Reprezentanții NIS Petrol au fost convocați la Instituția Prefectului, ieri, aceștia prezentându-și interesele în județul Bihor, de față cu prefectul Dumitru Țiplea și cu trimișii instituțiilor abilitate. NIS Petrol susține că are semnate acorduri cu marii fermieri din Bihor, dar prospecțiunile seismice nu vor debuta mai devreme de 1 iunie 2021, pe perimetrele de explorare-exploatare-dezvoltare din județul Bihor, care nu au fost încă prospectate.
[eadvert]
Potrivit celor transmite de Prefectură, licența NIS Petrol ar fi fost prelungită până în decembrie 2021, de către ANRM, chit că NIS Petrol nu au prezentat autorității locale această licență.
Prefectul Țiplea le-a cerut trimișilor NIS Petrol să informeze care este gradul de risc, procentual, ca activitatea de forare să afecteze pânza freatică și rezervorul de ape termale pe care stă județul Bihor, în ipoteza că se vor exploata zăcăminte petroliere. NIS Petrol s-ar fi ferit să dea un răspuns tranșant în această problemă, acceptând că, totuși, se pot ivi accidente, în ciuda aparaturii performante pe care o dețin.
Apa termală se regăsește la o adâncime de 800 – 1.200 m adâncime, în timp ce petrolul s-ar găsi la adâncimi de circa 2.000 m adâncime.
„La nivelul Instituției Prefectului, confruntați cu perspectivele acestor explorări, rămânem, totuși, conștienți că o bună parte a strategiei de dezvoltare a județului Bihor se axează pe turism și pe specificul balnear al acestui județ”, subliniază prefectul.
Există, însă, anumite rezerve față de beneficiile pe care aceste activități exploratoare cu potențial exploatator le-ar putea aduce bihorenilor. Este cunoscută importanța strategică pe care o are resursa de apă, în contextul preocupării sporite, la nivelul Uniunii Europene, față de securitatea alimentară, mediu și resurse esențiale pentru sănătatea populației și a biodiversității.
Oamenii de la NIS Petrol – companie deținută de Gazprom, Rusia
La întâlnirea de la Prefectură, NIS Petrol a fost reprezentată de o întreagă echipă, formată din Mihaela Plotogea – jurist NIS Petrol, Silviu Megan – consultant și Ioan Rodina – consultant tehnic NIS Petrol. La precedenta descindere în Instituția Prefectului, pe vremea prefectului Claudiu Pop, NIS Petrol era reprezentată de cetățeni străini…
Trimite articolul
X… ” NIS Petrol nu au prezentat autorității locale această licență.” de ce nu au prezentat documentele solicitate? ei sunt in afara legii? nu m-as mira sa nu aiba licenta; pe noi, oamenii de rand, daca te verifica un reprezentatnt al legii/autoritatii si nu ai actele solicitate/autorizatii/licente/etc este o problema, este penalizat, etc, iar in cazul acestor firme nu? de ce? eu in locul prefectului i-as fi trimis la plimbare sau in Felix …
Energia verde exista si este disponibila, din pacate costa (inca). Nu vrem exploatarea resurselor fosile ineficiente si poluatoare, inclusiv metodele de exploatare care compromit resursele de apa subterana si mediul natural.
Deci pe prefect in doare-n cur daca aia nu prezinta autorizatii si se pare ca le-a si dat OK-ul sa foreze…de ce s-a mai intalnit?sa stabileasca %de parandarat?
Buna poza asta cu prefectu’. Cu o foaie de hartie (ceva f. important sigur) in fata,cu privire de vaca (bou)…..LOL
Matul este rege Cel mai mare dușman al creierului este stomacul.
Și mațul este rege.
Suntem cu toții cetățenii regatului mațului chiorăitor.
-
Mai tenplmea cu versetele tale … satanice! 😁
-
Mesajele sunt eficiente si creative. Nu e nimic “satanic” in mesajele dansului, parerea ta nu conteaza kkk
-
afară cu rușii
Doamnelor si domnilor, oare cati isi mai aduc aminte de evenimentele din 2013-2014 din Pungesti la sonda de fracturare hidraulica la lui chevron ??? Oamenii au protestat dupa je zile ‘n sir casele lor erau zgudiute de cutremure de gradul 2-3 din cauza exploatarii… Iar autoritatile le” au bagat bocancii in gura”, tinand partea firmei petroliere… Daca nu vrem sa ni se distruga mediul NU trebuie sa le lasam ! Daca vor neaparat atunci n’au decat la ei acasa !!! Sper ca prefectul de data asta si fie cu populatia si sa opreasca nemernicii astia si pe cei din capitala care elibereaza autorizatii fara sa le pese! De ce nu prospecteaza astia in Bucuresti ??? Ca s-ar darama toata capitala ??? Daca se vor apuca de exploatare, care nu va intarzia dupa prospectiuni ca nu de acea investesc bani in asta, atunci putem spune adio statiunilor balneare si surselor de apa termala !