În următorii doi ani, fiecare bihorean ar urma să aibă acces la serviciile unui medic de familie. Prefectul de Bihor, Dumitru Țiplea, a anunțat lansarea unui proiect pilot, la nivelul județului, prin care autoritățile vor încerca să atragă medicii de familie în satele și comunele care nu au niciun medic sau au prea puțini.
[eadvert]
Proiectul este realizat în colaborare cu Consiliul Județean Bihor, dar și cu primăriile din județ. Potrivit lui Ilie Bolojan, președinte al CJ Bihor, primările vor pune la dispoziția medicilor cabinet medical pus la punct, locuință de serviciu, loc de casă, în cazul celor care vor să se stabilească acolo. În plus, Consiliul Județean Bihor le va oferi, lunar, bonusuri financiare.
„Ne-am propus ca într-un interval de doi ani de zile să rezolvăm problema medicinei primare în județul Bihor. Ne dorim ca fiecare cetățean, indiferent unde locuiește în județul Bihor, să aibă acces la tot ce înseamnă medicină de familie, în primul rând, la un bun tratament și o bună atenție din partea celor care oferă servicii medicale”, a declarat prefectul Dumitru Țiplea. „Urmează să semnăm un protocol, în care medicii de familie să fie motivați să meargă și în cătunele izolate și în comunele mai mici care nu oferă o un număr suficient de pacienți și să căutăm soluții de a suplimenta veniturile medicilor, de a crea condiții de viață acolo pentru medicii, de a crea condiții corespunzătoare în cabinetele medicale. Practic, ne propunem ca, în doi ani, fiecare bihorean să aibă acces la medicina primară, oriunde locuiește”, a promis prefectul de Bihor.
„Vom aloca, în fiecare lună, niște bonusuri financiare, pentru o perioadă de 2-3 ani de zile. Consiliul Județean va aloca 1.000 de euro, lunar, bonus salarial pentru medicul care se duce într-o astfel de comună”, a adăugat Ilie Bolojan.
Fără medici
Două comune din județul Bihor, Spinuș și Boianu Mare, nu au medici de familie.
Jurnal bihorean a scris că Boianu Mare nu are un medic de familie din 2019, iar primăria a investit peste 800.000 de lei în renovarea clădirilor care adăpostesc dispensarul abia după ce medicul de familie a plecat din comună. Astfel, în timp ce oamenii fac zeci de kilometri pentru a ajunge la un medic de familie, dispensarele din Boianu Mare și Păgaia zac nefolosite. Potrivit primăriei, clădirile au fost renovate în perioada 2021 – 2022. Administrația locală a plătit 842.000 de lei din bugetul local, iar lucrările au fost realizate de WYS Sipos SRL. Primăria ne-a transmis că selecția constructorului s-a făcut prin atribuire directă.
Fostul medic din comună, Ioana Ardelean, ne-a relatat că unul dintre motivele pentru care și-a părăsit postul de acolo a fost atitudinea primarului, care era „interesat doar de propria piele” și că a fost foarte dificil să colaboreze cu acesta, în cei trei ani cât a profesat la Boianu Mare.
„Absolut totul a pornit de la faptul că nu am vrut să angajez ca asistentă pe cine își dorea el, pe linie politică”, ne-a spus medicul Ioana Ardelean.
Ea a mai precizat că a fost medic de familie la Boianu Mare în perioada 2016 – 2019, răstimp în care a fost nevoită să investească 5000 de euro în clădirile ce aparțin de dispensar, „să încălzesc spațiul și să nu îmi plouă în cap”.
În luna iulie a acestui an, Jurnal bihorean a scris și despre situația de la Spinuș, unde sute de pacienții din comună s-au transferat la medicii de familie din Brusturi, unde există și un centru de permanență.
Potrivit informațiilor transmise de Direcția de Sănătate Publică, în alte 37 de localități din județ există doar un medic de familie care deservește întreaga comunitate: Vașcău, Abram, Aușeu, Balc, Buduslău, Bulz, Căpâlna, Cărpinet, Copăcel, Criștioru de Jos, Curățele, Derna, Drăgănești, Drăgești, Gepiu, Girișu de Criș, Lazuri de Beiuș, Mădăras, Paleu, Petreu, Pomezeu, Rieni, Roșiori, Săcădat, Sălacea, Sânicolau Român, Șimian, Șinteu, Șoimi, Tămășeu, Tărcaia, Tarcea, Țețchea, Toboliu, Uileacu de Beiuș, Vârciorog, Viișoara.
Trimite articolul
XOare în câte alte sate a cedat medicul presiunii politice (și economice) din partea primarului ? Nu-i de mirare ca rămân satele fără medici, dacă oamenii așa isi aleg, așa culeg rezultatele ! Culmea ca după aceea tot ei se plâng ca vai nu avem medic. Mare-i prostia. Și cei 800000 lei plătiți pentru renovare într-un singur sat cam miros a contract cu dedicație pentru sifonare din bani publici. Sunt sigur ca aceiasi primari au rămas în satele care nu au medic. Se aude, Prefectura Bihor ? Vreun control ceva ?