Localitatea Cociuba Mare se poate mândri cu mai multe poveşti de succes ale unor fermieri din localitate. Un exemplu în acest sens sunt fraţii Cosmin şi Ionuţ Irimie. Aceştia au accesat un un proiect prin Măsura 121 – Modernizare fermă vegetală prin achiziţie de utilaje agricole. Proiectul este în valoare de 407.264 euro, fiind demarat pe data de 23 iunie şi are termen de finalizare 23 septembrie 2010. „Noi facem agricultură încă din anul 1992 şi aveam deja idee cum se face agricultura, precum şi utilajele necesare. Dar problemele sunt de la un an la altul mai mari. Preţurile la cereale sunt mici. Noi valorificăm cerealele la Palota, la Arad sau la Cauaceu cu 4.000 lei vechi pe tonă dar cred că preţul real ar fi 6.000 lei pe tonă”, a precizat Cosmin Irimie.
Tânărul fermier, alături de fratele său şi cei şase angajaţi, exploatează 580 de hectare luate în arendă din localităţile Cociuba, Giriş şi Tinca.
„Proiectul nostru a fost finanţat din a doua încercare, prima dată nu am întrunit punctajul necesar deoarece nu eram înscrişi într-o asociaţie profesională. O altă problemă de care ne-am izbit a fost reticenţa băncilor. Noi a trebuit să venim cu o cofinanţare de 50%, dar nu am avut banii necesari aşa că am apelat la bănci. Am luat un credit pe şapte ani dar ne-a fost aprobat foarte greu de către bancă”, ne-a spus tânărul fermier.
Agricultorii se plâng şi de lipsa subvenţiilor. „Este foarte trist dar trebuie să recunosc faptul că ne bazăm pe subvenţii. Fără subvenţiile de la APIA suntem pierduţi. Dacă acestea nu ne vor fi date în câteva zile intrăm în impas. Suntem în plină campanie agricolă acum, rata la bancă trebuie să o plătim săptămâna aceasta aşa că nu ştiu cum o să o scoatem la capăt. Eu înţeleg că nu sunt bani la buget dar ar trebui să ne dea o subvenţie pe suprafaţă, cel puţin cum s-a dar anul trecut”, a concluzionat Cosmin Irimie.
Din prima tranşă a banilor primiţi în urma proiectului cei doi fraţi au achiziţionat un tractor performant care ară un hectar pe oră, un plug, combină, discuri, semănători şi un uscător. Şi următoarea tranşă de bani va fi investită de asemenea în utilaje.
Ajutor 25.000 euro
Un alt tânăr din Cociuba, Dorian Mladin a accesat de acestă dată un proiect în cadrul măsurii 112 – Mutarea tinerilor fermieri la ţară. „Eu am aflat de posibilitatea accesării unor astfel de proiecte de la o firmă care se ocupă cu scrierea de proiecte şi care a făcut o prezentare la noi în localitate. Nu puteam să cred că cineva îţi dă 25.000 de euro nerambursabili. Am apelat la această firmă care mi-a scris proiectul pentru un comisiona de 4% din valoare proiectului. Destul de mult, dar nu regret deoarece proiectul a fost aprobat”, ne-a spus Dorian Mladin.
„Comisarul”, aşa cum este cunoscut de către săteni, exploatează acum 55 de hectare şi mai vrea să ia în arenă o suprafaţă mai mare de teren. De asemenea, acesta are 500 de oi. Ca mai toţi fermierii şi „Comisarul” se plânge de lipsa subvenţiilor, de faptul că nu prea are unde să-şi valorifice produsele şi de preţul mic al acestora. „Oile trebuie să le dăm la intermediari, păşune e puţină şi în plus trebuie să fin înscrişi la asociaţii care ne iau o cotizaţie de un leu pe cap de animal, dar de oferit nu ne oferă cam nimic în schimb”, a precizat acesta.
Cu toate acestea tânătul fermier este dispus să o ia de la captă oricând. Mai mult, acesta este hotărât să mai acceseze un proiect în cadrul Măsurii 121 – Modernizarea exploataţiilor agricole.
Ferma de vaci
Un al localnic din Cociuba, Crăciun Iagăr, deşi este pensionar nu poate să stea departe de agricultură. „Tot timpul mi-au plăcut animale aşa că acum am ajuns să am o fermă de 28 de vaci. Am avut 36 de capete, dar am vândut din ele şi dacă lucrurile merg tot aşa de prost intenţionaze să le vând pe toate. Subvenţiile, pe lângă că sunt mici nici nu le primim la timp sau chiar deloc. Preţul la lapte e foarte mic. De la noi laptele este cumpărat cu 0,80 lei litrul în timp ce în magazin este vândut cu 3 -4 lei litru”, a precizat Crăciun Iagăr.
Simona Albinaru
Citiți principiile noastre de moderare aici!