Actorii Teatrului de Stat din Oradea se pregătesc pentru cea de a cincea premieră a Stagiunii 2009/2010. Este vorba de piesa „Uciderea lui Gonzago”, de Nedealko Iordanov care va fi jucată sâmbătă 27 februarie, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea.
„Prin intermediul unui joc intertextual şi al procedeului «teatru în teatru», «Uciderea lui Gonzago» se raportează la cea mai cunoscută tragedie shakespeariană, «Hamlet», prezentând o versiune alternativă şi îmbogăţită a evenimentelor ce au loc la curtea regală a Danemarcei”, a anunţat Alexandra Preda, secretarul literar al Teatrului de Stat din Oradea.
Acţiune
„«Uciderea lui Gonzago» este titlul piesei pe care prinţul Hamlet le-o solicită actorilor sosiţi la Elsinore, scopul său fiind de a demasca fapta mârşavă săvârşită de unchiul şi de mama sa, actualul cuplu regal. Cea mai mare parte a acţiunii are loc «în culise» şi înfăţişează o serie nebănuită de intrigi şi conflicte care zdruncină atât nobilimea de la curte, cât şi trupa de artişti. Suspiciunile prezente încă de la început în sânul trupei se confirmă când, în timpul reprezentaţiei, actorii sunt acuzaţi de complot antiregal şi arestaţi. Ancheta care urmează şi torturile la care sunt supuşi îi forţează să îşi renege numele, meseria, întreaga identitate, o dispariţie simbolică ce se apropie izbitor de mult de cea fizică, definitivă”, a prezentat Alexandra Preda.
Actorii orădeni sunt pregătiţi de regizorul Petru Vutcărău. Petru Vutcărău nu este pentru prima oară la Oradea. În regia lui, Trupa „Iosif Vulcan” a Teatrului de Stat a realizat spectacolele „Şi cu violoncelul ce facem?” de Matei Vişniec (1995), „Hei, oameni buni! ” de William Saroyan (1995), „Despre sexul femeii ca un câmp de luptă în războiul din Bosnia” de Matei Vişniec (1999), „Salonul nr. 6″ de A.P. Cehov (2006).
Din distribuţie fac parte actorii: Richard Balint, Elvira Rîmbu, Petre Ghimbăşan, Răzvan Vicoveanu, Angela Tanko, Pavel Sîrghi, Ovidiu Ghiniţă, Denisa Vlad, Sorin Ionescu, Sebastian Lupu, Andrian Locovei, Mirela Lupu, Ciprian Ciuciu. Scenografia poartă semnătura Oanei Cernea.
C.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!