Deşi primarul de Oradea a anunţat deja că vrea să se unească şi cu Oşorheiul, unde sunt evident mai mulţi maghiari decât în Sînmartin, PPMT nu susţine referendumul de duminică, din motive pur etnice.
Şeful filialei Bihor a PPMT, Csomortanyi Istvan, cere simpatizanţilor să boicoteze referendumul de unire şi să nu se prezinte la urne. Acesta speră că mai puţin de 30% dintre orădeni se vor prezenta duminică la vot şi, astfel, referendumul va fi invalidat. Motivul pentru care partidul patronat de Tokes Laszlo este „anti” este unul cât se poate de simplist: faptul că, prin unire, ar scădea numărul etnicilor maghiari din Oradea mare.
Procentul maghiarilor
Pe fondul declinului populaţiei de etnie maghiară din Oradea, reclamat de acest partid, PPMT mai face un calcul: acela conform căruia, prin alipirea Sînmartinului, ar scădea cota de maghiari din Oradea de la 24,5% la 22%. Afirmând că din 1992 încoace, din Oradea au emigrat 30.000 de etnici maghiari, Csomortanyi vine cu viziuni sumbre, menite să-i sperie pe maghiari. Anume că la recensământul următor, din 2021, maghiarii din Oradea ar urma să se situeze sub 21% şi, astfel, să-şi piardă privilegiile bilingve. Teza lui Csomortanyi nu ia în calcul, însă oferta Primăriei Oradea de unire graduală şi cu celelalte comune de limbă maghiară din jurul municipiului. O primărie cu o populaţie maghiară consistentă este Oşorheiul, care ar urma să organizeze un referendum de unire cu Oradea chiar anul viitor.
Pentru a-i descuraja pe cei din Sînmartin, Csomortanyi revine cu exemplul Episcopiei Bihor, care, prin alipirea la Oradea nu ar fi avut avantaje palpabile. În acest context, liderul PPMT Bihor afirmă că va cere la prefect dobândirea unui statut de autonomie a Episcopiei Bihor, faţă de Oradea.
Moldován Lajos Gellért este noul preşedinte al PPMT, organizaţia Oradea. Moldovan îi succede lui Kristofi Kristof, care devine vicepreşedinte.
Citiți principiile noastre de moderare aici!