Prefectul Claudiu Pop cere Consiliul Judeţean să demareze licitaţia pentru găsirea unui operator de zborui internaţionale subvenţionate, pe Aeroportul Oradea. Prefectul spune că e de dorit ca imediat după ce noua pistă a Aeroportului va fi finalizată, să se poată zbura pe rute internaţionale de la Oradea. Poziţia lui Pop este legitimată inclusiv de faptul că Guvernul este un co-finanţator al proiectului de modernizare a pistei Aeroportului, alături de CJ Bihor, la proiectul finanţat în principal din fonduri europene. Consiliul Judeţean are în plan stimularea operatorilor aerieni către Oradea, prin subvenţionarea curselor pe trei ani, cu obligativitatea ca acel operator să opereze la Oradea încă minimum trei ani post-subvenţie.
„Pista se modernizează ca să putem opera zboruri internaţionale. Sper ca Consiliul Judeţean Bihor să îşi îndeplinească obligaţia de a pune banii respectivi şi conducerea CJ să lanseze procedura de licitaţie. Caietul de sarcini a fost aprobat de plenul CJ Bihor, iar acum este nevoie de o comisie de licitaţie care să stabilească procedurile respective”, afirmă Pop, care motivează urgentarea licitaţiei, prin timpii care se pierd cu aceasta: „Imediat intrăm în luna aprilie, iar cum o licitaţie ţine măcar 3-4 luni de zile, ne ducem deja în august. De aceea, ulterior nu ştiu cât timp are societatea pentru a-şi face publicitate. Pentru că orice operator care va câştiga va trebui să îşi facă publicitate pentru acea rută, ca locuitorii din Oradea, Arad, Satu Mare şi Debreţin să ştie despre aceste curse. Dacă pista se termină conform contractului, ideal ar fi ca de a doua zi să avem zboruri externe, pentru că de aceea avem investiţia. Guvernul României a dat această finanţare, dar să avem investiţia realizată şi să zboare doar TAROM, atunci părerea mea este că am dat banii în baltă”.
De la anul?
Purtătorul de cuvânt al CJ Bihor, Horia Carţiş, admite că instituţia pe care o reprezintă nu a lansat încă procedura de licitaţie, însă anunţă că este pe cale să o facă. „Procedura urmează să fie lansată în luna aprilie. Nu puteai să lansezi licitaţia până când nu ai un buget, până când nu ai văzut că lucrările pentru modernizarea pistei sunt în grafic. Toate acestea au fost avute în vedere de Consiliul Judeţean. Ne dorim ca anul viitor, în lunile ianuarie – februarie, să înceapă lumea să zboare spre destinaţii internaţionale”, a reacţionat Carţiş, la solicitarea JB.
Consiliul European al Concurenței a aprobat ca CJ Bihor și Aeroportul Oradea să organizeze licitații pentru zboruri internaționale de pe aeroport. A fost aprobată organizarea de licitații pentru 10 direcții de zbor. Cursele vor putea fi subvenționate pe o perioadă de trei ani, valoarea subvenției putând merge până la 50%. În total, sunt la dipoziţie aproape 2,5 milioane euro pentru a susține această facilitate, cu bugete anuale de 495.040 de euro, întinse pe o perioadă de cinci ani, a arătat comandantul Aeroportului, Gheroghe Pasc. Subvenţia poate fi acordată unui operator de zboruri pe o perioadă maximum 3 ani se poate da subvenţia, acesta se obligă să opereze pe o perioadă cel puţin egală cu perioada pentru care primeşte subvenţia.
Asocierea subsidiarelor româneşti ale firmelor Porr Construct – Teerag – Asdag cu compania Col-Air Trading din Bucureşti a fost declarată câştigătoare cu o ofertă de 79,9 milioane lei, cu 21,3 milioane lei mai puţin decât valoarea estimată. Structura contribuţiei la finanţarea eligibilă în acest proiect este următoarea: UE – 85%, Guvernul României – 12%, CJ Bihor – 2%.
Citiți principiile noastre de moderare aici!