Petroliştii ruşi au „descălecat” în Bihor, fiind prezentaţi de însuşi prefectul Claudiu Pop. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a accentuat faptul că NIS Petrol SRL caută în judeţul Bihor hidrocarburi convenţionale, exploatări de genul acelora pe care le derulează OMV-Petrom la Suplacu de Barcău. NIS Petrol SRL este o firmă înfiinţată în România de gigantul rus Gazprom, prin intermediul companiei petroliere sârbeşti NIS (Naftna Industrije Srbije).
Pop i-a convocat la o masă rotundă pe primari, pe reprezentanţii autorităţilor de mediu din Bihor şi ai ANRM, NIS Gazprom prezentându-le acestora planurile de explorare şi exploatare a zăcămintelor din Bihor. Această companie a preluat concesiunea în două perimetre – EX-2 Tria şi EX-3 Băile Felix – de la compania canadiană East West Petroleum, ce încheiase cu Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM) acorduri petroliere. Concesiunea de la Tria este deja aprobată şi de Guvern.
Gazprom: Nu gazelor de şist
Gestul Prefecturii, venit în sprijinul ruşilor, apare în contextul în care oamenii din comunele vizate s-au dovedit a fi, până acum, reticenţi în a-şi pune terenurile la dispoziţie pentru efectuarea măsurătorilor seismice necesare în prima fază a prospectării. Rămâne de văzut în ce măsură ruşii de la NIS Gazprom i-au convins pe primari şi, astfel, dacă întâlnirea de ieri, de la Prefectură va avea ecou în teritoriu.
„Este o investiţie de 600 milioane de euro (în România – n.r.) şi nu este legată de gazele de şist. Nici nu a fost legată niciodată. Noi nu folosim explozie, e ca o muncă în farmacie”, s-a exprimat în limba română directorul general al NIS Petrol SRL, Vadim Smirnov, cetăţean rus. Acesta a încercat să convingă din răsputeri că firma pe care o reprezintă respectă normele ecologice. Prefectul Claudiu Pop a fost în asentimentul oaspetelui său, ţinând să precizeze că oamenii care vor îngădui măsurătorile geofizice (seismice) pe proprietatea lor vor fi recompensaţi.
Întrebat dacă NIS Gazprom va folosi forţă de muncă locală, Smirnov a răspuns afirmativ, cu specificaţia că va „depinde de rezultate, de activităţi”. „I-au asigurat pe domnii primari că forţa de muncă folosită, exceptând specialiştii, va fi din comunităţile locale”, s-a simţit prefectul Pop dator să-l completeze pe directorul rus.
Beneficii pentru români?
Întrebaţi de JB, reprezentanţii NIS Gazprom au fost destul de zgârciţi în a oferi amănunte despre prevederile contractelor de concesiune. Petr Ambros, consilier al NIS pe relaţiile cu Guvernul, s-a limitat să ne spună că este vorba despre milioane de euro. Care sunt obligaţiile economico-financiare pe care le are NIS Gazprom către Statul Român? „Este vorba despre redevenţe”, a spus Ambros. Directorul general Smirnov a ţinut să anunţe că până la finele lui 2015, Gazprom va deschide în România 120 de benzinării. L-am întrebat dacă prezenţa Gazprom în România va genera ieftinirea carburanţilor, la pachet cu scăderea preţurilor la energie. „Nu ştim cum va fi piaţa economică. Piaţa va stabili”, a răspuns, rezervat, petrolistul rus.
Implicarea prefectului Claudiu Pop în promovarea proiectelor NIS Gazprom este una ce nu poate fi ignorată. JB l-a întrebat pe reprezentantul Guvernului în Bihor dacă susţine investiţia ruso-sârbă.
„Orice investiţie care se încadrează în limitele şi spiritul legii va fi susţinută”, a transmis Pop, făcând o paralelă şi cu investiţia Petrom de la Suplac, unde se investesc alte 200 de milioane de euro într-un zăcământ petrolifer nou descoperit. „Mi-aş dori ca zona de nord a judeţului să fie ca un nou Dubai”, s-a exprimat Claudiu Pop. În legătură cu perimetrul EX-3 Băile Felix, concesionat tot către NIS Gazprom, dar neaprobat încă de Guvern, atât Pop, cât şi Smirnov au ţinut să dea asigurări că se va respecta legislaţia de mediu.
Deşi invitat să participe la întâlnirea cu ruşii de la Prefectură, preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, a preferat să se întâlnească cu aceştia în alt cadru, la sediul CJ Bihor. Contactat telefonic, Popa ne-a declarat că le-a transmis reprezentanţilor companiei petroliere îngrijorările venite dinspre oameni. „Deocamdată, noi vorbim de alterarea condiţiilor de viaţă. Dacă sunt suspiciuni, oamenii sunt agitaţi şi se agită în continuare. Va trebui să luăm toate măsurile ca aceste condiţii de mediu să fie respectate”, ne-a declarat Cornel Popa, joi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!