Primarii cu experienţă şi subreprefectul de Bihor Cristian Bitea spun că situaţiile de incompatibilitate ale aleşilor puteau fi evitate. Aceasta fiindcă aparatul din primărie este obligat să îi sesizeze primarului orice neregulă, iar când un primar ajunge în Consiliul de Administratie sau în Adunarea Generală a unei societăţi, chiar dacă ea aparţine de administraţia locala, aparatul juridic din primărie trebuie să intervină, să oprească această numire. Există apoi un al doilea filtru. Este vorba de Serviciul Juridic din cadrul Prefecturii. Cel care dă aviz de legalitate hotărârilor consiliilor locale. Subprefectul Cristian Bitea spune că încă de la numirea în funcţii, primarii din Bihor au fost învederaţi în legătură cu prevederile legale privind incompatibilităţile aleşilor locali. Acesta spune că fiecare consiliu local şi fiecare primar a primit un ghid, un îndreptar prin care aleşii erau sfătuiţi cum să evite conflictele de interese şi situaţiile de incompatibilitate. De asemenea, Prefectura Bihor a cerut consiliilor locale care au emis hotărâri prin care primarii erau puşi în situaţii de incompatibilitate să le revoce. Aceasta este explicaţia faptului că ANI a găsit doar un primar incompatibil în Bihor şi acesta din motivul că a uitat să părăsească poziţia de administrator al propriei firme.
Invocarea celor 1200 de primari care ar fi declaraţi incompatibili de către Agenţia Naţională de Integritate nu are acoperire în realitate. 100 este numărul real al aleşilor care ar putea să-şi piardă poziţiile. Cifra vehiculată de presă este urmare a unei declaraţii politice a primăriţei care conduce Asociaţia Comunelor. Şeful ANI, Horia Georgescu, susţine că această cifră impresionantă care ar presupune ca tot al treilea primar din România să fie incompatibil are o singură ţintă: crearea unei presiuni publice pentru a modifica legea. Însă modificarea legii nu rezolvă situaţia celor incompatibili, deoarece aceasta nu are efect retroactiv. Dincolo de disputele politice, un lucru este cert. Dacă Prefecturile îşi făceau treaba, aceste situaţii de incompatibilitate puteau fi evitate. Conform prevederilor art. 116 din Legea privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţii publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei nr. 161/2003, modificată, prefectul este obligat să verifice situaţia aleşilor locali din judeţ.
Este meritul Prefecturii Bihor, a Serviciului juridic, avizare şi Contencios Administrativ şi nu în ultimul rând a subprefectului Cristian Bitea, un specialist în administraţie în adevăratul sens al cuvântului că Bihorul figurează doar cu un primar în stare de incompatibilitate şi acesta fiindcă era administrator în propria societate.
Ghidul incompatibilităţilor
Prefectura Bihor a înmânat fiecărui primar un ghid în care erau prinse situaţiile de incompatibilitate şi conflictul de interese pe care trebuia să-l evite fiecare şef de primărie. Prefectura Bihor nu s-a rezumat doar la a-i informa pe primari. Acele hotărâri ale consiliilor locale care îi aducea pe primari în situaţia de a fi incompatibili nu au primit aviz de legalitate. Spre exemplu, printr-o hotărâre a Consiliului Local Nojorid, primarul Mircea Crainic era desemnat în Consiliul de Administraţie al Reosal. Prefectura Bihor nu a dat aviz de legalitate tocmai din motiv de incompatibilitate şi a dispus revocarea hotărârii. Printr-un document din iulie 2012, Prefectura Bihor atrage atenţia Consiliului judeţean, consiliilor locale şi primăriilor din judeţ că „au obligaţia de a pune la dispoziţia prefectului datele necesare stabilirii persoanelor cărora le sunt aplicabile incompatibilităţile legale”. „Noi am atras atenţia în ceea ce priveşte respectarea Legii privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei nr. 161/ 2003, modificată care spune că alesul local care nu a renunţat la funcţia deţinută înainte de a fi ales în funcţia care atrage starea de incompatibilitate, poate opta în termen de 15 zile de la numirea sau alegerea în această funcţie. Dacă nu, prefectul emite un ordin de încetare a mandatului.
„După alegerile din iunie 2012, Prefectura Bihor a înmânat primarilor un ghid-îndrumar, prin care le-am învederat articolele de lege în materia regimului incompatibilităţii şi a conflictului de interese. La nivelul judeţului Bihor, ANI nu a identificat până acum aleşi locali în stare de incompatibilitate, cu excepţia primarului de Chişlaz, care era administrator la o societate privată, nu membru în consiliul de administraţie a unei societăţi comerciale prestatoare de servicii publice de utilitate locală. Dacă edilul nu are voie în consiliul de administraţie nu înseamnă că localitatea nu are reprezentant, poate fi delegat un consilier local sau un funcţionar”, spune subprefectul de Bihor, Cristian Bitea.
Nu merg la protest
Aleşii locali, membri ai Asociaţiei Comunelor din România, au semnat un protest prin care îşi exprimă dezacordul pentru legile şi ordonanţele din 2013, urmând ca toate semnăturile să ajungă în zilele următoare pe masa Guvernului. Reprezentanţii Asociaţiei Comunelor din România ameninţă că vor veni la Guvern pe 20 august să protesteze pentru modificarea legii. În primă fază, sub forma unei delegaţii care să prezinte premierului şi ministrului Justiţiei un Protest semnat de 2.800 de primari. Pimarii din Bihor nu au fost informaţi despre acest demers.
„Eu nu sunt în nici un consiliu de administraţie, nici nu mă bag, nu sunt implicat. Nu m-a chemat nimeni la nici un miting, nu merg! Cunosc situaţia doar ceea ce am citit din ziare. Am de lucru, aici, 24 din 24 de ore”, a spus primarul USL de Avram Iancu, Teodor Liviu Matica.
„Voi merge la miting, dacă merg cei din Oradea, dacă organizează ceva. Merge că suntem colegi şi mergem toţi pe aceeaşi drum. Sunt alături de ei. Dacă nu organizează, nu merg, oricum eu nu sunt băgat în nimic, nu fac parte din nici un consiliu”, spune priomarul de Brusturi, Ioan Petruţ. Primarul de Boianu Mare, Groza Sorin Vasile, spune că nu va participa la nici o manifestare menită să schimbe legea şi că nici nu este în situaţia de a fi incompatibil. „Din punctul meu de vedere, nu agreez ideea că un primar nu poate face parte din consiliul de administraţie a unităţii de învăţământ de pe raza unităţii administrativ-teritoriale pentru că s-ar încălca Legea transparenţei. Din acest motiv am fost schimbat în urmă cu trei ani din consiliul de administraţie. Adică, primarul conduce comuna, dar nu poate avea nici un cuvânt de spus, nici un punct de vedere, în ceea ce priveşte situaţia şcolilor”, spune şeful Primăriei Boianu Mare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!