Mediatorii au un rol important în reducerea abandonului școlar în comunitățile rrome și facilitează accesul medicilor în comunități reticente la servicii medicale, potrivit unui comunicat al Prefecturii Bihor.
„Este evident impactul pozitiv pe care mediatorii îl produc în comunitățile unde sunt prezenți. Trebuie să luăm exemplele UAT-urilor în care se fac progrese și să îl aplicăm în celelalte comunități rrome, pentru a crește nivelul de trai al acestora“, a declarat prefectul Dumitru Țiplea, cu ocazia unei ședințe organizate de Prefectura Bihor.
În cadrul întâlnirii de la Prefectură, reprezentanții Inspectoratului Școlar au subliniat importanța activităților efectuate de mediatorii școlari în privința reducerii abandonului școlar în comunitățile rrome.
„S-a constatat că în unele comunități există o reticență din partea părinților în privința educării copiilor. Cel mai ridicat grad de abandon școlar apare după absolvirea școlii generale, un număr foarte redus de elevi urmând educația liceală sau profesională. Astfel, mediatorii școlari depun eforturi atât în consilierea elevilor, cât și a părinților”, se arată în documentul trimis de Prefectura Bihor.
Totodată, cu aceeași ocazie, Direcția de Sănătate Publică Bihor a subliniat necesitatea prezenței în aceste comunități a mediatorilor și asistenților medicali, ale căror posturi pot fi finanțate de către primăriile de care aparțin comunitățile respective.
„S-a exemplificat, totodată, că activitatea mediatorilor facilitează accesul medicilor în comunitățile reticente la servicii sanitare și prin urmare, reduce decesele cauzate de boli care în mod normal pot fi diagnosticate și tratate la timp”, se mai arată în documentul citat.
În județul Bihor sunt înregistrați 34.630 de cetățeni de etnie rromă, iar la nivelul județului activează 8 mediatori școlari, 11 mediatori sanitari și 24 de asistenți sanitari, în 27 de comunități.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!