Pagubele au fost evaluate în teren de către 3 comisii mixte de specialiști, constituite prin Ordin de prefect, și cuprinse în Raportul de sinteză nr. 4133/2023. Conform raportului, furtuna a produs pagube considerabile la obiective economice, socio-culturale și la construcții hidrotehnice aflate în proprietatea primăriilor, la nivelul a 19 unități teritorial-administrative (UAT) din județul Bihor, cuprinse în anexa Hotărârii CJSU.
În baza deciziei adoptate de CJSU, către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a fost înaintat un proiect de hotărâre privind alocarea fondurilor necesare pentru UAT-urile din Bihor în vederea înlăturării efectelor produse de fenomenele meteorologice periculoase în data de 25 iulie. Sumele vor fi alocate din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023.
[eadvert]
5 minute – 3,3 milioane, pagube
Furtuna din 25 iulie a produs pagube considerabile în doar 5 minute.
„În urma manifestărilor fenomenelor meteorologice periculoase produse din data de 25.07.2023, în perioada 25-26.07.2023, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Crişana” al
Judeţului Bihor a înregistrat un număr de 204 intervenții la care au intervenit cumulat un număr de 6 ofițeri, 704 subofițeri cu 204 autospeciale pentru înlăturarea efectelor în urma fenomenelor meteorologice periculoase în 26 de localităţi după cum urmează: Oradea, Marghita, Salonta, Mădăras, Aleșd, Bicaci, Cefa, Cornițel, Dobricionești, Gălășeni, Gheghie, Ginta, Lugașu de Jos, Mișca, Oșorhei, Pădurea Neagră, Peștiș, Poiana, Roșiori, Sarcău, Săcădat, Sânicolau Român, Sântandrei, Şuncuiuș, Tileagd și Țețchea. Cele mai multe intervenții au fost înregistrate la nivelul municipiului Oradea ( 148 de intervenții), urmat de municipiul Marghita (13 intervenții), municipiul Salonta (12 intervenții) și localitatea Mădăras (7 intervenții)”, se arată în proiectul de hotărâre de guvern.
[
Conform raportului prefecturii, „cele mai multe intervenții au fost pentru înlăturarea copacilor căzuți pe căile de comunicație rutieră (un număr de 110 intervenții), pentru îndepărtarea unor elemente de construcție instabile rezultate în urma avarierii unor acoperișuri de clădiri (un număr de 23 de intervenții). Echipajele de pompieri au mai intervenit pentru asigurarea zonei în situația ruperi unor stâlpi de electricitate (5), cabluri electrice căzute (4), autoturisme avariate/răsturnate şi panouri publicitare căzute (2)”.
În lista de pagube anexată proiectului de HG sunt trecute pagubele înregistrate la clădirile publice – școli, cămine culturale sau sedii ale primăriilor, nu și pagubele aduse la cunoștința autorităților locale de cetățenii județului respectiv ai municipiului Oradea.
Trimite articolul
XSa va fie rusine. Cetatenii nu-s importanti asa-i ? Mi-e scarba de tara asta care nu da nici un scuipat pe cetateni.