Mirosurile neplăcute ce se abat în mod frecvent peste cartierele Oradiei sunt cauzate şi de această fermă de porci, sunt convinşi mulţi orădeni, dar şi administraţia locală. „Instituţia Prefectului – judeţul Bihor a pus în vedere Agenţiei pentru Protecţia Mediului să se asigure de respectarea, în procedura de acordare a autorizaţiei, a prevederilor legale din legislaţia naţională şi europeană”, transmite Mihaiu, făcând referire la o legislaţie europeană explicită, ce prevede bune practici în cazul creşterii intensive de porcine şi păsări.
Luni, primarul Ilie Bolojan făcea apel la instituţiile implicate în acest dosar, în frunte cu Agenţia de Mediu şi Direcţia de Sănătate Publică, să respecte legea şi să nu acorde acordul de mediu fermei de porci, dacă aceasta nu se pune la punct pentru a elimina duhoarea ce se lasă peste oraş.
Prefectul ia atitudine în dosarul reautorizării fermei Nutripork, în Ioşia
Mihaiu anunţă întâlniri cu şefii instituţiilor implicate şi cere aplicarea celor mai bune practici europene, în cazul fermei de porci.
Firma a depus deja documentaţia, care a intrat în analiza Comitetului de Analiză Tehnică – o structură interinstituţională prezidată de directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM). Evaluatorul, în fapt consultantul de dată recentă al firmei Nutripork tocmai pe dosarul fermei porcine din Ioşia, prof. Olimpia Mintaş, a devenit, săptămâna trecută, directorul APM Bihor. Astfel, după ce a semnat în calitate de evalutor, recomandând autorităţilor să reautorizeze ferma Nutripork, acum Mintaş este chemată să decidă în calitate de autoritate publică dacă acordă sau nu acel acord de mediu expirat între timp.
Printr-un comunicat, prefectul Mihaiu încearcă să arate că problema nu îl lasă indiferent, aşa cum a făcut-o deja primarul Oradiei, Ilie Bolojan. Dacă Bolojan anunţa luni că va trimite notificări tuturor instituţiilor cuprinse în Comitetul de Analiză Tehnică (CAT) al dosarului, în frunte cu Agenţia de Mediu şi Direcţia de Sănătate Publică, marţi prefectul a informat că a demarat deja întâlniri cu conducerile fiecărei instituţii implicate şi că le cere acestora să ţină cont de legislaţia europeană în domeniu, dar şi de cele mai bune practici disponibile, publicate în Jurnalul Uniunii Europene, înainte să emită un nou acord de mediu pentru ferma de porci Nutripork de pe strada Coriolan Hora, din Ioşia. Aceste practici europene ar obliga Nutripork să ia măsuri consistente pentru a nu emana mirosurile ce se abat asupra oraşului.
Ce zice Prefectura
„În urma numeroaselor sesizări făcute de cetăţenii Municipiului Oradea cu privire la disconfortul olfactiv generat de activităţile de creştere intensivă a porcilor desfăşurate la Complexul Zootehnic Ioşia, aparţinând S.C. NUTRIPORK S.R.L., a unei petiţii online semnate de peste 4.000 de cetăţeni (https://goo.gl/8iTFFM) care solicită autorităţilor să intervină în situaţia creată şi să pună capăt mirosului pestilenţial care se simte în casele orădenilor din mai multe cartiere, precum şi, ţinând cont de intensa mediatizare în publicaţiile locale a condiţiilor considerate prea permisive în care s-a acordat Autorizaţia Integrată de Mediu nr. 80 NV din 29.10.2007 de către ARPM Cluj-Napoca, Instituţia Prefectului – judeţul Bihor s-a autosesizat în vederea soluţionării acestei situaţii.
Luând în considerare faptul că în luna februarie 2017 Comisia Europeană a emis Decizia de Punere în Aplicare nr. 302/2017 de stabilire a celor mai bune tehnici disponibile (BAT) în temeiul Directivei 75/2010 pentru creşterea intensivă a păsărilor de curte şi a porcilor, precum şi ţinând cont de prevederile Legii 278/2013, Prefectul judeţului Bihor, dl. Ioan Mihaiu, a demarat o serie de întâlniri cu conducerile tuturor instituţiilor implicate în procesul de autorizare, precum şi ale instituţiilor competente în domeniu.
Mai mult, prin Adresa 10.303/24.10.2017, Instituţia Prefectului – judeţul Bihor a pus în vedere Agenţiei pentru Protecţia Mediului să se asigure de respectarea, în procedura de acordare a autorizaţiei, a prevederilor legale din legislaţia naţională şi europeană amintită mai sus, cu precădere a celor mai bune tehnici disponibile (Best Available Techniques – ataşate prezentului comunicat) din Decizia de Punere în Aplicare nr. 302/2017 a Directivei 75/2010, BAT-uri care prevăd în mod expres procedurile tehnice de gestionare a mirosurilor generate de activitatea de creştere intensivă a porcinelor.
În speranţa conformării la legislaţia naţională şi europeană din partea factorilor implicaţi, în vederea eliminării disconfortului semnalat de către cetăţeni, prefectul judeţului Bihor îşi arată întreg sprijinul şi interesul pentru soluţionarea acestei situaţii”.
Cele mai bune practici recomandate în Jurnalul Uniunii Europene, pentru creşterea intensivă a păsărilor de curte şi a porcilor
Citiți principiile noastre de moderare aici!