Șofranul sau aurul roșu a fost mereu cel mai scump condiment din lume. Originile nu sunt certificate însă par a se situa în Orientul mijlociu.
[eadvert]
A fost introdus în Europa de mauri prin Spania, la ora actuală fiind cultivat în Spania, Grecia, Franța, Italia, iar în restul lumii în Maroc, India, Iran sau China. Conform experților, cel mai mare producător de șofran este Iranul, iar țara care oferă cea mai bună calitate a produsului este Franța. De câțiva ani, șofranul a ajuns să fie cultivat și în România, inclusiv în județul Bihor.
Plantație de șofran sau fermă de struți?
Mircea Bronț este un bihorean care a lucrat, alături de soția sa, mai mulți ani în Olanda. Pentru că și-au dorit să se întoarcă în țara natală, cei doi au început să se gândească în ce ar putea investi pentru a se putea întreține și acasă.
„În timp ce munceam peste hotare, am decis să investim banii în ceva care să ne permită să trăim decent, fără a mai fi necesar să mai muncim afară. Am căutat idei de afaceri și printre altele era și plantația de șofran. Aveam această variantă, sau o fermă de struți“, a povestit Mircea Bronț pentru Jurnal bihorean și Bihon.ro.
Astfel, în urmă cu 3 ani, grădina destinată legumelor a devenit „Grădina cu șofran“.
„Grădina a luat formă în 2021 când am început cu primul lot de peste 1.000 de bulbi în gradina care până la acea vreme era pentru legume“, spune Bronț.
Firicel cu firicel
Potrivit acestuia, investiția poate începe de la câteva sute de euro și câțiva metri pătrați. Cultura nu este exagerat de pretențioasă dar tot procesul tehnologic se desfășoară manual, începând de la plantarea bulbilor, îndepărtarea buruienilor, culesul florilor până la obținerea produsului finit.
„Prima dată se culeg florile după care se separă stigmatele (firicelele roșii) de petale. Totul manual“, adaugă bihoreanul.
Până la 40.000 de euro pentru un kilogram de șofran de calitate
Prețul său este unul ridicat și se datorează faptului că pentru 1 kg de condiment trebuie recoltate mii de flori din care se rețin numai stigmatele.
„Pentru un gram de șofran sunt necesare aproximativ 150 de flori, deci de separat 450 de stigmate (fiecare floare are 3 stigmate). Pentru un kilogram sunt necesare aproximativ 150.000 de flori, echivalentul a 450.000 de stamine. Este multă muncă manuală aici iar pentru fiecare gram de stigmate culese, la final, în urma procesului de uscare, acesta pierde undeva la 80% din greutatea inițială. Asta înseamnă că la 100 de grame de stigmate proaspăt culese, după uscare, rămân aproximativ 20 de grame“, declară cultivatorul.
Acesta este și motivul pentru care un kilogram de „aur roșu“ poate ajunge să coste între 30.000 și 40.000 euro.
„Dacă vorbim de o calitate superioara a șofranului, prețul gramului se învârte în jurul a 35 de euro, însă pe piață există nenumărate categorii inferioare de șofran sau chiar falsuri, care pot fi recunoscute în primul rând după prețul extrem de scăzut. Șofranul de calitate, nu poate fi ieftin“, atrage atenția Mircea Bronț.
„Aurul roșu“ – pentru cei care pun accent pe calitate
Experții spun că arabii sunt cei mai mari consumatori de șofran. Ei îl folosesc la aromatizarea mâncărurilor din miel, oaie, pui sau orez. În Franța este indispensabil pentru bouillabaisse, în Italia pentru risotto, în Spania pentru paella.
La noi în țară, șofranul este folosit de câteva dintre restaurante, ciocolaterii sau de către producătorii de cosmetice. Ei sunt și cei care aleg să cumpere direct de la producătorii locali.
„Vindem în principal în zona Horeca, la locațiile care pun accentul îndeosebi pe calitatea superioara a materiilor prime folosite, dar mergem și înspre sălile de evenimente, ciocolaterii și producătorii de cosmetice naturale. Vrem să extindem cultura, să creștem pe piață și să arătăm că și în România se poate face un lucru de calitate“, a mai spus bihoreanul.
Trimite articolul
Xoameni harnici si cu initiativa, bravo lor felicitari !
Uite ca vorba veche, “nu stie taranul ce-i sofranul”, nu mai e de actualitate 🙂
Frumos cum o familie din Bihor reinventează agricultura locală prin cultivarea șofranului. O poveste de succes care combină tradiția cu inovația.
Stati linistiti ca vor veni lipitorile sa suga din beneficiul lor.
-
adevarat … din pacate …