Continuă seria acţiunilor care au drept scop ridicarea consumatorului la nivelul de calitate al vinului românesc. Centrul pentru Cultura şi Civilizaţia Vinului „Millesime” a oferit , din nou, orădenilor o seară de excepţie, în compania unui vin de excepţie de la Crama Basilescu. Servit de către un profesionist de excepţie: somelierul Marian Timofti. Aceasta în condiţiile în care nici un restaurant din Oradea nu beneficiază de serviciile unui somelier, iar în România Marian Timofti este singurul care a făcut studii de profil în Italia, trei ani. Oameni de afaceri, profesori, medici cu toţii au fost iniţiaţi de către Marian Timofti în ritualul unui pahar de vin. Seara a fost acompaniată de gustul zonei viticole Dealu Mare. Adică de Crama Basilescu, cea care deschide lista invitaţilor la Centrul pentru Cultura şi civilizaţia vinului, un jucător nou pe piaţa premium a vinurilor. Numele cramei este legat de cel al proprietarului din anii 30, nimeni altul decât fostul decan al facultăţii de Drept din Bucureşti, profesorul Nicolae Basilescu. Principala caracteristică a acestor vinuri, spune directorul Traian Oprea, este stilul francez de vinificaţie, care îi aduce un plus de valoare, permite vinului să etaleze ceea ce are de transmis. Şi toate acestea ca urmare a faptului că oenologul Cramei Basilescu nu este adeptul excesului de maturare în butoi de stejar.
Cheia vinului
Pe lângă vinul prezentat de Traian Oprea şi oenologul Dorin Popa, prezenţa somelierului Marian Timofti a fost cea mai mare surpriză oferită orădenilor. Acesta a venit înarmat cu „cheia vinului”, dar şi cu sabia de sabrat sticla de şampanie. Un instrument de care somelierul nu are voie să se despartă. Cheia vinului este construită dintr-un aliaj de 82 de metale care în prezenţa vinului dau reacţii ce duc la învechirea acestuia. Astfel, invitaţii Millesime au putut să afle ce gust va avea vinul peste doi, cinci, zece ani. Tehnica sabrării este interzisă în Uniunea Europeană însă somelierul a mărturist că în restaurantele din străinătate, clienţii doresc să finalizeze degustările de vinuri cu o şampanie sabrată, procedeu executat la cerere.
Vin pe net
Proiectul orădean vine, aşa cum notează expertul degustător Lucia Pârvu în „Romanian wine art” nu din dorinţa de a schimba neapărat ordinea lucrurilor, ci de a păstra frumuseţea simplităţii. „Pusă bine la păstrare, frumuseţea din lucrurile simple ajunge în ani, asemenea vinului, mult mai valoroasă. Membrii fondatori ai centrului îşi dau întâlnire cu membri şi pe internet. Cu prilejul prezentării de joi seara a fost lansat şi site-ul www.millesime.ro. Deşi ştie tot ce ţine de vinuri, atât în ţară, cât şi în străinătate, somelierul Marian Timofti s-a arătat extrem de încântat de iniţiativa avangardiştilor orădeni în materie de cultura şi civilizaţia vinului. La rândul său, Traian Oprea a spus că este dornic să contribuie la „clonarea” Centrului Milesime la nivel naţional.
Veronica Bursasiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!