Prefectul Claudiu Pop susţine unirea Oradiei cu Sînmartinul! Spre deosebire de preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, care s-a remarcat mai degrabă prin poziţiile sale mai degrabă „anti”-referendum, prefectul provenit din acelaşi PSD înţelege demersul administraţiei locale.
„Ca prefect al judeţului Bihor, consider că unirea cu Sînmartinul este un lucru bun pentru Oradea. Sper că dacă acest referendum va trece, va fi implementat conform promisiunilor făcute. Aştept ca Primăria Oradea să valorifice prin investiţii potenţialul turistic al acestei zone, iar în următoarele cicluri electorale, Sînmartinul şi Băile Felix să contribuie la bunăstarea tuturor orădenilor, indiferent că ei locuiesc în Băi sau în cartierele mai vechi ale Oradiei. Îi îndemn, aşadar, pe orădeni şi pe locuitorii comunei Sînmartin să iasă în număr cât mai mare la vot şi să voteze pentru unire. Să se gândească la faptul că nu ne putem dezvolta pe bucăţele, iar Oradea are o şansă reală doar printr-o strategie comună”, este mesajul prefectului Pop pentru cetăţenii chemaţi duminică la urne să voteze pentru Oradea mare.
Reprezentantul Guvernului în Bihor îşi justifică atitudinea favorabilă unirii Oradea+Sînmartin prin beneficiile posibile ale dezvoltării comune: „Perioada 2016 – 2020 reprezintă, poate, ultima şansă pentru Oradea şi Bihor de a recupera decalajele economice faţă de centrele regionale din jur, prin accesarea şi implementarea unor proiecte care să genereze o dezvoltare reală, resimţită şi în buzunarul cetăţenilor. Sigur că această dezvoltare nu se va simţi de mâine, însă sunt convins că va aduce beneficii în următorii ani”.
În ciuda susţinerii pentru referendumul Oradea+Sînmartin, Pop nu crede în capacitatea Primăriei Oradea de a absorbi două comune într-o perioadă scurtă de timp. „În privinţa anunţatului referendum pentru alipirea comunei Oşorhei la Oradea, de la anul, cred, totuşi, că astăzi Primăria Oradea nu are capacitatea financiară de a susţine investiţiile necesare decât într-o singură comună, pentru un ciclu electoral, de patru ani”, formulează prefectul Pop.
Altfel decât Mang
Atitudinea lui Pop contrastează cu cea a liderului PSD Bihor, Ioan Mang, semn că cei doi politicieni social-democraţi au viziuni diferite, cel puţin în această privinţă. „Consider că domnul Mang nu se împotriveşte unirii Oradiei cu Sînmartinul, în declaraţiile sale îndemnând cetăţenii să voteze aşa cum consideră de cuviinţă, dar să fie bine informaţi, să vadă atât avantajele cât şi dezavantajele pe care le presupune această unificare”, răspunde, diplomatic, prefectul, întrebat cum vede diferenţa de opinii între persoana sa şi Ioan Mang.
Marti, Ioan Mang le-a cerut cetăţenilor să meargă şi să voteze cum le cere conştiinţa, însă a continuat să releve nişte aspecte pentru care, crede el, cei din Sînmartin nu ar trebui să se bucure de o unire cu Oradea. „Nu spunem să voteze lumea cu nu, nu spunem să voteze lumea cu da, nu spunem să stea lumea acasă, spunem să conştientizeze fiecare ce este bine şi ce este rău şi, dacă în concepţia fiecăruia binele prevalează asupra a ceea ce spunem noi că este rău, atunci să voteze aşa cum consideră de cuviinţă”, a declarat Mang, la sediul PSD Bihor. Pesedistul-şef continuă, însă, să acuze municipalitatea că nu a informat cetăţenii şi despre eventualele dezavantaje pe care le-ar avea unirea, în ochii lui Mang. „Nu le-a spus nimeni că nu vor mai putea accesa programe de finanţare pentru pensiuni turistice ori activităţi non-agricole”, a declarat Mang, adăugând că, fie şi în condiţiile în care Primăria va avea un punct de lucru în Sînmartin, cei de acolo tot vor fi mai departe de Primăria lor. Ioan Mang le-a transmis orădenilor din cartierele Episcopia, Ioşia şi Podgoria că vor fi puşi la coadă pe lista cu priorităţile de investiţii ale Primăriei Oradea, în spatele Sînmartinului. De asemenea, unificarea Oradea+Sînmartin va consfinţi decesul Zonei Metropolitane Oradea, consideră Mang, mai cu seamă că aceasta nu are masterplan de infrastructură, turism sau dezvoltare economică.
Componenţa BEM
În altă ordine de idei, fiecare formaţiune politică din Consiliul Local – PNL, PSD şi UDMR – va avea acelaşi număr de reprezentanţi în Biroul Electoral Municipal, a anunţat ieri Adelina Coste, consilier local PSD, ex-PDL. Judecătorii au respins contestaţia PNL, care cerea să aibă doi reprezentanţi în BEM-ul pentru referendum, în timp ce celelalte partide să rămână la un singur reprezentant. Liberalii cereau acest lucru în virtutea faptului că PNL este format din două partide, în timp ce este cunoscut faptul că PSD şi UDMR sunt două partide care nu agreează unificarea. Însă, cum PNL este deja înregistrat la Tribunal ca fiind un singur partid, demersul liberalilor lui Bolojan nu a avut sorţi de izbândă.
[poll id=”97″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!