Prefectul Claudiu Pop îi cere primarului Ilie Bolojan să nu mai dea sarcini Poliţiei Locale ca aceasta să atragă, chiar şi cu forţa, noi clienţi pentru firma Romprest – unicul prestator de servicii DDD în Oradea. Acest aspect era semnalat de JB încă din luna decembrie, prin articolele „Monopolul DDD se impune cu Poliţia Locală” şi „Primăria (rom)prestează pentru privaţi”. La trei luni distanţă, Pop vede ca ilegal acordul încheiat între Poliţia Locală şi Romprest, aprobat în 5 decembrie 2013 prin HCL nr. 909 şi îi va cere Primăriei, printr-o adresă, să îl abroge.
Monopol da, coerciţie ba!
Reprezentantul Guvernului în Bihor nu contestă monopolul Romprest în Oradea, obţinut în urma unei licitaţii organizate de către Primărie, spunând că aşa este legal. Pop respinge doar implicarea Poliţiei Locale, care ajută această firmă privată să încheie contracte cu persoane fizice şi juridice, prin aşa-numita „Patrulă Bio”, formată din oamenii Romprest şi cei ai Poliţiei Locale! Claudiu Pop a identificat un „paragraf delicat” în acordul dintre prestatorul Romprest şi Poliţia Locală, identificată drept „partener”. Iată-l: „(…) Partenerul va folosi toate mijloacele coercitive de uzanţă întreptate către utilizatorii persoane fizice şi juridice de drept public sau privat din zona administrativ-teritorială a municipiului Oradea”. „Colegii mei jurişti au considerat că nu este oportun şi nu respectă cadrul legal”, declară prefectul, care a observat şi cum, în cadrul aceluiaşi acord se arată că „semnatarii îşi manifestă sprijinul permanent şi nemijlocit pentru creşterea numărului de contracte cu utilizatorii serviciului DDD la nivelul municipiului şi atingerea indicatorului de contractare de 2000 de contracte anual – prevăzut în caietul de sarcini, din documentaţia tehnică a atribuirii”. Romprest ar trebui să încheie contracte fără să aibă „sprijinul permanent şi nemijlocit” al Primrăriei, prin Poliţia Locală, opinează Claudiu Pop. „Nu scrie niciunde în contractul dintre Primărie şi Romprest că Primăria trebuie să pună la dispoziţia acestei firme Poliţia Locală. Ei, Romprest, sunt cei care trebuie să îşi atragă clienţi. Se încalcă, astfel, un principiu de drept, care spune că un contract trebuie încheiat cu acordul liber consimţit al părţilor. Poliţia Locală nu deserveşte o firmă privată”, e de părere prefectul. Dincolo de aceste aspecte de bun simţ, Claudiu Pop nu a putut arăta, însă, ce paragrafe de lege se încalcă prin acordul semnat de Poliţia Locală cu Romprest Service SA.
Întârziere de trei luni
Luarea de poziţie a prefectului vine la trei luni după ce Consiliul Local a aprobat acest acord, considerat ilegal. Şefa Serviciului Juridic, Alice Lupeş, a încercat să explice întârzierea „Lucrurile s-au precipitat abia în martie, când utilizatorii au început să reclame modul în care sunt supuşi acestor presiuni”, transmite Alice Lupeş, adăugând că Prefectura a primit circa 20 de reclamaţii în acest sens. De altfel, şefa Serviciului Juridic îi dă şi o soluţie primarului Bolojan: Poliţia Locală să nu mai bată din uşă în uşă de mână cu Romprest, în căutare de clienţi, deoarece oricum Primăria are ulterior posibilitatea de a-i amenda pe acei utilizatori ce refuză să încheie contracte cu operatorul unic.
Liber la amenzi!
Aşadar, Prefectura spune că monopolul Romprest, aidoma monopolului RER, este unul legal şi invocă aici legislaţia în vigoare: legile 51 şi 101 din 2006, respectiv Ordinul ANRSC nr. 110/2007. Ceea ce îl deranjează pe Claudiu Pop e că Primăria, prin Poliţia Locală, este preocupată să aducă clienţi celor de la Romprest, chiar făcând presiuni asuprea cetăţenilor şi a firmelor. Astfel, o întrebare rămâne fără răspuns: ce se întâmplă cu acele persoane juridice şi asociaţii de proprietari care îşi fac dezinsecţia-dezinfecţia-deratizarea periodic, în regie proprie, cu firme licenţiate în DDD, dar altele decât Romprest Bucureşti, singura firmă agreeată de către Primărie? Şi aceştia pot fi amendaţi ulterior de către Primărie. Iar Prefectura nu va face nimic în sensul acesta, în ciuda obiecţiilor avute de prefect la adresa tratamentului pe care primarul, prin Poliţia Locală, îl aplică orădenilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!