipamentul piscinei (pompa si filtrul, scara) si depozitat la loc ferit de ploaie si inghet. Cartusul filtrant trebuie foarte bine curatat pentru a se putea refolosi in sezonul urmator. Capacul filtrului cu nisip se va inlatura si se va verifica daca nisipul va mai putea fi folosit sezonul viitor. Daca nisipul din filtru este pietrificat sau foarte alunecos va trebui sa goliti filtrul pentru a nu se intari in filtru si a strica elementele filtrului. Se monteaza prelate de iarna a piscinei.
3. Este importanta achizitionarea unei prelate pentru iarna?
– Da deoarece se evita accidentele a caror victime sunt mai ales copiii. Un alt scop este de a reduce consturile punerii in functiune a piscinei prin economisirea orelor de lucru si a materialelor de spalare a bazinului. Pentru posesorii de piscine cu liner care au in vecinatatea bazinului copaci(mai ales nuci) este obligatorie achizitionarea prelatei pentru ca petele de la frunze pateaza linerul iar aceste depuneri organice sunt aproape imposibil de eliminat.
Cum sa ne ferim de produse foarte ieftine si de proasta calitate?
Problemele dvs. cu piscina sau cu apa din aceasta sa repeta la nesfarsit? Aveti impresia ca investiti bani in produsele de tratare si in echipamentele pentru piscina si totusi in mai putin de un an, poate chiar la fiecare sezon trebuie sa faceti noi investitii? De cate ori nu vi s-a intamplat ca pompa sau filtrul dvs. sa nu dea randamentul asteptat ? Si nu in ultim rand cum se pot rezolva aceste probleme?
Consumatorul in general, merge pe ideea achizitionarii unor produse la preturi sa spunem avantajoase, dar nu iau in considerare sau nu au experienta necesara pentru a avalua si calitatea acestora. Adesea preturile mici pentru anumite produse sau servicii oferite nu se datoreaza bunelor calitati de management ale firmei care le ofera. De multe ori preturile extrem de avantajoase ale produselor achizitionate fie ascund anumite neconformitati cu normele europene si cele din Romania, fie sunt contrafacute.
Astfel de produse o data folosite nu numai ca nu vor rezolva problemele dvs. ci pot crea complicatii in mecanismul piscinei dvs, pot creste consumul de energie sau pot crea probleme persistente si neplacute de calitate a apei (alge, ciuperci, etc.)
Alegerea unor produse de calitate pentru constructia piscinei in prima faza, si ulterior pentru tratarea apei, instalatii, echipamente sau dezumidificare este esentiala. Profesionistii romani va pot asigura calitatea necesara, dar sfatul nostru este sa contactati firme de incredere pentru a le incredinta aceasta misiune.
Asociatia Patronala pentru Piscine si Wellness vine in ajutorul consumatorului final cu cateva sfaturi pentru ca piscina dumnavoastra sa nu mai fie o problema, ci o placere. Va recomandam deci cateva trucuri in avantajul dvs.
• Contactati mai multe firme specializate pentru a avea o paleta mai larga de oferte pentru aceleasi produse sau servicii. Acest lucru va permite nu numai sa obtineti un raport calitate/pret, ci si sa va puneti intrebari in cazul in care primiti o oferta cu preturi mult prea joase decat media celorlalte oferte.
• Cereti firmelor la care apelati contactul a cel putin 5 – 10 clienti pentru a-i recomanda si nu ezitati sa va intalniti cu acestia pentru mai multe detalii.
• Verificati intotdeauna etichetele produselor, autorizatiile pentru acestea, certificatele de conformitate.
ATENTIE: Asigurati-va ca eticheta este scrisa si in limba romana!
• Insistati sa primiti instructiunile de folosire ale produselor, dozajul acestora si sfaturi de la firma care vi le ofera. In mod normal acestea sunt obligate sa instruiasca persoana care le va folosi.
• Nu ezitati sa intrati pe bloguri sau pe site-uri de specialitate unde puteti in mod gratuit cere parerea unor specialisti in domeniu.
Dacă doriţi mai multe detalii apelaţi cu incredere la
Happy Pool – 0740.701.927 sau pe Str Cazaban nr 49 (incinta Casa de Cultura a Tineretului)
http://www.happypool.ro/ office@happypool.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!