O terapie practicată de decenii în America câştigă teren în judeţul nostru. Hipoterapia, sau terapia cu cai, le oferă celor care trec pragul centrului de echitaţie de la Săcădat încredere în sine, îi ajută să îşi dezvolte comunicarea şi să îşi recunoască sentimentele.
O astfel de activitate va fi organizată la Săcădat, la manejul „Poveşti scrise de cai”, sâmbătă, 11 iulie, de la ora 17:00, în cadrul Atelierului de emoţii. La Atelierul de emoţii, susţinut de psihologul Monica Rotar, copiii se vor juca şi vor învăţa să îşi exprime emoţiile. De asemenea, Raul Magda, proprietarul manejului, precum şi Paul Coste, colaboratorul său, le vor oferi copiilor primele cunoştinţe despre cai şi echitaţie.
Majoritatea celor care calcă pragul manejului se relaxează, convinşi că echitaţia are multe beneficii, pe care specialiştii le cunosc de mult. Caii îi ajută pe copii, dar şi pe adulţi, să îşi depăşească obstacolele, le oferă libertate, le sporesc încrederea în forţele proprii şi îi ajută să se dezvolte armonios.
Responsabilizare
„Poveştile scrise de cai” s-au născut la iniţiativa lui Raul Magda, antrenor de echitaţie acreditat de Federaţia Română Ecvestră. Ceea ce pare o joacă, o relaxare, înseamnă de fapt enorm pentru dezvoltarea emoţională a copiilor şi adulţilor.
„Povestea începe din copilărie, când îmi petreceam vacanţele la bunici, în comuna Săcadat. Fiind iubitori de animale, aveau în gospodărie multe vieţuitoare, printre care și cai. Astfel, caii au devenit iubirea copilăriei mele. Ei m-au responsabilizat şi mi-au dezvoltat încrederea de sine. Îmi plăcea să îi îngrijesc, să le ofer hrană, dar şi să îi călăresc. Odată cu trecerea anilor, bunicii mei au îmbătrânit şi au fost nevoiţi să vândă caii, iar atunci s-a creat o distanțare între mine și aceste animale grațioase. În urmă cu trei ani, împreună cu soția mea, Georgiana Magda, ne-am hotarât să ne mutăm la țară, pentru a ne crește copiii în armonie cu natura şi cu viaţa sănătoasă de la sat. Când fetița noastră a împlinit un an, ne-am hotărat să îi facem cadou un cal, o mânză de şase luni, Kira. Fericirea fetiței a fost nemărginită, iar în mine s-a reaprins pasiunea pentru cai”, a depănat Raul Magda, printre amintiri.
La scurt timp după ce s-au mutat la Săcădat, în familia Magda au mai intrat şi caii – Aria, Oscar, Natifa, Bella și Bazil. Familia Magda a dorit astfel să îmbine utilul cu plăcutul. Astfel, şi-au creat propriul business care le alimentează dragostea pentru cai și pentru natură – „Povești scrise de cai”.
De atunci, „Poveşti scrise de cai” oferă lecţii de iniţiere în echitaţie, plimbări cu caii în natură, jocuri de pe cal pentru copii (baschet, tablă de activităţi, Darts), activităţi care le dezvoltă copiilor şi adulţilor autocontrolul şi îi obligă să aibă o postură corectă, care întăreşte musculatura spatelui.
Activităţile se fac sub îndrumarea unui instructor specializat, care să ştie cum să gestioneze relaţia dintre copil şi animal.
„Am început să îi cunosc din ce în ce mai bine, ei oferindu-mi liniște, încredere, respect şi o nemărginită libertate atunci când îi incalec. Lucrul cu calul dezvoltă o serie de abilităţi pozitive: responsabilitate, răbdare, empatie, bunătate şi autodisciplină. Caii pot să pară mari şi intimidanți pentru un adult, dar mai ales pentru un copil. Însă o dată ce o persoană, indiferent de vârstă, are ocazia să cunoască și să călărească un cal, va avea, automat, mai multă încredere în ea”, a declarat Raul Magda.
Din dorinţa de a împărtăși cu ceilalţi trăirile pe care le-a experimentat şi le experimentează alături de cai, a creat un centru de echitaţie. Acesta poate să fie un loc de relaxare şi de linişte, creat în jurul dragostei pentru cai, dar şi pentru natură.
„Poveşti scrise de cai” este un mic centru de agrement, care oferă iniţiere în echitaţie, plimbare cu caii în natură, dar şi un loc de joacă pentru copii, cu trambulină, leagăne, canapea eco, hamace, multă iarbă verde şi linişte. Copiii vin aici fie pentru performanță, fie pentru că vor o altă modalitate de petrecere a timpului liber.
„Acest sport reduce stresul, ne ajută să se concentrăm mai bine, dar și să fim mai sociabili. Asta pentru că animalele ne pot învaţă ce înseamnă empatia şi prietenia. Ne gândim să aducem mai multe animale și păsări la centru – vaci, capre, iepuri, rațe, găini etc”, a dezvăluit Raul.
Primii clienţi ai centrului au trăit deja primele experienţe şi şi-au creat amintiri frumoase, de neuitat.
„Este superb acest loc de poveste, te încarcă de energie pozitivă, iar caii sunt atât de blânzi și iubăreți, încât îți transmit instant calmul lor. Se vede şi se simte devotamentul şi iubirea pe care Raul o are faţă de căluţi. În plus, am apreciat răbdarea, amabilitatea şi încrederea pe care acesta ni le-a transmis nouă, părinţilor, dar mai cu seamă copilaşilor”, a spus una dintre mămicile care a petrecut o zi la Săcădat.
Cei care doresc să se înscrie la activităţile organizate de centrul de echitaţie „Poveşti scrise de cai” sunt invitaţi să confirme prezenţa şi numărul de participanţi la numărul de telefon: 0740-910.065.
„Chiar dacă activitatea se desfășoară în aer liber, dorim să respectăm recomandările legale pentru siguranța tuturor”, au anunţat proprietarii centrului de echitaţie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!