Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România (SLPR), cu reprezentatitate legală la nivelul Poştei Române, reunind un număr de peste 17 mii de membri de sindicat, continuă acțiunile de protest la București. Astfel, reprezentanții SLPR vor picheta Guvernul în perioada 25 – 27 mai de la ora 9:30. În data de 14 mai 2022, peste 2.500 de poștași au protestat în fața Palatului Victoria.
Motive
Sindicaliștii reclamă starea avansată de sărăcie a salariaţilor Poştei Române. Pentru 17.000 dintre angajaţi, adică pentru aproape 80% din întreg personalul, salariul net lunar este sub 1.700 lei, la limita traiului de subzistență, în condiții de muncă foarte grea, solicitantă, de uzură.
[eadvert]
SLPR acuză iminența pierderii unui număr semnificativ de locuri de muncă din rândul agenților poștali, al factorilor, oficiantelor, diriginților, lucrătorilor din tranzite în urma introducerii unor posibile automatizări şi în lipsa abordării unor noi linii de business. Ei vor ca un astfel de subiect să fie discutat în mod deschis, transparent, cu date și cifre pe masă.
Dintr-o întâlnire internă de lucru, la care au participat mai multe persoane, directorul general al Poştei Române a afirmat că Poşta Română va deveni un hub logistic regional şi global, cu maximum 10 mii de angajaţi. Adică 14.000 de salariaţi îşi vor pierde locul de muncă.
Poștașii mai sunt nemulțumiți de iniţiativele conducerii companiei de a elimina din contractul colectiv de muncă articolele prin care sunt protejate locurile de muncă şi drepturile salariaţilor.
SLPR îl acuză pe directorul general de încercarea constantă de a induce în eroare salariații și de evitarea mijloacele de dialog social prevăzute de lege, prin epistole către angajați cu promisiuni de îmbunătațire a condițiilor de muncă si de majorări salariale într-un procent incert și într-un viitor nesigur.
Poștașii spun că le lipsesc uniformele, echipamentele de muncă și protecție, iar condiţiile de muncă sunt improprii.
Cea mai mare nemulțumire a poștașilor este legată de intenția de modificare a organigramei și efectuarea de concedieri colective, fără a oferi sindicatului informaţiile referitoare la modul in care va funcționa compania după aplicarea modificărilor organigramei propuse, începând de la aparatul central, până la baza companiei.
Altă acuzație a SLPR este lipsa de performanţă a actualei echipe manageriale și desconsiderarea grosolană a inteligenței salaraților. Directorul general aduce explicația aberantă că, „pentru situaţia din Poşta Română este vinovat … sindicatul”.
Reprezentanții SLPR consideră că previziunile sunt sumbre și solicită Guvernului să dispună „o analiză temeinică și sănătoasă asupra stării acestei companii, înainte ca actuala echipă de conducere să o scoată definitiv din piaţa de profil, iar salariaţii să ajungă pe drumuri”. JB-D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!