Timp de două zile, bihorenii care au avut treabă pe la Cetatea Oradea, dar şi pe la Gara Centrală ori la Piaţa Mare, au fost opriţi, mulţi dintre ei de poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi polițiștii Biroului Poliţiei de Proximitate Oradea.
Miercuri şi joi, aceştia au derulat o serie de activităţi preventive în cadrul acţiunii naţionale „Sărbători de iarnă în siguranţă!”, prin care au dorit să ofere informaţii despre protejarea intereselor comerciale ale cetăţenilor şi menţinerea siguranţei publice, în perioada sărbătorilor de iarnă.
La târgul din Cetate, Poliţiştii orădeni de prevenire şi proximitate au mers să stea de vorbă cu oamenii aflaţi în pieţele din Oradea, în staţiile mijloacelor de transport în comun şi la Târgul de Crăciun organizat în Cetatea Oradea, oferindu-le sfaturi despre cum se pot feri ca să nu devină victime ale tâlharilor, dar şi ale accidentelor rutiere ori ale evenimentelor negative generate de utilizarea necorespunzătoare a materialelor pirotehnice.
Împreună cu poliţiştii de la Transporturi Feroviare, poliţiştii de prevenire bihoreni au stat de vorbă şi cu călătorii din gară, cărora le-au oferit recomandări, dar şi fluturaşi cu mesaje preventive, subliniind importanţa propriilor atitudini în ceea ce priveşte prevenirea infracţiunilor.
Poliţiştii au atras atenţia că preocupările specifice sărbătorilor de iarnă și aglomerația din magazine pot determina bihoreni să devină de multe ori neglijenți cu bunurile personale în spaţiile publice aglomerate, în magazine şi în mijloacele de transport în comun.
Oamenii au fost sfătuiţi să fie prudenţi şi cu protejarea locuinței, a maşinii și a valorilor monetare.
Atenţie la colindători
Poliţiştii de prevenire bihoreni au atras atenţia cetăţenilor şi asupra necunoscuţilor care, în virtutea tradiţiei, pot apărea la uşile bihorenilor pretextând că sunt colindători, ca să poată avea acces în locuinţe şi să fure bunuri din case.
Poliţiştii de prevenire bihoreni au avertizat şi asupra metodei de operare „Accidentul”, rugând oamenii cu care au vorbit să apeleze de îndată poliţia prin 112 dacă sunt abordaţi de persoane necunoscute, care îşi declină diverse calităţi false (avocat, poliţist, procuror, medic etc.).
Le solicită telefonic diferite sume de bani sub pretextul că rude apropiate ale acestora au fost victime ale unor accidente rutiere şi au nevoie de bani pentru intervenţii medicale urgente sau au fost reţinute de poliţie pentru săvârşirea unor astfel de fapte grave (cu victime, decedate sau rănite grav), iar sumele de bani reprezintă onorariul avocaţilor ori sunt necesare pentru acoperirea pagubelor produse în urma accidentelor rutiere.
Poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi polițiștii Biroului Poliţiei de Proximitate Oradea spun că vor continua acest activităţi preventive în județul Bihor, atât în mediul urban cât și în mediul rural, vor fi distribuite materiale preventive în centre comerciale, piețele agro-alimentare și în zonele în care se desfășoară evenimente cultural-artistice, dar şi în instituţiile de învâţământ, înainte de vacanța de iarnă a copiilor.
Pentru a petrece sărbătorile de iarnă în linişte şi siguranţă, poliţia vă recomandă:
• Aveţi mare grijă de bunurile dvs. atunci când vă aflaţi în locuri aglomerate, la piaţă, în magazine, în mijloacele de transport în comun etc.;
• Asiguraţi-vă că aţi încuiat locuinţa când plecaţi de acasă ;
• Nu permiteţi persoanelor necunoscute să intre în casa dvs., indiferent de pretextul folosit. Dacă se prezintă a fi reprezentanţi ai unor instituţii, societăţi etc., cereţi-le un document de legitimare;
• Nu vă lăsaţi amăgiţi de vânzătorii de ,,chilipiruri’’; de cele mai multe ori produsele sunt fie contrafăcute, fie provin din săvârşirea unor infracţiuni ;
• Nu afişaţi ostentativ bunurile de valoare atunci când va aflaţi în locuri publice;
• Nu vă lăsaţi copiii nesupravegheaţi şi nu le permiteţi să poarte cheia locuinţei la vedere;
• Nu folosiţi obiecte de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice decât în condiţiile şi în locurile permise de lege. Deţinerea ilegală a acestora se pedepseşte cu închisoare!
• Evitaţi să intraţi în discuţie cu necunoscuţii care vă pot aborda pentru diferite acte de caritate; ei pot fi escroci, al căror scop este acela de a vă înşela;
• Nu răspundeţi la provocări cu violenţă; încercaţi să evitaţi conflictele, iar dacă nu reuşiţi, sunaţi de urgenţă la S.N.U.A.U. 112- apel gratuit;
•Nu consumaţi în exces băuturi alcoolice, comiterea faptelor antisociale poate fi înlesnită de aburii alcoolului;
• Respectaţi toate regulile de circulaţie, fie că sunteţi pieton sau conducător auto, indiferent de cât de mult vă grăbiţi. VIAŢA ARE PRIORITATE!
Citiți principiile noastre de moderare aici!