Georgiana Tara s-a născut la Oradea şi a studiat turismul la Timişoara. În anul II de facultate a făcut practică într-o agenție de turism. I-a plăcut atât de mult, încât a rămas angajată acolo. Trei ani mai târziu a semnat un contract de paid intership pe un an de zile în „food and beverage” (mâncare şi băutură) cu Baltimore Marriot Waterfront USA. Nu a luat viza ca să ajungă acolo, însă a trecut prin trei interviuri, dintre care ultimul cu directorii din Statele Unite.
[eadvert]
„Contractul nu are putere asupra deciziei Ambasadei. E clar, mă voia România aici!”, scrie Georgiana.
A lucrat apoi în HoReCa încă trei ani, fiind pasionată de tot ce ţine de turism: mâncare, evenimente, cazare, organizare de vacanțe, obiective turistice, experiențe gastronomice. Povestea Georgianei începe de fapt la Sibiu. Despre Sibiu vorbea mereu şi cu entuziasm, și despre Sibiu îşi făcuse și lucrarea de Licența și lucrarea de Disertație. Tot acolo şi-a cunsocut şi viitorul soţ, pe Alexandru.
„Prima data am hotărât (în 2012) că vreau să mă mut în Sibiu pentru că îmi părea locul potrivit pentru sufletul meu (turistic, boem, artist, antreprenorial, flămând după natură). Atunci am venit angajându-mă ca administrator și manager al unei pensiuni din oraș. A doua oară (și până azi) când am hotărât (că prima dată n-a ieșit după cum îmi doream) a fost când a trebui să aleg unde să trăiesc cu Alex. În Timișoara sau aici. Am vrut aici din mai multe motive, însă super important a fost faptul că e în natură și cred c-am fugit de betoane”, spune Georgiana.
A fascinat-o complexitatea și versatilitatea județului Sibiu, cu regiuni frumoase și diferite prin specificitatea lor: Valea Hârtibaciului, Valea Avrigului, Mărginimea Sibiului. Prima dată au ales să locuiască la Sibiu, în chirie. După un an au ales să se mute în Rășinariul lui Cioran, preferând aerul curat de munte, şi cu gândul la copiii pe care îi vor avea. „Tot ce am analizat când am luat casa a fost ușurința cu care ajung în oraș. Era important după atâția ani de viață exclusiv în oraș. Era important sa pot ieși chiar și singură, rapid, în aer «liber» și să mă bucur de munte, de apă, de natură”, explică Georgiana.
„Să se vadă că se poate face şi la noi”
Din dragoste pentru natură, Georgiana şi Alexandru au pornit împreună Trial Trips Romania, primul lor bussines, pe vremea când formau de vreo şapte luni un cuplu. Georgiana fiind pasionată de marketing şi turism şi-a dorit ca soţul ei să aibă venituri din pasiunea lui pentru cursele offroad cu motorul. Au creat o agenţie de turism specializată pe incoming de experienţă outdoor, indiferent de nivelul de experienţă, nu doar pe enduro (sport extrem practicat pe drumurile forestiere, off-road și cele accidentate) dar şi pe foraging, activitate prin care eşti educat să ştii ce este comestibil în zonă, cum arată resursele şi cum le poţi valorifica.
Înainte de pandemie, familia Tara investise 20.000 de euro în marketing, targetând piaţa din Marea Britanie, bani pe care i-au pierdut, acumulând datorii cât ipoteca la casă. Au ajuns în lockdown să se specilizeze pe alte direcţii, ea pe copywriting în turism iar el pe softuri pentru maşini şi motociclete.
În ultimul an, Georgiana a investit destul de mult în marketing şi a nişat câteva pieţe externe, agenţia lor lucrând doar cu străini şi asta pentru că, un aspect cu care s-au confruntat des este că români respectă mai puţin regulile iar pentru ei este foarte important să se alinieze normelor europene de protejare a naturii, chiar şi când vine vorba de offroad. Prin agenţia lor de turism îşi doreşte să poată avea cât mai mulţi ghizi pasionaţi în diferite domenii, cum ar fi: zbor cu parapanta, cu paraşuta, e-bike, downhill bike, mountain bike, ture de schi. „Să se vadă că se poate face şi la noi, nu doar pe dincolo!”
Alexandru mărturiseşte că nu ar putea să lucreze într-o corporaţie, la birou. E legat de munte şi iubeşte să asculte „sunetul” naturii.
„Imaginează-ți o agenție de turism, înființată cu multă pasiune și dedicare de un cuplu tânăr: unul inginer silvicultor și ghid pasionat de adrenalină, celălalt economist în administrarea afacerilor de turism cu talent artistic. E ca un picnic de vis pe un vârf de munte, unde ai toate delicatesele preferate, un apus pictând cerul în culori pe care le-ai văzut doar în Photoshop și rucsacul plin de aventură”, scrie Georgiana pe pagina sa de Facebook unde îi place să povestească despre ce înseamnă să fii antreprenor, cum să reuşeşti, ce obstaccole întâmpini şi cum le poţi depăşi. În curând ea îşi va lansa şi un blog, georgianatara.ro, unde îşi va spune poestea pas cu pas. „Când pui suflet şi pasiune, oamenii simt asta”, spune Georgiana.
Unicitate şi autenticitate
La trei ani după ce au lansat Trial Trips Romania, după experienţa nefericită din pandemie, s-au hotărât să se asigure cu un „Plan B” în caz că se mai întâmplă ceva. Au obţinut un grant de 20.000 de euro prin GAL Mărginimea Sibiului pentru promovarea producătorilor locali, şi aşa s-a născut proiectul „din Mărginime”, cu condiţie de eligibilitate de a fi şi ei producători. Acum crează artizanal borcane cu legume şi fructe pe care le iau tot de la producătorii locali. De asemenea, mama lui Alex face prăjituri de casă cu unt 82%, lapte de vacă și ouă de la găini crescute în sat. Pe platforma www.dinmarginime.ro toți producătorii sunt bineveniți pentru a le fi promovate produsele, dar şi pentru poveştile frumoase din Mărginimea Sibiului prin care să dezvăluie frumuseţea locului şi să explice de ce e important să consumi produse alimentare de la localnici.
„E nevoie de o doză de a trăi în incertitudine şi poate uneori cu lipsuri, dar am avut dorinţa de libertate, de exprimare creativă aşa cum îmi place mie şi nu puteam avea asta în alte bussinesuri, doar în al meu”, a explicat pentru TVR Georgiana.
Între timp, anul trecut satul Răşinari a fost marele câştigător al României în cadrul celei de-a doua ediţii a competiţiei mondiale „Best Tourism Villages”, lansată de Organizaţia Mondială a Turismului. Satul a fost selectat, conform regulamentului, de specialiştii Consiliului Consulativ al OMT, din peste 130 de candidaturi, provenite din 57 de ţări.
„Într-o lume plină de oferte și reclame, unicitatea și autenticitatea sunt asemenea unui foc de tabără într-o noapte rece de munte. Atrage lumea. Și am realizat că dacă nu găsesc un specialist în turism care să scrie, nimeni nu ne va putea povesti povestea mai bine decât mine”, spune Georgiana.
Cea mai mare provocare, măturisește Georgiana, este faptul că este mamă şi de cele mai multe ori afacerea o ţine departe de cei mici, un băiat şi o fetiţă. Cel mai greu este să îşi împartă timpul între familie şi bussines, pentru că dacă „eşti antreprenor lucrezi din pasiune şi atunci vrei să fii tot timpul acolo”.
Premiul Publicului
Pentru conceptul „din Mărginime”, familia Tara a primit în 2022 Premiul Publicului pentru cea mai apreciată experienţă gastronomică la Gala Ecoturismului organizata de Anii Drumeţiei – un program inițiat de Consiliul Județean Sibiu, în colaborare cu Asociația Județeană de Turism Sibiu.
„Am vrut sa susținem comunitatea locală și comunitatea ne-a susținut pe noi. Am făcut mereu lucrurile într-un mod sustenabil, punând accent pe economia circulară, promovând businessurile locale și producătorii locali (chiar dacă sau mai ales dacă nu putea oricine să bată direct la poarta lor). Ăștia suntem noi. Recunoscători și bucuroși”, a scris Georgiana după primirea premiului.
Au optat pentru a promova zona în care au ales să trăiască, încheind parteneriate și colaborări cu cei care au avut aceeași viziune cu ei, crescând astfel o comunitate care promovează tot ce e frumos în ţară.
„Fă Rai din ce ai! este un mesaj după care mă ghidez în viață. Știu și simt că Omul sfințește locul, așadar important e să facem noi! Îmi iubesc țara, e spectaculoasă și vreau ca într-o zi să fie pe lista «de vizitat» a tuturor, indiferent de tipul de turism practicat: city breaks, litoral, montan, cultural, gastronomic, ecunmenic, medical, activ, eco”, concluzionează Georgiana Tara.
Pe 19 octombrie a avut sesiunea de on-boarding pentru TRACE Support Programme for tourism SMEs unde urmează sa acceseze a doua finanţare, de data aceasta pentru un proiect de sustenabilitate în turism. Pentru că povestea familiei Tara merge mai departe cu multă muncă, pasiune şi dragoste pentru tot ce e frumos în România.
Citiți principiile noastre de moderare aici!