În ciuda faptului că pragul de minimum 30% nu a fost atins nici din a doua încercare, primarul Ilie Bolojan crede că, totuşi, Oradea a votat pentru fuziunea Oradiei cu Sînmartinul. 28,24% a fost prezenţa la vot la referendumul din 14 iunie, din care 97,4%, adică 51.996 de orădeni au spus „DA”. Primarul este convins că altă soluţie pentru dezvoltarea sustenabilă a oraşului nu există şi nu exclude varianta unui nou referendum, anul viitor, cu ocazia alegerilor locale. Aşadar, avansează un posibil referendum la pachet Oradea+Sînmartin+Oşorhei!
„Eu nu cred că acest vot este un vot pentru primar sau împotriva primarului. Este cât se poate de clar că oamenii au votat pentru acest proiect – Oradea Mare. În termeni reali, se poate lua în calcul, având în vedere rezultatul, cu cele 3.326 de voturi care au lipsit pentru a realiza cvorumul, fără să se mai organizeze un referendum separat, dar o dată cu alegerile locale, să se organizeze un alt referendum, împreună cu Sînmartinul, împrenă cu Oşorheiul.
[poll id=”140″]
Un astfel de referendum presupune consultarea ambelor populaţii şi acordul primarilor. Orice fel de schimbări care s-ar întâmpla pot duce şi la schimbări de optică. Probabil că anul viitor se va lua o decizie. Rămâne o chestiune deschisă”. Declaraţiile îi aparţin lui Ilie Bolojan, convins că Oradea are nevoie vitală să se dezvolte la pachet cu Sînmartinul şi Oşorheiul. Chiar dacă două astfel de referendumuri i-au fost invalidate de către orădeni, în decurs de-o lună!
Ilie Bolojan spune că referendumul a fost sabotat politic de PSD şi UDMR, deşi nu a avut încărcătură politică. „Nu a fost un vot politic, dar a fost un sabotaj politic, bazat pe nişte calcule mărunte, de lucruri care nu ţin cont de viitorul oraşului, ci doar de alegerile din 2016”, e părerea primarului de Oradea. Cum eşecul îi aparţine şi lui, Bolojan a fost întrebat dacă se gândeşte la demisie. Răspunsul a venit destul de laconic: „Sigur, când un proiect important eşuează, nu poţi fi entuziasmat. Mă încearcă două sentimente contradictorii, dar nu voi face alte comentarii în această privinţă”, a spus primarul, care îşi ia timp de gândire vizavi de o altă candidatură pentru la anul.
Se vede sabotat politic
51.996 de orădeni au spus „DA” unirii cu Sînmartinul şi Băile, iar 1.043 au spus „NU”. A fost prea puţin, pentru că restul au spus „pas” referendumului, iar acesta a fost invalidat. Bolojan nu se dă sabotat de orădeni, ci de… politicieni! „Având în vedere că în Oradea, la alegerile locale sau prezidenţiale se prezintă 90.000 – 95.000 de alegători, în termeni reali, putem spune că orădenii au votat. Este clar că există o voinţă importantă din partea orădenilor cu simţ civic, în general, ca acest referendum să treacă. Din păcate, nu s-a reuşit ca acest rezultat să fie validat”, spune Bolojan, la o zi după eşec. Primarul consideră că PSD şi UDMR au sabotat politic referendumul, electoratul captiv al celor două partide având o atitudine de boicot. „Nu cred că a fost o chestiune de un vot politic şi am încercat să fugim de politic, chiar dacă unele partide, precum PNL, PMP sau UNPR l-au susţinut. Dar politic a fost sabotat. Dacă acest proiect nu se va realiza, pentru această chestiune au partea lor de răspundere, pentru că este proiectul oraşului Oradea, însă prin calcule politice mărginite, au preferat să saboteze un proiect major ce ar fi generat o dezvoltare suplimentară, bazată şi pe turism”, este mesajul lui Bolojan pentru Mang şi colegii săi din PSD, dar şi pentru liderii UDMR. Însă acelaşi primar Bolojan a fost cel care a generat trecerea PSD în Opoziţie, în Consiliul Local şi aducerea UDMR în Executiv, cu doar câteva luni de referendum. Mutarea i-a atras „urgia” PSD, iar aliaţii din UDMR l-au lăsat în ofsaid, cu referendumul.
Primarul a constatat cum în cartierul Episcopia Bihor, dominat de etnici maghiari, a fost cel mai mare absenteism la vot, duminică. Spune, însă, că s-a adresat şi acestora să iasă la vot, iar investiţii s-au făcut şi acolo. Bolojan nu şi-a dat seama că inclusiv paleta de culori roş-galben-albastră folosită în promovarea referendumului ar fi putut avea o influenţă asupra orădenilor de etnie maghiară ce nu s-au prezentat la vot. „Nu a avut nicio conotaţie de altă natură, pentru că altfel, puteam face altceva. Orice chestiune a contat. Poate că au contat şi astfel de lucruri…”, a reacţionat edilul-şef.
Erodaj la Primărie
„Îmi asum partea mea de responsabilitate. Unii nu s-au dus poate să voteze pentru că nu le este simpatic primarul, o direcţie din Primărie nu îşi face treaba sau pentru felul în care o companie sau alta fac un serviciu public”, declară primarul, care evită, însă, să ia decizii la cald, în ceea ce priveşte viitorul său ca primar al Oradiei. Bolojan crede că nu l-a ajutat nici felul în care sunt priviţi politicienii în România. Bolojan: „Încrederea în lumea politică este la pământ, sunt probleme penale şi se cerea să atragi susţinere într-un proiect lipit de lumea politică, până la urmă. Este foarte uşor de crezut că cineva are ceva de ascuns, că sunt beneficii nelalocul lor, aceste lucruri prind mult mai uşor decât partea pozitivă. A arunca pe piaţă tot felul de lucruri care să asocieze cu un interes partizan, prinde mult mai uşor. Nu doar în România, ci în Estul Europei”.
Actele orădenilor
Un alt motiv găsit de primar pentru absenteism: problemele cu actele de identitate a unor orădeni. Bolojan explică: „Există cel puţin 10-15% dintre electori care nu mai domiciliază la adresele din cărţile de identitate. Sunt plecaţi în străinătate, mutaţi din Oradea, dar au păstrat vechile adrese şi nu au comunicat noile date. Sau sunt mulţi care lucrează în Oradea, dar nu au flotant în Oradea. Este cazul noilor cartiere care s-au dezvoltat. În termeni reali, cred că există un plus de 10-15% în listele electorale faţă de realitate. Astfel, sunt afectate pragurile electorale”.
Mulţumiri post-factum
Primarul le-a mulţumit orădenilor care au participat la vot, voluntarilor pro-referendum, companiilor şi persoanelor publice care şi-au asumat să susţină proiectul, cultelor, preoţilor ce au îndemnat la vot, colegilor săi din Primărie „care fără să fie forţaţi de nimeni s-au implicat în acest proiect”, partidelor politice ce au avut poziţii pro-unire, dar şi jurnaliştilor, pentru mediatizare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!