“Polonia reprezintă un partener al cărui model merită să fie urmat în domenii precum: absorbţia fondurilor europene, explorarea şi exploatarea gazelor de şist şi procesul de regionalizare”. Sursa este Prefectura Bihor. Semnatar: directorul Cancelariei prefectului, Claudia Timofte (PSD). Ocazia: vizita ambasadorului Poloniei la Oradea, unde s-a întâlnit cu prefectul Claudiu Pop şi cu primarul Ilie Bolojan. Aşadar, şefa Cancelariei prefectului nu are niciun dubiu că gazele de şist trebuie exploatate, mai cu seamă că un perimetru de exploatare din Bihor împresoară chiar Băile Felix şi Băile 1 Mai. Băi în care Rezervaţia Naturală Pârâul Peţa tocmai ce are probleme mari cu lacul termal Ochiul Mare, ce, practic, a secat. Motivul? Exploatarea exacerbată şi, pe alocuri ilegală, a apelor termale.
Este curios cum Prefectura Bihor dă exemplul Poloniei în privinţa gazelor de şist, cunoscut fiind faptul că cel puţin două mari companii din acest domeniu – Exxon Mobil şi Eni – au ales să plece din Polonia, exploatarea gazelor de şist nefiind într-atât de rentabile pe cât se credea iniţial.
Altfel, ni se transmite că, în urma discuţiilor cu ambasadorul polonez Marek Szczygiel, judeţul Bihor ar putea fi un „«entry hub» pentru companiile poloneze în România, în special în domeniul transportului”. Polonezul a apreciat, în schimb, faptul că Bihorul este între primele 5 judeţe cu investiţii poloneze în România.
Impresionatul polonez
„Domnul Marek Szczygiel, care se află pentru prima oară la Oradea, s-a arătat foarte impresionat de arhitectură, de clădirile de pe pietonal şi din zona centrală, precum şi de felul în care arată în general oraşul, afirmând că ar fi un exemplu de urmat şi pentru alţii”, scrie şi Primăria Oradea, adăugând că în Bihor sunt prezente 26 de companii poloneze, printre care Tymbark şi Cesal. Ambasadorul şi primarul au discutat despre posibilităţile de cooperare în turism, prin promovarea reciprocă a Oradiei şi a oraşelor poloneze.
Citiți principiile noastre de moderare aici!