Prefectul Dumitru Țiplea anunță că școala se va deschide în Oradea pe scenariul verde, adică cu toți elevii la clasă. “În baza unei adeverințe medicale, unii elevi cu probleme medicale vor putea participa la cursuri în regim online”, anunță prefectul, precizând ce a hotărât Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență. Lângă Țiplea, într-un LIVE pe Facebook a apărut inspectorul școlar general Viorel Blage și medicul-șef de la DSP Bihor, dr. Călin Sonea.
[eadvert]
În 18 comunități anul școlar se va deschide după scenariul galben, adică parte din elevi la clasă, parte din elevi de acasă.
“Comunitățile care sunt peste pragul de 1,5 la mie vor coborî sub acest prag până duminică, iar Bulzul va intra în scenariul galben, deoarece cei 30 de carantinați în același centru vor ieși din carantină. Județul Bihor este sub media de 1,5 la mie. Este la 1,2 la mie”, a declarat Țiplea, pentru JURNAL BIHOREAN & BIHON.RO.
Iată comunelele unde școala va începe după scenariul galben: Bulz, Pocola, Tulca, Măgești, Țețchea, Remetea, Sânniculau Roman, Aușeu, Ceica, Cefa, Vadu Crișului, Tăuteu, Hidișelu de Sus, Drăgești, Brusturi, Drăgănești, Husasău de Tinca, Căbești.
Vezi AICI în ce scenariu se încadrează fiecare școală din BIHOR
Inspectorul școlar general Blage: “Scenariul galben presupune prezența în școală a unei părți din elevi și o altă parte din elevi se vor afla în online. Când, câți și în ce condiții ne aflăm în școală și în online se leagă atât de condițiile epidemiologice, cât și de condițiile din fiecare școală. Sunt condiții care vor fi analizate de consiliile de administrație, iar aceste analize stau la baza stabilirii ulterioare a scenariului în baza căruia vor funcționa”.
Țiplea: “Toți copiii vor veni la școală și la grădinițe. Există posibilitatea în județul Bihor de a fi prezenți fizic la școală. Doar acolo nu se va putea decât în format online, unde va fi opțiunea individuală a familiei, acolo va fi online. De ce? Pentru că în județul Bihor la această oră nu avem scenarii roșii. Toate materialele aprobate în CSJU le veți găsi pe site-ul Instituției Prefectului, a DSP și a Inspectoratului Școlar”.
Călin Sonea, DSP Bihor: “Este foarte important ca în primul rând părinții să fie responsabili și să nu trimită la școală copii care prezintă simptomatologie, care sunt bolnavi. Trebuie să fim responsabili și să respectăm această regulă importantă, ca să protejăm colectivitatea de copiii care pot infecta atât ceilalți copii, cât și cadrele didactice. În situația în care cadrul didactic se va îmbolnăvi, procesul educațional va fi suspendat până acel cadru didactic va fi înlocui cu o altă persoană. Am ajuns la concluzia că este foarte greu de înlocuită o persoană cu altă persoană.
Un mesaj către toate cadrele didactice: acolo unde părintele greșește și își trimite copilul bolnav la școală sau la grădiniță, vigilența să fie a lor și să refuze acceptarea în colectivitate a copiilor cu simptomatologie. Motivul este același: de a proteja colectivitatea și procesul de învățământ, care trebuie să se desfășoare în condiții normale.
V-aș ruga frumos să existe această comunicare între școală și părinți, respectiv părinți – DSP și școală – DSP. Dacă nu va exista comunicare, lucrurile se vor îndrepta spre acel scenariu roșu. Este foarte important ca sănătatea și educația să meargă mână în mână. Nu putem face educație fără o populație sănătoasă. Respectiv o populație care nu este sănătoasă nu va beneficia de servicii de calitate pe partea de învățământ”.
Trimite articolul
XSă vă văd dom prefect cum veți proceda când profesorii se vor îmbolnăvi pe capete. Cine îi vor înlocui ? Va fi o harababură.
-
Oameni buni daca in fiecare zi exista aceste infectari,de ce ati deschis scolile?daca acum in vacanta numarul e atat de mare,cu siguranta dupa 14 sept cifrele vor exploda!cum se va pastra distantarea in autobuze in orele de varf cand vin si pleaca elevii de la scoala?care e rostul sa stea 6 ore in banci despartiti de “pepsiglas”ca apoi sa stea inghesuiti unii cu altii in mijloacele de transport in comun?eu cred ca,daca acest virus e atat de isteric atunci trebuia amanata scoala un an,si poate scapam mai ieftin: adica nu bani pe 3masti/zi/elev,adica nu milioane de euro pe dezinfectant zilnic,adica nu bani pe tablete,adica nu bani pe “pepsiglas”,adica nu bani pe servicii medicale ,adica o economie de macar 4-5 miliarde de euro!
-
Foarte corect argumentat dar in primul rand trebuie evitat cu ori ce pret îmbolnăvirea copiilor sa nu mai vorbim de tragediile inevitabile care se vor produce
-
Sau cel puțin primul semestru trebuia predare online, mai ales că gripa sezonieră bate la ușă . Nici măcar doctorii nu vor putea face diferența dintre covid și gripă.
-
Prefectu’ ăsta, deși are trei facultăți, nu a citit Caragiale: în capu’ lui de marionetă, urmează ” O toamnă furtunoasă” :)))
-
-
Deci elevii galbeni au voie. #yellowlivesmatter versiunea pnl bihor
Școala trebuie să înceapă fiindcă urmează alegerile….!!!!!!!! Ce e așa de greu de înțeles…..?????? După alegeri doar on-line…
-
intelegem perfect, doar cei indoctrinati politic se fac ca nu inteleg mizeria asta !
faceti ba testari in masa si nu mai invinovatiti populatia. oricum stim ca la guvern se fumeaza pe rupte!
noroc cu orbeat ca a interzis camerele!
D-le prefect cred ca sunteti IRESPONSABIL,ati inchis scolile cand aveam 200 de imbolnaviti pe zi si deschideti cand depasim zilnic 1000.Sper sa nu se intample lucruri urate pt ca o sa raspundeti cu libertatea.
-
Nu va răspunde în nici un fel prefectul,el este un sclav un executant fara decizie fara raspundere
-
intr-o tara democratica institutia prefectului e o institutie fara nici un rost, doar inca niste bugetari in plus care sa ne sifoneze !
-
-
Școala online, ca sa mai creàm o generație de analfabeți funcționali, ca ține?
Curãţaţi şi tastatura.
Trimiți dascălii în linia întâi dom prefect ? Ce
specializare ai că am înțeles că ai 3 facultăți ( sigur ai fost indecis pe care să o faci ) în cazul în care trebuie înlocuiți profesorii ?
Este o mare greseala sa nu se faca ore online la ciclul primar. “Daca ajungem in scenariul rosu, copii din ciclul primar stau acasa fara ore online”. Cea mai mare tampenie debitata de un inspector scolar. Primim teme pe WhatsApp? Copii au nevoie de ore online si la invatamantul primar.
Prefectul asta are mai mult bun simt decât ai tu in capul tau sec. A făcut pentru judetul asta mai multe lucruri decât toți prefecții de dinaintea lui la un loc.
Sunteti partasi la crima impotriva copiilor ,sper sa realizati asta desi ma indoiesc pt ca politicul de azi cu aberatiile impuse sunt distructive.
Asa va comportati precum ,pana acum nu existau boli respiratorii pa copii. Parca societatea roaneasca a fost pura fara boli. Deci copii erau consoderati inainte ca fiind cei care nu contacteaza asa zisul virus de care v-ati indragostit pt ca va puteti pune in aplicare mârsaviile si psihotismul la un nivel josnic , pt ca altfel nu va primiti banii/covid.
Cei ce-si tradeaza poporul vor suferi consrcintele sper intr-un viitor foarte apropiat .