Este infracțiunea pe care procurorii DIICOT Oradea au avut-o în vedere în cadrul unei anchete care viza publicarea pe pagina de Facebook a unui orădean a unor fotografii cu militari ai organizației teroriste Statul Islamic. Ancheta a început în ianuarie 2023, când un bărbat din Oradea îi anunța pe polițiștii de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate că persoane necunoscute i-au accesat fără drept pagina de Facebook. În sesizare se arăta că, după ce i-au restricționat contul timp de aproape o săptămână, modificându-i parola, atacatorii cibernetici au postat mai multe fotografii ce reprezentau bărbați înarmați, îmbrăcați în uniforme militare și purtând steaguri cu un slogan al organizației teroriste Statul Islamic (Daesh). Anchetatorii au început urmărirea penală, verificând posibila comitere a infracțiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrității datelor informatice şi promovarea unui mesaj prin propaganda săvârșită prin orice mijloace, în public, cu intenția de a instiga la săvârșirea unui act de terorism.
Cont folosit pentru promovare în Thailanda
Reclamantul le-a explicat anchetatorilor că, la începutul lunii ianuarie 2023 a folosit laptopul personal pentru a descărca de pe internet niște cărți digitale, necesare pentru pregătirea sa profesională. A doua zi a constatat că nu își mai poate accesa contul de Facebook, motiv pentru care i-a contactat pe reprezentanții platformei. Aceștia i-au cerut să încarce o fotografie cu un act de identitate pentru verificarea utilizatorului și abia după câteva zile i-a fost restabilit accesul la cont. Nu mică i-a fost mirarea când a descoperit că pe pagina sa erau postate 7 fotografii cu militari cu arme în mâini, care purtau steaguri cu inscripții în limba arabă, reprezentând un slogan al unei organizații teroriste. În plus, a observat că prin contul său s-a făcut publicitate plătită, prin folosirea unui card care nu era al său, iar publicul-țintă era din Thailanda. Orădeanul susținea că, ulterior a fost sunat de un polițist din Constanța, care l-a anunțat că datele sale de logare la mai multe site-uri au fost publicate online, putând fi accesate de oricine. Din acest motiv, i s-a recomandat să își schimbe toate parolele.
Facebook nu a oferit DIICOT nicio informație
DIICOT Oradea a solicitat reprezentanților Meta, compania care deține platforma Facebook, să indice adresele IP de la care a fost atacat contul orădeanului și datele de identificare ale celor care au plătit publicitatea online, prin intermediul paginii reclamantului. Însă niciuna dintre aceste informații nu au fost oferite de oficialii rețelei de socializare, astfel că procurorii au concluzionat că „nu au putut fi stabilite indicii care să conducă la identificarea persoanelor care au accesat contul de Facebook si care au modificat parola de acces”. În această situație, ținând cont și de faptul că orădeanul nu a avut nicio pretenție materială, că pedepsele pentru infracțiunile reclamate sunt de cel mult 7 ani de închisoare și că există „o disproporție vădită între cheltuielile pe care le-ar implica desfășurarea procesului penal si gravitatea urmărilor produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârșirea infracțiunii”, procurorul de caz a considerat că nu există interes public pentru continuarea anchetei și a dispus renunțarea la urmărirea penală. Decizia DIICOT Oradea a fost confirmată, la începutul lunii aprilie, de un judecător din cadrul Tribunalului Bihor.
Trimite articolul
XEste plina Germanika Olandika Belgika Norvegika de postari pro Dolphy asa ca Bihon relateaza despre un unicat Astazi hitleristii comenoreazs pe Dolpy.Unde credeti ca stationeaza azi Frau Ursula si Herr Tusk decat in barlogul comandantului!
De ce nu le-a pus Facebook la dispoziti, anchetatorilor, datele de identificare a infractorilor ? Favorizeaza teroristii???