Ieri, prefectul Gavrilă Ghilea a ieşit în public cu o problemă trecută până acum sub tăcere de autorităţi. Vorbim despre modul în care producătorii reali – a se citi ţăranii bihoreni – sunt siluiţi să-şi vândă la subpreţ produsele. Cui? Unor negustori ce şi-au procurat prin metode îndoielnice un certificat de producător de la o primărie oarecare, dublat de o masă sau mese închiriate în pieţele orădene şi, în paralel, şi-au făcut un obicei din a cumpăra la subpreţ produsele de la ţărani pentru a obţine ulterior un profit considerabil din buzunarul consumatorului.
Tocmai aceste realităţi au fost arătate cu degetul ieri de către prefectul Ghilea, care nu s-a sfiit să-i numească „samsari” pe aceşti comercianţi. Într-un control desfăşurat marţi în Piaţa Rogerius, au fost reţinute opt certificate de producător, a arătat reprezentantul Guvernului. De ce? „Datele din cartea de identitate a persoanelor nu corespundeau cu cele din certificatul de producător”, spune Ghilea, sugerând că această neconcordanţă nu e tocmai normală. Urmează ca Prefectura, împreună cu celelalte instituţii cu competenţă în domeniu să verifice la faţa locului primăriile ce au eliberat astfel de certificate.
„Prin acordul tacit al acestor şefi de pieţe, samsarii le iau produsele adevăraţilor producători şi le revând apoi în piaţă la preţ dublu sau şi mai mult. Astfel, producătorilor nu li se dă voie să-şi vândă produsele la preţul real”, crede prefectul.
În perioada imediat următoare, Corpul de Control al prefectului se va deplasa în judeţ pentru a se vedea la faţa locului dacă certificatele de producător sunt eliberate corect de către primării. Această acţiune va avea tocmai rolul demascării acestor samsari.
E penal
În urma unui control al unei echipe mixte – Prefectură, CJPC, Poliţie, Direcţia Agricolă şi Direcţia Sanitar-Veterinară – s-a observat că la unii comercianţi din Piaţa Rogerius datele din buletin nu corespondeau cu cele din certificatul de producător. Adică, dacă unii erau domiciliaţi în Oradea, în schimb aveau pe certificatele de producător date emise de o primărie oarecare din judeţ.
Urmează să se verifice în judeţ dacă posesorii certificatelor desfăşoară cu adevărat activităţi de producător: dacă au teren, livezi, exploataţii agricole etc. Au fost deja reţinute mai multe certificate de producător, emise de următoarele comune: Toboliu, Avram Iancu, Tileagd, Gepiu, Ţeţchea, Roşiori, Drăgeşti, Borş şi Nojorid.
Dacă în teren se va constata că posesorii certificatelor nu sunt cu adevărat producători, suntem asiguraţi că se va lăsa cu urmări. Prefectul Ghilea spune că în acest caz e vorba despre fals în acte publice şi că faptele ar fi de natură penală.
Reprezentantul Guvernului în Bihor spune că a depistat în pieţe şi alte nereguli, cum ar fi mizeria evidentă şi prezenţa masivă a ţigărilor netimbrate. Şi aici ar fi de vină tot şefii pieţelor. Ghilea spune că va semnala RAPAS şi Primăria Oradea despre aspectele constatate.
CĂLIN CORPAŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!