Potrivit unui document afişat pe site-ul Agenţiei de Finanţare a Investiţiilor Rurale (AFIR), valorile aplicabile tuturor speciilor sunt: proiectarea, analiza solului, asistenţa tehnică (620 euro/ha), pregătirea terenului (840 euro/ha), echipament irigare localizată (3.500 euro/ha), instalare echipament irigare localizată (500 euro/ha), sistem împrejmuire (10 euro/ha) şi instalare sistem împrejmuire (2 euro/ha).
Pentru aproximativ 37.000 de plante la hectar, costul pentru fertilizare şi dezinfectare sol ar ajunge la circa 1.793 euro pe hectar.
Materialul săditor are un cost standard de 3.668 de euro pe hectar, lucrările de plantare fiind estimate la un cost de 700 de euro.
De asemenea, pentru achiziţionarea şi instalarea unui solar, un fermier ar avea de plătit circa 3.573 euro pe hectar, instalarea solarului având un cost standard de 592 euro/hectar, potrivit AFIR.
Conform prevederilor PNDR 2014-2020, fişa Submăsurii 4.1a „Investiţii în exploataţii pomicole” pentru înfiinţarea/reconversia plantaţiilor şi pentru înfiinţarea de pepiniere se acordă sprijin sub forma costurilor standard şi a contribuţiei în natură.
Sprijinul se va acorda sub forma costurilor standard şi contribuţiei în natură doar pentru operaţiunile detaliate în fişa submăsurii, secţiunea „Sume aplicabile şi rate de sprijin”, prezente şi în Cererea de Finanţare aferentă Ghidului Solicitantului pentru submăsura 4.1a „Investiţii în exploataţii pomicole”.
Cheltuielile necesare implementării proiectelor care presupun lucrări tehnologice pregătitoare, cum ar fi defrişare, desfundare, nivelare şi de înfiinţare/reconversie plantaţii pomicole în cadrul submăsurii 4.1a „Investiţii în exploataţii pomicole”, efectuate înainte de semnarea Contractului de Finanţare, dar după depunerea Cererii de Finanţare, sunt eligibile şi pot fi decontate după contractare. Aceste cheltuieli vor fi realizate în conformitate cu studiul de fezabilitate/proiectul tehnic de înfiinţare a plantaţiei depus şi nu pot fi decontate dacă proiectul nu este contractat.
Cheltuielile eligibile înainte de semnarea Contractului de Finanţare, dar după depunerea Cererii de Finanţare, sunt doar cele pentru care sprijinul se va acorda în baza costurilor standard simplificate şi a contribuţiei în natură, prezente în fişa submăsurii şi în Cererea de Finanţare.
Pentru operaţiunile/acţiunile eligibile menţionate în fişa Submăsurii 4.1a „Investiţii în exploataţii pomicole”, altele decât pentru care sprijinul se acordă în baza costurilor standard şi contribuţiei în natură, rezonabilitatea preţurilor este asigurată, după caz, prin: respectarea limitelor de preţuri din baza de date a AFIR; prezentarea a două oferte pentru bunuri şi servicii a căror valoare este mai mare de 15.000 euro şi o ofertă pentru bunuri şi servicii a căror valoare este mai mică de 15.000 euro.
Beneficiarii au obligaţia de a ţine o evidenţă contabilă analitică pentru proiectele finanțate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, cu respectarea legislaţiei în vigoare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!