Alina Bălaj este omul lucrului bine făcut, al detaliilor. A constatat că jurnalismul nu era tocmai ceea ce îşi dorea să practice, deoarece ea este mai aplecată spre detalii, îşi doreşte să caute să abordeze situaţiile din mai multe unghiuri. A ales să se aplece spre cercetare. Alina ne-a mărturisit că în timp ce se afla cu o bursă Erasmus la Academia Română din Roma, a simţit un fior de bucurie când a conştientizat că se află în posesia unor documente din studiul cărora putea să descopere lucruri noi, pe care foarte puţini oameni au privilegiul și curiozitatea să le ştie.
În Biblioteca Naţională Centrală a Italiei şi-a construit lucrarea de licenţă. ,,Întâlnirile cu oamenii sunt «momentele zero», momentele care m-au readus de fiecare dată în prezent. Interesant este că acei oameni au fost cei care au crezut în mine şi care mi-au acordat creditul necesar spre a continua. Oameni care mi-au deschis porţi, de multe ori porţile sufletelor lor”, spune Alina Bălaj.
Studiind la Roma, Alina şi-a propus să exploateze informaţia infinită din bibliotecile de acolo. Crede că se va axa pe ceea ce ar putea fi lucrarea sa de licenţă la Relaţii Internaţionale, respectiv relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Vatican, cu tot ceea ce înseamnă puncte comune, dar şi controverse legate de drepturile omului.
Tânăra spune că în acest studiu a pornit de la faptul că ideologia creştin-democrată, care se află şi la baza UE, s-a născut la Vatican. Aflată în Italia, Alina Bălaj a scris o corespondenţă pentru Jurnal Bihorean şi Bihon.ro .
Cetatea Eternă sub asediu alb
de Alina Maria Bălaj
6 ani, atât a trecut de când Cetatea Eternă nu a mai simtțit atingerea rece a fulgilor de zăpadă. 6 ani pentru 3 zile de îngheț total, nu doar la propriu cât și la figurat, nu doar în capitală, cât mai cu semă în întreaga peninsulă.
Povestea începe duminică seara, 25 februarie 2018, seară cu temperaturi normale pentru această perioadă, când majoritatea instituțiilor publice din Roma aveau să anunțe populația cu privire la faptul că activitățile lor, în special acelora din învățământ, nu se vor derula în săptămâna ce urmează din cauza valului de frig și a ninsorii prevăzute pentru următoarele zile.
Începusem să suspectez prezența unor fake news în media italiană, întrucât nu-mi venea a crede că de la temperaturi de 18 grade Celsius se poate ajunge sub zero, în mai putin de 24 de ore, în peninsula mediteraneană. Și da, iată minunea, nu doar cea a zăpezii cât cea a suspendării cursurilor instituțiilor de învățământ. Astfel, a doua zi de la mic la mare, de la învățământul preuniversitar până la porțile orașului universitar Sapienza, aveau să rămână închise pentru următoarele trei zile. Zis și făcut!
Noaptea s-a dovedit a fi întradevăr un sfetnic bun pentru că, doar câteva ore de somn au fost necesare pentru ca Cetatea Eternă să fie acoperită în totalitate de o pătură groasă de omăt. Restul e istorie, istoria unui unui oraș mediteranean, care într-o zi de februarie se trezește paralizat însă, culmea, cu zâmbetul pe buze. Nu aș putea să vă spun sigur dacă zâmbetul a fost datorită faptului că instutuțiile publice și-au suspendat activitatea, sau chiar datorită zăpezii care a adus bucurie nu doar copiilor, cât și părinților.
Interesantă imaginea familiilor romane care au profitat de această zi de vacanță și au îmbrăcat echipamentele de ski, au încălțat apres-ski-urile având un singur scop: să se bucure de minunea albă care îi făcea să dârdâie de frig. Așa, colinele Romei s-au transformat pentru câteva ore în pârtii serioase de sănii, iar Piața Sfântului Petru într-o impresionantă arenă în care s-au dat cele mai crâncene bătăi cu bulgări, pe care Papa, posibil să le fi văzut de la fereastra sa.
Bucurie, așadar în mare parte în capitala peninsulei pentru câteva ore doar, pentru că soarele, nelipsit în Roma, și-a făcut apariția de la primele ore ale dimineții și a reușit să transforme toată veselia copiilor în ceva nu atât de rece, congelat și alb, cât mai cu seamă ud și murdar.
Drumuri blocate, școli închise, transportul public în dificultate, armata pusă în dispoziția de a curăța drumurile și căile de acces din capitală, agitație și groază pentru temperaturi foarte scăzute, câteva dintre efectele care au adus , pe de altă parte haos nu doar în capitală, cât în toată peninsula. În final un spectacol de 20 de centrimetri transformați în câteva ore în apă, iar în următoarele zile în gheață. Aviz celor mai puțin obișnuiți cu astfel de fenomene meteorologice, atenție la circulație și gheață, câteva sfaturi pe care cadrele didactice universitare aveau să le ofere studenților care trăiau pentru prima dată experiența zăpezii.
Iar în final, rămâne imaginea unei cetăți albe într-o zi de februarie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!