Cea de-a 30 ediție a Atipic Beauty a avut loc în Piața Unirii. Mesajul evenimentul marca Magda Coman e acela că “Frumusețea e în noi nu în aparențe”. Magda Coman a trăit experiența de fotomodel, manechin internațional, iar acum trăiește experiența de a trăi în scaun rulant. 12 modele de catwalk au făcut echipă cu 12 modele de viață, împreună cu designerii locali care au asigurat ținutele, și au făcut o inedită pledoarie pentru frumusețe. “Este o muncă de 9 ani, timp în care mi-am dorit să duc acest eveniment în toate orașele României. În unele am reușit, în unele mi s-a refuzat această inițiativă și vreau să-i mulțumesc doamnei Florica Cherecheș că sunt aici. Îmi doresc ca acest eveniment să nu inspire milă. Nu pentru asta am venit aici și nu pentru asta mi-am lăsat acasă cei doi copii. Am venit pentru a vă spune un singur lucru: că pe noi, persoanele cu dizabilități, ne-a adus viața într-o situație atipică, fiecare dintre noi cele 12 modele suntem modele de viață, ne-am autodepășit condiția și avem nevoie de sprijinul dumneavoastră”, a spus Magda Coman, președintele Asociaţiei Open Your Heart, ini’iator al evenimentului.
[eadvert]
Mesajul celor aflați pe scenă a fost: “să priviți omul, nu dizabilitatea sau defectele sale, pentru că în spatele unor aparențe se pot ascunde calități minunate”.
Unul dintre modele care au apărut pe scenă este Ovidiu Milian, e consilier local în Dobrești , iar visul său este să devină psiholog, e student la Psihologie și Psihopedagogie Specială, e un tânăr extrem de activ și cu un dezvoltat simț al umorului, trainer la Uniunea Studenților din România, conduce Asociația “Nimeni nu e singur”.Și se luptă pentru creșterea calității serviciilor sociale în Oradea. A apărut pe scenă alături de viceprimarul Arina Moș.
Scaunul rulant ca o binecuvântare
Orădeanul Florin Mihuț a apărut alături de Teodora Chifor, care în peste 10 ani de activitate a ghidat peste 1000 de tineri să se descopere și să aplice ce au învățat. Scubadiving, fotografie, cântatul la chitară , bodybuilding-ul sunt pasiunile sale și în viitor vrea să facă și ciclism. Înainte de a avea accidentul care l-a dus în scaun cu rotile își dorea să câștige Olimpiada la role. Vrea să meargă la concursul paralimpice, să reprezinte România și să câștige titluri. Florin a vorbit cu emoție, dar și cu sensibilitate despre empatie. “Mi-au spus fetele: <Florin, înțeleg prin ce treci. Și eu am avut piciorul în gips>…Mulțumesc. Nu cred că întotdeauna reușim să fim empatici. Merg la cineva acasă, mă pun pe canapea și copilul gazdei se pune în scaunul rulant. Imediat e smuls pentru că imaginea e prea puternică…Noi , cei cu dizabilități am descoperit empatia și noi abilități. Pentru că nu de mult mergeam la concursuri, mergeam și 200 km, patinam pe aici prin centru…Știu că pare paranoic, dar scaunul acesta e de multe ori o binecuvântare. Mi-am descoperit noi abilități de când sunt în scaun rulant pentru că degeaba ai abilități dacă nu le folosești, dacă stai toată ziua pe o canapea. O să închei cu o poveste: Un pui de cămilă o întreabă pe mama: <Să putem merge prin nisip>. < Să putem merge și prin furtuni de nisip>. < Să putem merge și două săptămâni>. <Mamă, dar atunci de ce suntem la grădina zoologică?> Asta facem și noi, dacă nu ne folosim abilitățile, suntem ca la grădina zoologică”, a spus Florin.
Pe scenă a urcat și Maramureșeanul anului 2016, Anișoara Mîrza, care a primit acest titlu pentru implicare în proiecte sociale, educaționale, de voluntariat. Anișoara a absolvit Facultatea de Știinte Economice, Contabilitate și Informatică de Gestiune în cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj Napoca în anul 2014, ulterior a urmat diverse cursuri de Antreprenor în Economia Socială, Cooking, cursuri de specialitate în management și multe altele. Anișoara a petrecut 4 ani în Oradea pentru a se recupera, a venit din Marea Britanie pentru a-și lansa un proiect. Tânăra e și designer de interior, iar “accesibilitate e cuvântul pentru care mă aflu azi aici. Ne dorim un oraș accesibil tocmai fiindcă foarte multe persoane în scaun rulant vin la dumneavoastră în oraș, la recuperare”. Partenera de scenă a Anișoarei a fost omul de afaceri Georgeta Busuioc care a atras atenția mediului de afaceri asupra potențialului productiv pe care îl au oamenii cu dizabilități militând pentru a l-i se oferi șansa să demonstreze.
“În seara asta mi s-a împlinit visul de un an, acela de a aduce în fața orădenilor oameni frumoși și inteligenți, plini de talente, dar greu încercați și nevoiți să-și ducă zilele în scaun rulant. ..Seara asta a fost despre comunitate, înțelegere, acceptare, despre cum să construim împreună o lume mai bună pentru toți.
A fost bucurie, multă emoție, a fost râs și au fost lacrimi, a fost muzică și culoare, a fost o experiență complexă și completă!
În urmă cum un an, când am cunoscut-o pe Magda, fiind în acel moment președintele Autorității naționale pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, copii și adoptii, am fost fascinată de personalitatea ei, de forța pe care o emana, de misiunea pe care si-a asumat-o, de a schimba mentalitatea cu privire la persoanele cu dizabilități. Am invitat-o imediat și la Oradea cu acest eveniment, și acum sunt plina de emoție, ca el chiar se întâmplă, mi se împlinește visul de un an de zile. Alcătuim cu toții o comunitate, învățăm unii de la alții, ne înțelegem și ne sprijinim, ca să ne fie bine tuturor. Eu am cunoscut mulți oameni cu nevoi speciale și mi-am dat seama că pe măsura ce petrecem mai mult timp cu ei, lista noastră de dorințe se scurtează, și ajungi să îți dorești doar acele lucruri pe care banii nu le pot cumpăra. Sunt lucrurile care vin din suflet și se duc la suflet. Despre asta e vorba aici, acum și în fiecare zi.Magda. ești eroul nostru!”, a spus Florica Cherecheș.
Invitat în eveniment a fost Mihai Neșu alături de 12 copii care se tratează la fundația sa. “Noi credem că <Frumusețea sta în ochii privitorului>, iar ochii care văd frumusețe reflectă un suflet frumos.
Ne-am dus la Atipic Beauty cu inimile deschise, să aducem bucurie oamenilor. În ciuda dificultăților cu care ei se confrunta, copiii aduc întotdeauna bucurie. Am simțit cum oamenii s-au emoționat văzându-i. Si noi. Ba chiar ne-au dat lacrimile deoarece acești 12 copii ca și altii, de la 120 în sus, au crescut sub ochii noștri, ai celor de la fundație, au crescut și pe banii voștri, a celor ce donați și au rămas la fel de frumoși, buni și incredibil de iubitori și azi, singura diferența fiind ca au mai progresat și asta îi ajută enorm.
Mesajul nostru ar fi ca privind spre copii oamenii să privească spre viitor căci viitorul lor depinde de noi, adulții care vor fi sunt copiii pe care azi decidem sau nu să îi iubim. Credem că fiecare avem ceva de spus despre dizabilitate, de exemplu, avem de spus o vorbă de încurajare copilului sau nepoțelului nostru: < Mergi și joacă-te cu el!>”, o vorbă bună pentru părinții lor sau măcar o donație din când în când”, e mesajul lui Mihai Neșu. Organizatorii au mulțumit pentru implicare celor de la : Primăria Municipiului Oradea, Visit Oradea, Asociația Deficienților Locomotori Bihor, Star Stone, Kaufland, Figo Mobility, Valtryp, Piața 9, Restaurant Retro, Due Fratelli, Double Tree by Hilton, Florăria Mon Jardin Nufărul, Fundația Mihai Neșu, Pepsi, Skin Care, Hush & Hush, Ambro Andrei Plant, Vin de fructe, Coloseum, Nunta de la A la Z, precum și designerilor implicaţi: Raluca Mihălceanu, Francess by Ștefania Pătcaș, Dana Panciu, Rebeca Cotrău, Antoanelle by Camelia Roatiș, Oana Pădure, Diana Bartolf, Fya by Ramona Jofneac, Mashenka by Diana Barbur, Oanaid by Oana Hăbășescu, Rozalia Bot, Răzvan Achim și Torres Cerimonia. Mulțumiri de asemenea stiliștilor și make up artiștilor de la Tiphereth, Cosmo Beauty School, HM Studio by Horia Marchiș, Antonia Lestyan și Celebrity.Gazda evenimentului a fost Mihaela Tatu, iar atmosfera a fost întregită de prestațiile artistice ale lui Ovidiu Lazăr și cea a Monicăi Anghel.
Citiți principiile noastre de moderare aici!