Prefectul Claudiu Pop suspendă, de drept, acţiunile Poliţiei Locale, venite în slujba Romprest, prestator unic în Oradea pentru dezinfecţie-dezinsecţie-deratizare. Acesta este primul efect al acţiunii în contencios administrativ îndreptată împotriva municipalităţii orădene, depusă ieri la Tribunalul Bihor.
Tehnic vorbind, Prefectura a atacat în Justiţie două hotărâri ale Consiliului Local – 909/2013 şi 228/2014 – prima fiind cea care aproba acordul cu probleme, iar a doua a fost emisă în martie, pentru a menţine prima hotărâre! A doua a fost, de fapt, reacţia primarului de respingere a obiecţiilor formulate anterior de către prefect.
Un principiu încălcat
Acordul dintre Poliţia Locală şi firma Romprest Bucureşti, aprobat în decembrie 2013 de aleşii locali, instituie aşa-numita „patrulă bio”, ce are rolul de a-i convinge pe orădeni, persoane fizice şi juridice, să încheie contracte DDD cu firma respectivă. Problema văzută de Prefectură este că Poliţia Locală îşi propune să uzeze „mijloace coercitive de uzanţă îndreptate către utilizatori”, pentru ca Romprest să-şi facă rost de clienţi!
„În aceste condiţii este încălcat principiul consacrat în materia dreptului civil «contractul este legea părţilor», care presupune faptul ca, la încheierea unui contract între două părţi să existe acordul de voinţă liber exprimat al ambelor părţi. În această situaţie, se doreşte ca Poliţia Locală Oradea să impună, prin măsuri coercitive, încheierea de contracte doar prin acordul neviciat al unei singure părţi, adică a operatorului SC Romprest Service SA, iar cealaltă parte (utilizatorul) să fie constrânsă să încheie un astfel de contract, deci acordul de voinţă al uneia dintre părţi fiind viciat”, transmite Prefectura, printr-un comunicat.
În acelaşi comunicat, se subliniază că, potrivit legii, autorităţile locale pot delega gestiunea activităţii DDD către un operator privat, dar au obligaţia să urmească dacă acesta îşi respectă indicatorii fixaţi „în favoarea cetăţeanului”. Ceea ce nu este acelaşi lucru cu folosirea mijloacelor coercitive ale Poliţiei Locale pentru a aduce clienţi operatorului privat.
În justificarea acţiunii sale, Prefectura aduce la lumină şi un alt aspect. Atunci când a câştigat licitaţia, Romprest s-a angajat să respecte indicatorii de performanţă stabiliţi în caietul de sarcini al licitaţiei. Adică 2.000 de contracte încheiate cu orădenii, anual. Iar în caietul de sarcini şi, ulterior, în contractul semnat cu Primăria, nu apare niciunde faptul că Poliţia Locală va ajuta firma să-şi îndeplinească obiectivul. Obiectiv care, o dată neîndeplinit, reprezintă un motiv suficient pentru rezilierea contractului. Prefectura arată că, potrivit legii, dar şi conform contractului de delegare a serviciilor DDD, „obligaţia încheierii contractelor cu utilizatorii serviciului public este atributul exclusiv al operatorului, iar nerespectarea clauzelor contractuale asumate din vina acestuia atrage rezilierea contractului cu posibilitatea de a pretinde plata de daune interese”.
Obiectiv „cu proptă”
Faptul că Primăria, prin Poliţia Locală, ajută, efectiv, Romprest Bucureşti să îşi atingă indicatorii de performanţă reprezintă un aspect „nefiresc”, crede prefectul. „Pe de altă parte, sunt încălcate principii precum asigurarea unei concurenţe loiale, întrucât operatorul a câştigat licitaţia publică în detrimentul altor operatori, asumându-şi responsabilitatea de a îndeplini indicatorii de performanţă prevăzuţi în caietul de sarcini, pentru îndeplinirea cărora, prin acest Acord, i se oferă sprijinul autorităţii locale prin Poliţia Locală”, arată Prefectura. Ceea ce nu spune explicit prefectul, dar se poate deduce, este faptul că este incorect să câştigi o licitaţie în detrimentul altor firme, iar ulterior să fii ajutat să-ţi respecţi angajamentul beneficiind de sprijinul nemijlocit al Poliţiei Locale, care, de altfel, are alte atribuţii.
Instituţia Prefectului consideră că nu există un cadrul legal care să dea posibilitatea unor asemenea parteneriate. Mai mult, prefectul Pop susţine că s-au încălcat prevederile legale „ce reglementează activitatea poliţiei locale sau a serviciului de salubrizare”. De altfel, Prefectura transmite că a analizat toate clauzele Acordului PLO – Romprest, iar acestea nu sunt reglementate de niciun act normativ şi nici nu sunt prevăzute în Regulamentul – propriu al Serviciului de salubrizare a municipiului Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!