Crescători buni, porumbei buni, concursuri organizate foarte bine, constanţă şi continuitate. Sunt condiţii pentru a face performanţă în domeniul columbofil. În perioada 21-22 ianuarie, la Trade Center Oradea are loc „Expoziţia naţională columbofilă a României. 80 de ani de columbofilie”.
Conform domnului Ioan Hasas, crescător pasionat şi organizator de evenimente columbofile, „pasionaţii de porumbei voiajori vor putea participa la Oradea la a XXXV-a Expoziţie naţională columbofilă a României, organizată de Federaţia Naţională a Crescătorilor de Porumbei din România (preşedinte, bihoreanul Marius Tunduc), membră a Federaţiei Columbofile Internaţionale”.
Mecca columbofililor
Pentru două zile, oraşul de pe malul Crişului Repede va deveni Mecca columbofililor din ţară şi de peste hotare. În incinta Complexului Trade Center, peste trei sute de crescători de porumbei din ţară vor prezenta porumbeii care au obtinut cele mai bune rezultate în competiţiile naţionale şi internaţionale la probele de viteză, demifond, general, fond, maraton, maraton extrem, atât la categoria porumbei tineri, cât şi la categoria porumbei maturi.
„În 2017 mai avem un motiv de sărbătoare – Federaţia Națională Columbofilă împlinește 80 de ani, moment de bucurie, dar şi de meditaţie şi aducere-aminte despre tot ceea ce înseamnă evoluţia sportului columbofil în aceşti ani. De-a lungul timpului, Asociaţia Columbofilă din Bihor, a cărei temelie a fost pusă după București şi Brașov – sub denumirea de Asociaţia Columna, în anii 1950, de către pasionaţii de atunci: Ádám László, Kiss Miklós, dr. Munteanu Mircea, Kertész Viktor, Szőke Elemér, Novák Zoltán, Szerző Zoltán, Teotu Mircea sau Magyari Ernő – a dat crescători de elită şi porumbei de excepţie”, spune Ioan Hasas.
Columbofilul spune că atunci întreaga ţară cunoştea linia de porumbei negri ai profesorului Coste Octavian, auzise de pasărea lui Tunyogi Zoltan, care a zburat la Liege (1.200 km), de rezultatele porumbeilor lui Pető János, care în anul 2005 au parcurs distanţa Barcelona –Oradea (1.697 km), sau cu ocazia Olimpiadei de la Londra, distanţa Londra – Oradea, aproape 1.700 km. „Concursurile pe distanţe lungi (maratonul) reprezintă o adevărată pasiune; este cea mai frumoasă parte a sportului columbofil.
Gândeşte-te la un crescător care îşi aşteaptă cel mai bun porumbel să sosească acasă după o etapă de maraton; un porumbel care a stat în aer ore întregi şi care îşi face o intrare triumfătoare în crescătorie. Un mascul care ajunge acasă va începe să cânte când îşi vede femela; o femelă ajunge acasă cu penele din coadă deschise, nerăbdătoare să îşi verifice cuibul. Acestea sunt momente minunate pentru mulţi crescători şi după fiecare cursă suntem mai impresionaţi de rezultatele obţinute de porumbeii noştri”, explică columbofil.com psihologia unei curse de maraton.
„Astăzi, rezultatele crescătorilor Oros Bogdan din Salonta sau Truşca Dan din Marghita la categoria maraton naţional, ale tandemului Zlibuţ-Santa la categoria As național şi Palmares Record, cele înregistrate de Sztanyik Ionuț la As Maraton, Vancea Flavius şi Tirtea Florin la viteză, demifond, ori performanţele familiei Lucaci, ale lui Blaga Gheorghe, ale familiei Miclo şi ale tandemului Buda Constantin – Fildan Ionuţ sunt doar câteva argumente care îi plasează pe bihoreni printre protagoniştii columbofiliei românești”, spune Ioan Hasas.
Expoziția porumbeilor va fi găzduită de Trade Center Oradea, iar biletul de intrare va costa 20 de lei şi va include şi un catalog.
Citiți principiile noastre de moderare aici!