Prefectul Gavrilă Ghilea îi cere preşedintelui Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle, şi colegilor săi din Executivul CJ, să găsească o soluţie viabilă pentru ieşirea din impasul în care s-a ajuns cu implementarea programului de distribuţie în şcoli a laptelui, cornului şi merelor.
Ţîrle, refuzat de Bolojan
Pe 30 iunie, Consiliul Judeţean Bihor vota descentralizarea programului, în sensul transmiterii către primării a tot ceea ce ţine de gestionarea acestui program guvernamental, începând cu derularea licitaţiilor, semnarea contractelor şi supervizarea activităţii de distribuţie în şcoli.
Iniţiativa promovată de preşedintele CJ, Radu Ţîrle, a fost însă refuzată de primăriile din municipiile Oradea şi Salonta, precum şi de Primăria comunei Aştileu. De altfel, consilierii locali din Oradea au adoptat HCL nr. 480/20 iulie 2011 prin care şi-au exprimat refuzul de a prelua derularea Programului corn-lapte în şcoli şi grădiniţe.
Joi, prefectul Gavrilă Ghilea a convocat membrii Comisiei Judeţene pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor OUG 96/2002 privind acest program, în calitate de preşedinte al comisiei. În urma acestei întâlniri, Prefectura Bihor a remis un comunicat de presă, prin care cere o rezolvare rapidă a situaţiei. „În urma discuţiilor care au avut loc, prefectul de Bihor a insistat pentru rezolvarea de urgenţă a situaţiei, în contextul în care începerea anului şcolar este foarte apropiată. Domnul Gavrilă Ghilea a solicitat convocarea de urgenţă a Consiliului Judeţean, considerând că adoptarea HCJ 145/ 30 iunie a fost făcută fără consultarea Comisiei Judeţene care răspunde de implementarea OUG 96/ 2002, fiind obligatorie găsirea unei soluţii cu aplicabilitate imediată”, se arată în comunicatul Prefecturii.
Trebuie să se decidă
Camelia Indrei, consiliera preşedintelui Consiliului Judeţean, ne-a declarat ieri că Executivul a convocat o şedinţă extraordinară pentru săptămâna viitoare, miercuri. Tot Camelia Indrei ne-a spus că, în funcţie de ce se va hotărî, Consiliul Judeţean este pregătit oricând să demareze licitaţia pentru toate primăriile.
Vicepreşedintele CJ, Dumitru Voloşeniuc, nu ne-a putut oferi un răspuns privind soluţia pe care o va adopta CJ: dacă se va insista pe ideea descentralizării către primării sau dacă, în cele din urmă, CJ Bihor va organiza tot el, pentru tot judeţul, licitaţia. Preşedintele Radu Ţîrle este în concediu, însă luni se va întoarce la servici. Tot atunci, spune Voloşeniuc, va trebui luată o decizie la nivelul Executivului. Iar propunerea Executivului va fi supusă aprobării consilierilor judeţeni, miercuri. E greu de spus ce se va întâmpla în continuare, deoarece în Executiv părerile sunt împărţite, Kiss find împotriva descentralizării. Ţîrle ar putea să insiste ca primăriile ce nu au refuzat oferta CJ să-şi organizeze licitaţiile în regim propriu, iar Consiliul să se ocupe de licitaţiile pentru Oradea – unde avem grosul şcolilor şi grădiniţelor, Salonta şi Aştileu. În aceată variantă, însă, Consiliul Judeţean va avea partea sa de vină dacă primăriile ce vor ţine licitaţii nu vor reuşi să finalizeze procedura până la începutul şcolii. Aceasta deoarece se presupune că CJ Bihor ar fi trebuit să se asigure că cei către care a descentralizat au şi dorit să preia şi să se ocupe de acest program la modul serios. Consiliera lui Ţîrle, Camelia Indrei, spune însă că CJ are în posesie corespondenţa cu primăriile care ar fi acceptat să preia gestiunea programului, cu tot cu alocarea bugetară aferentă.
C.C
Citiți principiile noastre de moderare aici!