Prefectul Dumitru Țiplea a solicitat inventarierea pagubelor din întreg județul, a cerut serviciilor deconcentrate și instituțiile de la nivelul județului de a pune la dispozitie pentru intervenții utilaje din dotare și a notificat operatorii de rețele cu sisteme de cabluri (telefonie, internet, etc.) pentru a inventaria de urgență avariile produse.
[eadvert]
Totodată, potrivit unui comunicat al Prefecturii Bihor, în teren sunt 53 de echipe ale Electrica Distribuție, pentru remedierea avariilor la nivelul întregului județ.
Printr-un ordin al prefectului de Bihor, a fost constituită o comisie de evaluare, „atât pe partea de evaluare a pagubelor la obiective de infrastructură aflate în proprietatea primăriilor (ex. drumuri, școli, grădinițe, cămine culturale, etc.) și care vor sta la baza documentației pentru elaborarea unui proiect de hotărâre de guvern cât și pentru ajutoarele de urgență care se pot acorda cetățenilor ale căror locuințe au fost avariate parțial sau în totalitate (conform Hotărârii de Guvern 559/2023 privind acordarea unor ajutoare de urgenţă pentru combaterea efectelor fenomenelor meteorologice deosebite în anul 2023)”.
Totodată, instituțiile și serviciile deconcentrate trebuie să transmită un raport cu pagubele înregistrate după furtuna de marți. „Începând de ieri după amiază, toate instituțiile cu atribuții au fost mobilizate cu intervenții în teren. În cursul nopții și până azi dimineață am trasat împreună un plan de acțiune concret, pentru a înlătura cât mai rapid efectele produse de această furtună intensă care, din fericire, nu a produs victime. În ultimii trei ani am sudat o adevărată echipă de criză la nivelul județului și doresc să mulțumesc tuturor instituțiilor pentru promptitudine și implicare”, a declarat prefectul Dumitru Țiplea.
Fără curent electric, de marți seara
Între timp, aproximativ 11.000 de oameni sunt fără electricitate, în întreg județul, inclusiv în Oradea. O orădeancă de pe strada Făcliei ne-a povestit că nu are curent electric de marți seara și că de atunci încearcă să sune la deranjamente, fără succes.
„Efectiv nu dai de ei. Nici acum nu avem curent, de ieri de la ora 18:00. Numărul apelat nu răspunde, pe urmă se închide singur”, ne-a povestit orădeanca. Ea a precizat că la stația Apă Canal de pe strada Făcliei un arbore a agătaț firele de înaltă tensiune.
„Firul atârnă și nici până acum nu am văzut pe nimeni să lucreze la el”, a mai spus ea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!