Duminică seara, turiştii care s-au întors acasă dinspre zonele turistice ale Bihorului – Vârtop, de exemplu – au fost obligaţi să parcurgă scene de coşmar. Furtuna nefiresc de puternică şi cu dezvoltare deosebit de rapidă a săltat o bună parte din acoperişurile caselor, trântindu-le în drum. Coşmar pentru privitori la Rieni şi în satele din jur, disperare pentru cei direct afectaţi: de-a lungul drumului, zeci de oameni îşi contemplau în lacrimi, spaimă şi deznădejde casele distruse de urgie.
Pentru ei, ajutorul nu este clar de unde va veni, dacă va veni. Ajutoare de urgenţă sau despăgubiri ar putea da Guvernul, via Prefectură, dar legea s-a schimbat în timp, iar noul cadru legal prevede obligaţii pentru proprietari.
De urgenţă
„Am trimis echipele de evaluare în teren, dar la ora asta nu putem estima valoarea pagubelor. Se lucrează la evaluări şi, odată centralizate, se trimit cu poşta specială, în pas alergător, la Guvern”, ne-a declarat subprefectul Iulius Delorean, cel care a prezidat şedinţa comitetului de urgenţă constituit duminică seara.
Prefectul Ioan Mihaiu nuanţează, iar nuanţele adăugate nu sunt neapărat în favoarea păgubiţilor. „Pe actuala legislaţie, despăgubiri poate da numai Guvernul. În Bihor nu s-au mai dat din 2004 încoace”, spune el.
„Legea prevede obligativitatea asigurării locuinţelor, iar despăgubirile în caz de furtună sunt prevăzute în mod special în poliţe. La casele de chirpici, de exemplu, asigurarea de 10 euro acoperă o pagubă de 10.000 de euro, iar pentru celelalte, 20 de euro acoperă o pagubă de 20.000 de euro. Este posibil ca Guvernul să acorde despăgubiri pentru proprietăţile persoanelor fizice dar, conform legii, acestea trebuiau să fie asigurate”, este punctul său de vedere.
Guvernul ar trebui să acopere, însă, pagubele de la şcoli, grădiniţe şi instituţii publice. Mihaiu spune că în Prefectură s-au constituit două comisii de inventariere, care merg de mâine pe teren pentru evaluarea pagubelor la această categorie de imobile.
Criza ţiglei
Cu casele asigurate sau nu, oamenii nu pot sta fără acoperişuri, cu locuinţele expuse intemperiilor, ploilor şi frigului care a fost anunţat pentru zilele care vin. Cei din zona Beiuşului, de exemplu, s-au trezit luni cu stocurile de ţiglă epuizate în depozitele din apropiere. Mulţi au luat drumul Oradiei, doar pentru a afla că nici aici nu se mai găseşte ţiglă în depozite, majoritatea comercianţilor promiţând doar pe comandă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!