Află mai jos câteva reguli de bază pentru o alimentaţie echilibrată cu un buget redus:
Porneşte de la alimentele de bază
O alimentaţie echilibrată porneşte de la alimentele de bază. Majoritatea se pot achiziţiona din supermarket sau online la preţuri accesibile, însă trebuie să ştii de ce alimente de bază ai nevoie şi cum le foloseşti. Mai mult, acestea se prepară în general uşor, într-o mulţime de moduri: la cuptor, la oală sub presiune sau multicooker sau chiar la rece.
[eadvert]
Cel mai uşor este să împarţi produsele pe categorii alimentare: cereale, fructe, legume, leguminoase, lactate, carne, ulei şi zaharuri. Spre exemplu, la categoria cereale poţi include alimente de bază precum paşte, ovăz, orez sau fulgi de porumb.
Pentru o alimentaţie echilibrată şi prietenoasă cu bugetul, axează-te mai mult pe alimente de bază şi încearcă să reduci consumul de fast food, produse ultraprocesate şi zaharuri rafinate.
Foloseşte reţete simple
Reţetele simple, cu alimente de bază, accesibile, îţi vor permite să găteşti rapid, fie zi de zi, fie de câteva ori pe săptămână. În acest fel, nu vei depune un efort considerabil pentru a te hrăni corect zi de zi.
Ce înseamnă reţete simple? Carne sau peşte la grătar cu garnitură de orez sau legume, paste cu sos de roşii şi legume sau carne, salate cu legume proaspete şi lactate sau leguminoase, toate se pot prepara rapid şi uşor. Mai poţi adăuga pe lista sandwich-uri cu legume, crema de brânză sau carne, omletă, terciul de ovăz sau crema de orez.
De asemenea, poţi să găteşti mai uşor şi mai rapid cu ajutorul aparatelor potrivite. O oală sub presiune este o variantă foarte bună pentru a prepara reţete diverse în timp record. Tocănite, carne şi legume la aburi, supe sau ciorbe, toate se prepară uşor cu ajutorul unei oale sub presiune. În afară de oală sub presiune, investeşte şi-n alte ustensile ce îţi uşurează viaţa în bucătărie, precum tigaile Tefal, friteuza cu aer cald sau vasele din yena.
Alcătuieşte o listă de cumpărături
Ca să cheltui mai puţini bani la cumpărături, fără a face rabat de la alimentele de care ai nevoie, încearcă să pleci mereu la supermarket cu o listă. Acelaşi lucru este valabil şi dacă faci cumpărăturile online. Pregăteşte o listă de cumpărături săptămânală, zilnică sau lunară, în funcţie de cât de des mergi la shopping.
Include pe lista alimentele de care ai nevoie pentru tipul tău de alimentaţie. Încearcă să gândeşti lista de cumpărături cât mai bine în funcţie de ce mănânci zilnic şi nu te grăbi să adaugi produse de care nu ai nevoie.
Depozitează corect alimentele
Risipa de mâncare îţi poate creşte costurile lunare. Cu cât arunci mai multă mâncare, cu atât vei merge la cumpărături mai des şi nu vei profita la maxim de alimentele pe care le cumperi. Contează foarte mult să depozitezi corect alimentele, astfel încât să le poţi folosi cât mai mult. Nu uita că poţi congela alimentele pe care nu le vei folosi curând, de la carne şi până la legume, ca să le prelungeşti termenul de valabilitate.
Cea mai bună soluţie pentru a depozita corect alimentele este să ţii cont de indicaţiile de pe cutie sau etichetă. În cazul fructelor sau legumelor, poţi opta pentru un loc uscat şi răcoros precum cămara sau pentru frigider.
O alimentaţie echilibrată nu trebuie să conţină produse sofisticate, reţete complicate sau suplimente costisitoare. Dimpotrivă, este o idee bună să te axezi pe alimente de bază, de calitate, precum cerealele integrale, carnea proaspătă, fructele, legumele şi leguminoasele. Acestea se pot combina într-o mulţime de moduri şi se pot achiziţiona la preţuri accesibile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!