Solicitarea lui Țiplea a avut în cadrul unei ședințe între prefectul de Bihor și reprezentanți din partea Unității de Primire a Urgențelor (UPU) Oradea, Direcției de Sănătate Publică Bihor (DSP), precum și a 13 spitale din Bihor.
„O analiză efectuată în cadrul UPU a indicat că, deși numărul cazurilor noi este în scădere, se constată în schimb o creștere a numărului pacienților cu sechele post Covid-19. În medie, fiecare al 5-lea pacient care se prezintă la UPU are simptome datorate complicațiilor târzii ale bolii, de tipul celor digestive, cardiace, neurologice sau respiratorii. Acești pacienți necesită investigații complexe sau / și internare, blocând astfel paturile destinate cazurilor de urgență. Situația semnalată la UPU apare și în alte secții din sistemul sanitar public, anumite secții non-Covid-19 fiind aglomerate cu pacienți post Covid-19”, precizează Prefectura Bihor.
În acest context, prefectul Țiplea spune că este necesară identificarea și implementarea unei strategii pentru tratarea și recuperarea pacienților post Covid-19. În vederea pregătirii strategiei, prefectul a dispus ca DSP Bihor să centralizeze atât serviciile și capacitatea spitalelor, cât și tipurile de complicații și numărul de pacienți post Covid-19 de la nivelul județului Bihor.
„Trebuie să găsim soluții ca sistemul medical să rămână funcțional și centrat pe salvarea pacienților din faza acută a bolii. Totodată consider că, pentru a fi eficientă, terapia de recuperare a pacienților post Covid-19 trebuie pornită timpuriu. Probabil se va implementa și la nivel național un program post Covid-19, dar aș dori ca în Bihor procesul de recuperare să pornească cât mai repede” a mai declarat prefectul Dumitru Țiplea.
Trimite articolul
XSã oprim bulevardul Mobilitãţii şi sã facem capacitaţi sanitare mobile.
A pus punctul pe i de la investiţii cum trebuie, b de la bun simţ.
Insfarsit cineva se gândește și la recuperarea post covid. Kinetoterapia în spitale… Inexistenta
Bine gândit! Foarte mulți pacienți au simtome nasoale post covid.