„Județul Bihor are un patrimoniu cultural impresionat, iar zestrea timpului trebuie păstrată de fiecare bihorean ce are datoria să spună la rândul său povești despre ceea ce a fost”, spune Călin Păcurar,manager ul Companiei Euromaidec Touring şi iniţiator al proiectului promovat pe site-ul prinbihor.ro. continuă demersul de a promova județul Bihor cu un traseu ce se axează pe locații fascinante și mai puțin cunoscute de prin Bihor.
Campania Turist prin Bihor a fost demarată anul trecut cu sprijinul presei și al bloggerilor orădeni fiind prima acțiune de promovare a județului Bihor demarată de o companie privată. Impactul extrem de pozitiv al acestei inițiative e ceea ce l-a făcut pe Călin Păcurar să continue acţiunea care în acest an se axează pe locații fascinante și mai puțin cunoscute de prin Bihor. „În vederea campaniei din acest an, ce va fi organizată la începutul lunii octombrie, a fost creat chiar și un website-ul dedicat campaniei Turist prin Bihor ce prezintă atât locațiile din campania organizată în 2013, dar și locațiile ce vor fi vizitate în acest an. Acestea pot fi vizualizate pe site-ul www.prinbihor.ro.
Conacul Frater și Draveczky este unul dintre obiectivele avute în vedere de organizatori.
Multe din conacele aflate pe teritoriul României, deși sunt obiecte de patrimoniu, se află astăzi în pragul colapsului. Conacele nobilimii maghiare au fost uitate și ignorate, însă dispariția acestora ar însemna nu doar ștergerea unor capitole din trecutul național, ci și din cel european.În localitatea Galoșpetreu se află conacele Frater și Draveczky asupra cărora nu există informații concrete pentru datare și documentare, acestea aparținând unor nobili de rang mic.Starea de degradare este critică, însă considerăm că o vizită la aceste obiective e imperativă dat fiind că peste ani s-ar putea accentua această stare de degradare.Ambele imobile păstrează detalii ale trecutului, arhitectura acestor structuri și însemnele reprezentând o fărâmă de istorie.
Conacul Komaromi, construit în sec XVII Otomani, a fost restaurat şi se află printre obiectivele camapanie. Conacul de la Otomani supranumit castelul de la Komaromi a fost construit în secolul al XVII-lea de fiul celui mai bogat om din Debretin.Acesta este un amplasament imens, cu anexe, grajduri și zeci de hectare de pământ – o adevărată comoară în mijlocul pădurii.Clădirea a fost vândută statului român înaintea celui de-al doilea război mondial, iar în perioada comunistă a fost transformată în sediu CAP.Lăsată de izbeliște în deceniile postrevolutionare, construcția a devenit o ruină până când un tânăr, ajuns primar la doar 24 de ani, s-a hotărât să schimbe lucrurile prin accesarea fondurilor europene pentru a reabilita acest conac.”Obiectivul principal al proiectului a fost promovarea moștenirii culturale și naturale din Valea Ierului și a Barcăului și, bineinteles, să salvăm Conacul Komaromi”, susține Bela Horvath, primarul comunei Sălacea. Astfel s-a păstrat tot ce s-a putut conserva și restaura. Un tunel din Evul Mediu, situat în apropiere de conac, a rămas perfect conservat. Acesta are 87 de metri lungime, iar în capătul lui se află izvorul care alimentează o fântână ce asigură apa pentru conac și anexele acestuia.
Proiectul Turist prin Bihor a fost nominalizat la gala CSR 2013 pentru: cel mai implicat manager în activități de responsabilitate socială, cel mai promițător new-entry în aplicarea de politici de responsabilitate socială, cel mai bun program de responsabilitate socială.
Citiți principiile noastre de moderare aici!