Este Consul onorific al Finlandei la Sibiu, titlu pe care l-a primit ca o recunoaștere a muncii depuse în implementarea celui mai bun sistem de învățământ, cel finlandez, în România.
Elena Lotrean vine pe 16 februarie la Oradea pentru a le vorbi dascălilor și părinților despre acest sistem. Ea va preda lecția finlandeză la Hotel Continental. O lecție pe care o cunoaște bine, fiind fondator al Școlii Primare Româno-Finlandeze din Sibiu, acolo unde încearcă să modeleze tineri, să îi învețe să învețe – prin canalizarea energiei constant către cunoaștere. Și poate ceea ce e mai important, în demersul său de a-i învăța pe copii să își dorească să învețe are o constantă pe care sistemul românesc de educație nici nu îl ia în calcul: fericirea copiilor.
„Credem că bucuria de a învăța continuu este super-puterea cu care copilul de azi își poate valorifica potențialul, indiferent de modul în care evoluează societatea, tehnologia, piața muncii”, spune Elena Lotrean.
Când a devenit mamă, natural, actualul consul onorific al Finlandei și-a dorit ca fetița ei să primească niște valori și principii pe care să și le descopere singură și care să o însoțească toată viața, să fie flexibilă, astfel încât să gestioneze procesele de schimbare care vor urma.
Din dorința de a-i oferi fetiței sale, dar și altor copii, un cadru în care să se formeze pe aceste coordonate, a pus bazele Școlii Primare Româno-Finlandeze din Sibiu, în care urma ca educația să aibă loc după, probabil, cel mai performant sistem. A profitat de faptul că unul dintre cei mai buni prieteni era stabilit în Finlanda. Împreună cu acesta – Radu Szekely – a avut inițiativa deschiderii acestei școli, acolo unde copiii se pregătesc pentru viitor.
Încurajați să greșească
Copiii care urmează cursurile acestei școli sunt încurajați să aibă curajul să pună la îndoială ce li se spune pentru că, în opinia Elenei Lotrean, aceasta înseamnă dezvoltare. Greșeala nu e un eșec. E un alt lucru pe care copiii îl învață acolo. Ba chiar cei mici sunt stimulați să încerce pentru a avea șansa să greșească, greșeala fiind privită în sistemul finlandez ca o metodă de învățare și evoluție.
Elena Lotrean crede că tinerii pe care vrem să-i pregătim pentru viitor trebuie obișnuiți cu faptul că nu trebuie să-ți fie frică să întrebi, din teama de a greși. Elevii de la școala finlandeză sunt ajutați să aibă curajul să pună la îndoială ce li se spune, pentru că asta înseamnă dezvoltare, să-și canalizeze energia spre cunoaștere.
„Și felul în care înveți te formează pentru viitor. Dacă nu o faci constant, ci doar cu o seară înainte de examen, nu acumulezi nimic pe termen lung. Trebuie să înveți cu plăcere, să fii îndreptat către astfel de activități – și aici intervine profesorul. De aceea metoda finlandeză de predare este eficientă”, consideră Elena Lotrean.
Pentru a-i pregăti pe profesori, Elena Lotrean a deschis un centru de formare pentru această categorie, care se adresează profesorilor din toată țara – Finnish Teacher Training Centre, acolo unde profesorii sunt învățați cum să predea astfel încât să capteze atenția elevului, cum să evalueze, cum să gestioneze activitățile comune, clasa și stresul.
„Profesorul are din oficiu o baghetă magică de a insufla și accelera această bucurie a învățării, sau din contră, de a o anihila”, consideră Elena Lotrean.
Învățare experiențială
Prin workshop-ul organizat la Oradea, Elena Lotrean dorește să-și poarte cursanții „într-o călătorie care să te ajute să conștientizezi magiile pe care le poți crea ca profesor, prin învățarea experiențială, fundamentul sistemului educațional finlandez”.
Lecția finlandeză susținută la Oradea e menită să te ajute, ca dascăl, să identifici o serie de principii pe care le poți aplica și tu la clasă, și să găseși cele mai potrivite forme de a le adapta; altfel spus, magia pe care o ai deja și cum o poți amplifica.
„Vom elucida miturile și legendele despre sistemul finlandez de educație, vom experimenta cele mai importante principii de învățare și vom explora transferabilitatea principiilor finlandeze la clasele voastre. Toate acestea prin exerciții interactive, practice și gata de folosit.
Participanții vor pleca de la workshop „cu surse de inspirație pentru a-ți amplifica puterea baghetei magice de profesor, cu o serie de informații privind ce poți aplica la clasă pentru a crește armonios impactul actului tău educațional, dar și cu informații despre programele Finnish Teacher Training Centre”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!