În cursul acestei săptămâni, poliţiştii B.C.C.O. Oradea – Serviciul Antidrog, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Oradea au definitivat cercetările în cauza privind cea mai amplă reţea de traficanţi de substanţe psihoactive de pe raza judeţului, fiind sesizată prin rechizitoriu instanţa de judecată sub aspectul comiterii infracţiunii de constituirea unui grup în vederea săvârşirii de infracţiuni. Liderul grupării era orădeanul I.C.N.(30 ani), sprijinit în activitatea infracţională de I.O.I.(28 ani), tot din municipiu.
Din 2009
Începând cu anul 2009, profitând de vidul legislativ în domeniul combaterii distribuţiei de substanţe cu efecte psihoactive, cei doi au reuşit să pună bazele unei ample reţele de procurare şi distribuţie a acestor substanţe pe raza judeţului, atât printr-un magazin de profil, cât şi folosind o locaţie din Oradea, special închiriată şi utilizată ca punct de desfacere. După 13 noiembrie 2011, data intrării în vigoare a Legii nr.194/2011 care interzice comercializarea substanţelor susceptibile de a avea efecte psihoactive, cei doi şi-au văzut nestingheriţi de treabă. Suspecţii procurau produsele de la doi furnizori din ţară, care în prezent se află arestaţi preventiv, cât şi de la E.A.C.(26 ani), din Bucureşti, care a fost şi el cercetat în stare de arest preventiv. Bucureşteanul a fost prins în flagrant de poliţiştii orădeni la 25 octombrie 2012, în timp ce încerca să îi predea capului grupării, 2.900 de pliculeţe cu substanţe cu efecte psihoactive.
Reţea cu numeroşi colaboratori
Distribuţia era asigurată atât de cei doi suspecţi, cât şi prin intermediul a trei colaboratori, din Oradea şi Aleşd. Cei trei comercializau produsele interzise cu schimbul, asigurând consumatorilor o distribuţie non – stop şi livrări inclusiv la domiciliul clientului. Drept urmare, la 25 octombrie 2012, oamenii legii au descins atât la locuinţele suspecţilor, cât şi la locaţiile din Oradea unde existau suspiciuni că aceştia şi-ar desfăşura activitatea infracţională. În urma percheziţiilor domiciliare efectuate, au fost descoperite şi confiscate 2.800 de pliculeţe cu substanţe psihoactive, cu diverse denumiri, ambalaje de diverse tipuri, presă pentru ambalat şi aproximativ 250 de grame de substanţă cu efect psihoactiv, neporţionată. În cauză au fost cercetate 120 de persoane, clienţi fideli ai acestora, care au cheltuit importante sume de bani pentru procurarea substanţelor interzise. Doar în perioada noiembrie 2011 – octombrie 2012, se apreciază că suspecţii ar fi obţinut un profit net de 1.242.122 lei din comercializarea produselor respective. Pentru recuperarea prejudiciului, au fost ridicate de la suspecţi trei autoturisme de lux, ceasuri, telefoane mobile şi importante sume de bani, bunuri asupra cărora a fost instituit sechestru asigurator. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei şase riscă pedepse privative de libertate cuprinse între 2 şi 8 ani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!