Pe lângă purificarea sufletului din punct de vedere medical, postul poate fi considerat o detoxifiere sănătoasă, extrem de bine-venită. Magazinele specializate sunt deja asaltate de clienţi care încă mai cântăresc ofertele pentru că, în ciuda aparenţelor, să mănînci mai puţin si mai sanatos nu e deloc ieftin. Şi, pe deasupra, medicii ne atrag atenţia că multe alimente de post sunt periculoase.
Preţuri
Specialiştii spun că din cauza secetei preţul legumelor şi fructelor este cu până la 30% mai mare decât anul trecut. „Când producţia e pe terminate, creşte preţul. Pe de altă parte am traversat pe parcursul acestui an o perioadă de secetă excesivă”, spune Ioan Stefan, directorul Direcţiei pentru Agricultură Bihor.
Statisticile îngreunează și mai mult sarcina celor care vor să țină postul după tradiție. Potrivit datelor oficiale, o săptămână în care excludem carnea din alimentație și o înlocuim cu alte produse înseamnă, în medie, o cheltuială de 210 lei, față de 170 de lei cât cheltuie în medie o persoană într-o săptămână obișnuită.
Comercianţii sunt pregătiţi pentru această perioadă. Atât în marele magazine cât şi pe tarabele din pieţe pot fi găsite produse de post. „Ca în fiecare an noi ne-am pregătit pentru perioada postului. Sperăm ca şi oamenii să cumpere deoarece am constatate că în ultimii ani tot mai puţini ţin post”, ne-a spus un comerciant.
Sfaturi
Bun prilej pentru detoxifiere, postul este binevenit în oricare perioadă a anului, spun specialiştii. Însă trebuie să ţineţi cont de câteva atenţionări. Nu trebuie să va înfometaţi până la epuizare, trebuie să aveţi grijă cum combinaţi alimentele. Nu exageraţi cu pâinea, pastele făinoase şi cartofii.
Deorece majoritatea oamenilor au tendinţa de a adopta o dietă predominant glucidică, bogată în cartofi, pâine, orez, paste etc., ce depăşeşte necesarul zilnic, există riscul de îngrăşare în această perioadă.
Pe de altă parte, restricţiile alimentare ar putea pune siluetele şi-aşa silfide ale unora în pericol, slăbind mai mult decât e necesar sau ne dorim.
O altă problemă care apare în perioada postului îi vizează direct pe „carnivori”, persoanele care nu pot funcţiona dacă nu mănâncă zilnic produse pe baza de carne. Cel mai adesea, aceştia se plâng de ameţeli şi lipsă de vlagă, acuzând meniul vegetarian ca fiind prea sărac pentru a le hrăni nevoile nuţritionle. Se pare însă că un aport suficient de apă, dublat de proteine de natura vegetală, îi poate repune rapid pe picioare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!