Prefectul Claudiu Pop a atacat luni nu doar hotărârea Sânmartinului de a ţine un referendum pentru gaze şi ţiţei, dar şi Hotărârea Consiliului Local Sânmartin împotriva gazelor de şist, emisă în octombrie!
___________________________________
[poll id=”70″]
___________________________________
Şi alte comune bihorene cu primari UDMR au adoptat asemenea hotărâri anti-gaze de şist în ultimele luni. Deocamdată, însă, prefectul Pop s-a îndreptat în instanţă doar împotriva Băilor Felix. Motivul: faptul că aleşii locali din Sânmartin şi-au permis, în unanimitate, să lanseze un referendum local, prin care localnicii să decidă dacă vor gaze naturale, gaze de şist şi ţiţei.
Întrebat dacă va ataca şi celelalte hotărâri ale consiliilor locale ce au interzis exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunelor proprii, Pop ne-a declarat că legea nu-i trasează niciun termen în acest sens!
Deşi susţine, la fel ca şi NIS Petrol Gazprom, că nu se doreşte exploatarea gazelor de şist în Bihor, iată că prefectul Claudiu Pop atacă în instanţă o hotărâre ce interzice exclusiv exploatarea gazelor de şist! Se prevalează din nou de Constituţie, în care se arată că bogăţiile subsolului sunt „proprietate publică” şi că Sânmartinul şi-a depăşit competenţele. Fost director comercial la Petrom – PECO Oradea, pe prefectul Pop nu îl interesează că gazele de şist nu sunt inserate în Legea petrolului, considerându-le, ab initio, bogăţii ale subsolului. Chiar dacă metoda lor de extracţie, extrem de controversată, ar putea afecta iremediabil viaţa omului, alte bogăţii ale subsolului, dar şi ale solului.
„Am fost cel care m-am bătut pentru apa lor termală, dar acum e vorba despre lege. Aşa este legea”. Astfel îşi explică prefectul Claudiu Pop acţiunile recente, de atacare în contencios administrativ a hotărârilor Consiliului Local Sânmartin, ce se opun exploatării gazelor naturale, a gazelor de şist şi a ţiţeiului pe perimetrul comunei din care fac parte Băile Felix şi Băile 1 Mai. Pop face referire la acţiunile demarate de o comisie înfiinţată prin ordinul prefectului în urmă cu un an şi jumătate, pentru depistarea forajelor ilegale în Băi. Atunci au fost depistate mai multe foraje ilegale, însă demersul autorităţilor nu s-a dovedit a fi, până la urmă, unul foarte eficient.
Legat ombilical de PSD
Şi acum, prefectul Claudiu Pop pretinde că este alături de bihoreni, alături de cei din Sânmartin şi că nu este împotriva demersurilor acestora. Şi totuşi, le-a atacat, prevalându-se de legea care, spune el, l-ar fi obligat. Întrebat de redactorul JB dacă ţine morţiş la scaunul de prefect, acesta fiind motivul pentru care continuă să facă pe placul Guvernului, Claudiu Pop a negat. Pesedistul a negat şi faptul că, o dată cu asumarea unei poziţii care contravine strategiei guvernamentale, ar fi în pericol viitorul său politic în PSD. Aceasta în condiţiile în care premierul Ponta este pe faţă susţinătorul exploatării gazelor de şist şi a celorlalte hidrocarburi, oriunde în ţară.
Nu demisionează!
„Nu am niciun fel de problemă. Dar ca să continui, trebuia apoi să particip alături de protestatari, să mă leg cu lanţuri!?”, a încercat prefectul un răspuns, întrebat fiind de ce nu demisionează, dacă tot empatizează cu cauza celor din Sânmartin – Felix. Semn că nu reuşeşte să-şi vadă un viitor dincolo de Prefectură şi de partidul care l-a propulsat acolo.
Un alt referendum pentru Băile Felix!
Citiți principiile noastre de moderare aici!