Muzeul Ţării Crişurilor – Complex Muzeal va găzdui în sala de conferinţe sâmbătă, 9 decembrie, începând cu ora 17:00, ediția aniversară smARTstories, care o va avea ca invitată pe celebra artistă ceramistă de talie internaţională Marta Jakobovits.
[eadvert]
Pe 9 decembrie se împlineşte un an de când a început acest proiect care promovează arta și cultura în comunitatea orădeană, AniversART marcând a patra ediţie. Cu o carieră în televiziune și marketing, Oana Mudura va fi gazda ediției aniversare.
Atmosfera va fi completată de un mini concert de pian și de un concert vocal al artiștilor invitați la edițiile precedente smARTstories: Sergiu Nica, Sonni şi Nicolae Bejan. Nu vor lipsi preparatele delicioase ale Restaurantului Via29, vinul rafinat de la Crama Corbuț precum și cocktailurile inedite ale COA-Cocktail of artisans. Bilete se găsesc pe iabilet.ro. Partenerul principal al acestei ediții este Muzeul Țării Crișurilor- Complex Muzeal iar partener media este Jurnal bihorean.
Legătura dintre natural / material și spiritual
Marta Jakobovits este ceramistă, artistă din Oradea, care s-a născut în 1944 şi a crescut în satul Santău, acolo unde tatăl ei era preot reformat cu doctorat obţinut în Elveţia, iar mama absolventă a Școlii de Pictură de la Baia Mare. Ultimul an de liceu l-a făcut la Salonta, unde tatăl ei a fost preot, după care a ajuns la Oradea. A absolvit Academia de Arte Vizuale din Cluj și și-a luat doctoratul în Arte Liberale la Universitatea de Arte și Design din Budapesta. A fost introdusă la Academia Maghiară de Arte din Budapesta în 2005. De asemenea, face parte din mai multe organizații profesionale, precum: Uniunea Artiștilor din România, Breasla Barabas Miklos, Uniunea Artiștilor Maghiari, Christian Artists Europe, Rotterdam, Academia Europeană de Cultură și Arte. Lucrează ca artist liber profesionist.
Recunoscută și premiată încă din 1989 cu nenumărate premii, Marta Jakobovits se află într-un dialog continuu și organic cu natura. Lucrările artistei sunt prezentate în colecții permanente din numeroase muzee din România, Ungaria și Slovacia, precum și în colecții particulare din întreaga lume. Lucrările Mártei Jakobovits sunt prezente şi în expoziţia permanentă de Artă a Muzeului Ţării Crişurilor.
„Opera Mártei Jakobovits, aparte în peisajul ceramicii contemporane, reprezintă una dintre cele mai complexe cercetări asupra materialelor și tehnicilor de ardere și turnare, de la modalități și materialități tradiționale, redescoperite și reinterpretate, la experimente asupra chimiei, temperaturii și limitele unor procedee. Temele centrale ale creației sale sunt legate de apariția formei, de la intervenția minimă la materialul care reacționează la voința artistului, de apariția și evoluția semnului și a încărcăturii sale simbolice, în paralel cu descoperirea – și afirmarea – legăturii cu dublu sens dintre natural / material și spiritual. Investigarea și experimentul constante rezultă în serii de lucrări ample, unele încă în lucru și aflate într-o permanentă reconfigurare”, a fost descrisă artista înaintea unei expoziţii retrospective la Muzeul Naţional de Artă Contemporană.
Artişti invitaţi în concert
Întâlnirea aniversară de sâmbătă seara se va întregi cu concertele artiştilor invitaţi: Nicolae Bejan, Suana Bodog şi Sergiu Nica.
Tenorul Nicolae Bejan s-a născut în 1977 în Oradea. În 1996 a absolvit liceul de Artă din Oradea specializare canto clasic iar în același an a fost admis la Facultatea de Muzică și Artă, Oradea.
Este artist liric în Corul Filarmonicii de Stat din Oradea dar și în Debrețin. Abordează repertorii solistice cu precădere în stil clasic, în țară și în străinătate, dar și alte genuri muzicale. Din repertoriul său solistic fac parte oprele „Nunta lui Figaro” – W.A. Mozart, „Carmina Burana” – C. Orff, „Magnificat”-J. S. Bach. Printre colaborările sale se numără cele cu Ennio Morricone și Jose Carreras.
Suana Bodog alias Sonni are 17 ani, este din Oradea și este elevă la Colegiul Național Mihai Eminescu. Fiind plecată şase ani în Kuwait cu părinții, a învățat să scrie și să citească în limba engleză, mărturiseşte Sonni, pasiunea ei pentru muzică pe care a dezvoltat-o din copilărie trăind-o în această limbă. Cântă de la vârsta de 6 ani și de la 13 ani îşi compune piesele şi îşi scrie şi textele, îndrumată fiind de Maxx de la DJ project. Adrian Sînă i-a propus o colaborare pentru o piesă în limba română, şi aşa a apărut piesa „Dor de Tine”.
Un alt invitat este Sergiu Nica, cu acompaniament de pian. Sergiu a avut primul lui contact cu lumea artei la vârstă de 5 ani în cadrul Clubului Copiilor, unde a urmat Cursuri de recitări, muzică și actorie, participând la o serie de spectacole pe scenă Teatrului de Stat Regina Maria. Mai târziu urmează cursuri de pian în cadrul Școlii de Arte „Francisc Hubic“ din Oradea și absolvă cursurile secției de canto, muzică ușoară, ale clasei prof. Monica Molnar și prof. Hanno Musik.
A câştigat numeroase premii și trofee la diverse festivaluri şi concursrui din ţară. Este membru fondator al Cenaclului Artistic și Literar „Intersecție de Universuri” din cadrul Liceul Teoretic „Lucian Blaga“ din Oradea, înființat sub inițiativa prof. Adriana Luca.
Începând din 2002 a susținut spectacole pe vapoare de croazieră în calitate de prim solist, ulterior accedând și la funcția de manager al echipei de artiști. Revine la Oradea și devine membru colaborator permanent al Rock Filarmonicii Oradea, colaborând şi cu Filarmonica de Stat Oradea şi cu Teatrul Regina Maria. Anul acesta a fost membru al juriului în cadrul Concursului național de muzică ușoară Art Oradea Festival 2023.
Seara de sâmbătă se anunţă o seara inedită cu o poveste de viața frumoasă a artistei ceramiste Marta Jakobovits, completată de muzica bună, vin rafinat, gustări delicioase si cocktail-uri inedite.
Citiți principiile noastre de moderare aici!