Aniţa Luncan, profesoară de Chimie, Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, Oradea – este profesor MERITO 2018.
„Proiectul MERITO îşi propune să prezinte aceste modele de profesori şi să le pună metodele în valoare. Avem nevoie de oameni care să ne inspire, care să devină multiplicatori de performanţă şi calitate “la firul ierbii” sau care să ne conducă spre schimbări pozitive la nivelul întregului sistem educaţional. Împreună cu aceştia, coagulăm comunitatea MERITO şi dezvoltăm proiectul spre a creşte şi inspira şi alţi profesori”, e scopul acestui proiect.
Demersul e unul cu bătaie lungă, iniţiatorii înţelegând că fără a investi în Educaţie nu vom prospera, nu avem viitor.
„Nu putem avea o țară bogată fară să fim competitivi cu produsele și serviciile românești pe piața mondială – nu putem fi competitivi fară tineri foarte bine educați, creativi, performanți și pasionați de domeniul pe care și-l aleg. Alături de familie, profesorii ne educă copiii, ne formează viitorii colegi, viitorii antreprenori, pun bazele generației de mâine. Vrem să ȋi descoperim pe profesorii valoroși din România. Nu le-am mulțumit destul pentru rolul pe care îl joacă ȋn societate: ei sunt formatori de oameni. E momentul să îndreptăm acest lucru – să le arătăm recunoștința noastră, respectul nostru, pentru că sunt parte din elita profesioniştilor României. Numai cu o educație de bună şi înaltă calitate putem să fim o țară respectată, apreciată şi stăpâna pe viitorul ei ”, explică coordonatorul proiectului Măriuca Talpeș, inițiatoarea ideii, co-fondator Bitdefener.
Profesorul orădean Aniţa Luncan nu se află la prima recunoaştere a activităţii sale. Luncan recunoaște că mereu a avut o aplecare spre elevii care vor să facă performanță. De-altfel activitatea sa de la catedră a mijlocit obţinerea unor medalii la nivel internaţional la olimpiadele de chimie.
Conform site-ului proiectului, şi anul acesta, face pregătire pentru olimpiadă cu 24 de elevi, din clasa a VII-a și liceu. Profesorul Luncan, este interesat şi de copii care nu au acces la resurse, de cei de la ţară. Vara, când petrece mult timp în casa părintească, îi ghidează pe copiii din sat care îi cer îndrumarea. Aniţa Luncan are 59 de ani și predă chimie la „Gojdu” din 1990, la gimnaziu și la liceu.
„Pentru mine, chimia este o disciplină pusă în slujba omului”, a declarat profesorul pentru site-ul proiectului. A ajuns să studieze chimie, după ce olimpică la matematică fiind, în clasa a X-a a primit un 3 nemeritat la matematică. Norocul adolescentei de atunci, care s-a răzvrătit nemaiparticipând la orele de pregătire la matematică a fost că a primit aprecieri din partea profesorului de chimie.
La rândul său, profesorul Aniţa Luncan a mărturisit că a recunoscut cu multă plăcere când un copil a dat o soluţie mai bună decât ea la o problemă şi nu s-a sfiit să-l încurajeze public că e mai deştept decât ea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!