„Prima cauză de mortalitate din România este reprezentată de bolile cerebrovasculare…; îndrăznesc să apelez la valoarea umană a condiţiei de medic, indiferent de specialitate, pentru ca oamenii să nu mai moară aşa cum se întâmplă în momentul de faţă. Renunţarea la practici învechite, dotarea minimală şi instruirea elementară în domeniul neurovascular, vor putea acoperi deficitul economic, după cum măsurile educaţionale vor fi de mare valoare…”, a transmis preşedintele Societăţii Române de Stroke, prof. Constantin Popa, medicilor neurologi din ţară ce se vor prezenta în toamnă la a 14-a conferinţă naţională de stroke.
Realitatea
Profesorul a pus degetul pe rană, în speranţa unor măsuri urgente de reducere a mortalităţii celor ce fac AVC.
În Bihor, circa 10 bihoreni ajung zilnic la spital cu AVC, iar din totalul suferinzilor, un sfert mor, un alt sfert rămân cu sechele extreme.
Doar două spitale din ţară au primiri-urgenţe neurovasculare, unde se execută proceduri medicale speciale salvatoare, iar la Oradea se doreşte o a treia unitate Stroke.
Medicii orădeni explică cele cinci simptome ale accidentului vascular cerebral şi roagă bihorenii să se prezinte rapid la doctor, chiar dacă îşi revin singuri după un episod scurt de AVC.
Mai toţi bihorenii ştiu deja că nu e de glumit cu afecţiunile cardiovasculare, cu cancerul ori cu diabetul. JB semnalează însă de ani de zile numărul tot mai mare de bihoreni care sunt răpuşi ori rămân invalizi după ce suferă unul sau mai multe accidente vasculare cerebrale.
AVC-ul, periculos
Dr. Monica Sabău, sufletul secţiei de neurologie acuţi, la fel ca şi dr. Alexandra Comănescu, explică faptul că accidentul vascular cerebral înseamnă întreruperea circulaţiei sângelui într-o regiune a creierului. Există accidente ischemice în care întreruperea circulaţiei cerebrale se produce cel mai frecvent prin ocluzia vaselor cerebrale şi mai rar prin vasospasm sau mecanisme hemodinamice. La altă categorie de accidente vasculare, cele hemoragice, în care se rup vase intracerebrale (hemoragii intracerebrale) sau vase de la suprafaţa creierului (hemoragia subrahnoidiană), detaliază specialistul. Medicul apreciază că în lume, AVC este a treia cauză de deces şi prima cauză de invaliditate şi spune că, potrivit prof. Constantin Popa, în 2008, AVC a fost prima cauză de deces în România.
Din totalul oamenilor din România care suferă un accident vascular cerebral, un sfert decedează, un sfert rămân imobilizaţi la pat, un alt sfert dintre pacienţi rămân cu sechele importante şi doar un sfert trăiesc cu sechele minore. În plus, o persoană care a suferit un AVC, prezintă risc maxim să facă şi alte evenimente vasculare.
Jale şi în Bihor
În Bihor, proporţia rămâne aceeaşi când vine vorba de urmări la numărul pacienţilor cu AVC. Din nefericire, nu există la ora actuală la Oradea nicio statistică privitoare la incidenţa şi mortalitatea prin AVC. Totuşi, medicii spun că cele două coordonate au crescut şi sunt în creştere continuă. Dr. Hadrian Borcea, de la UPU – SMURD Oradea, apreciază că zilnic la UPU ajung în medie 10 bihoreni care au suferit atac cerebral. Pe vreme de caniculă, ori iarna, de sărbători, dar şi la început de an, numărul persoanelor care fac AVC creşte îngrijorător. Sunt şi zile de vârf, când numărul oamenilor ajunşi la UPU cu AVC urcă aproape de 20. Doctorii de la UPU şi de la Neurologie – Judeţean sunt într-o continuă luptă, dar ei trebuie ajutaţi şi susţinuţi mult mai mult pentru ca, la rândul lor, să poată salva şi mai mulţi bihoreni cu atacuri cerebrale.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!