Un fenomen îngrijorător este creşterea numărului de persoane obligate să doarmă la azilul de noapte pentru că, din cauza crizei, şi-au pierdut posibilitatea de a se întreţine. „Anul trecut pe vremea asta erau şi cu opt persoane mai puţine decât avem cazate acum, nu ajunsesem la 50 de persoane. Acum vin oameni care şi-au pierdut locul de muncă şi nu mai au din ce trăi. Este tragic mai ales pentru cupluri, pentru că la noi cazarea se face separat pentru bărbaţi şi pentru femei”, spune administratorul azilului, Ferenc Istvan. Conform acestuia, aceste persoane care nu şi-au pierdut nici rutina muncii şi nici voinţa de a se reintegra social nu sunt clineţi permanenţi ai Azilului. „Îşi găsesc de lucru şi îşi caută chirii şi se reintegrează social”, spune Ferenc.
Cea mai mică şansă de recuperarea socială o au persoanele care s-au deprins cu viaţa pe stradă. Aceştia sunt şi cei mai mulţi dintre rezidenţii Azilului, unde speranţa de reintegrare socială nu depăşeşte 10, 20%.
În prezent, în dormitoare sunt cazate 28 de persoane şi în containerele din curte, alte 29. Alte 33 de locuri sunt încă libere.
Pături şi hrană
Administratorii fac demersuri pentru a completa stocurile cu materialele necesare ajutorării persoanelor care preferă să stea în stradă pe perioada iernii. „Avem pregătite 50 de pături dar am făcut împreună cu Administraţia Socială Comunitară Oradea (ASCO) o cerere către Agenţia Naţională a Finanţelor Publice să primim materiale din mărfurile confiscate. Am şi primit un răspuns afirmativ din partea lor”, spune Ferenc.
Se mai fac achiziţii de tacâmuri de unică folosinţă, pentru hoinarii care, la temperaturi negative, preferă să ia masa afară. „Iarna asta ca şi anul trecut, vom pregăti ceai şi hrană caldă pe care să le distribuim celor care trăiesc în stradă”, anunţă administratorul.
C.Gh.
Citiți principiile noastre de moderare aici!