În 2018, România sărbătorește 100 de ani de la Marea Unire. Declarația de Independență a fost scrisă pentru prima oară tot la Oradea. Sub egida Federaţiei Naţionale Columbofile, la Oradea au fost sărbătoriţi 100 de ani de la Unire şi 81 de ani de columbofilie în România.
Momentul a fost marcat prin Expoziţia Naţională Columbofilă şi punctul ei culminant Gala Campionilor. Peste 450 de porumbei voiajori, unii componenţi ai lotului olimpic al României au fost expuşi la Trade Center. Evenimentul s-a bucurat de impact în rândul orădenilor. Peste 1000 de vizitatori au trecut pragul expoziţiei, chiar în prima zi, sâmbătă.
Totodată, în cadrul expoziţiei, a funcționat și un târg columbofil cu standuri cu suplimente pentru porumbei, dar și cu porumbei de vânzare. 3 seminarii interesante au fost organizate cu această ocazie. Denis Faber, Horvath Karoly și Gino Clique, maeștri ai zborurilor în Belgia, Germania și Ungaria au dezvăluit secretele lor. Cu toţii sunt adevăraţi performeri. De exemplu, crescătorul ungur are 35 de tiluri de campion naţional la activ.
Gala Campionilor a avut loc la Restaurantul Ambasador Oradea, fiind moderată de nimeni alta decât de celebra Andreea Marin. Prezentatoarea revine practic în familia columbofililor, după ce anul trecut a prezentat gala în premieră. A fost o seară plină de surprize, în care cei mai buni columbofili ai României au fost premiaţi. Columbofilii au trăit clipele lor de glorie, clipe care au în spate ani de muncă, aşa cum a observat Andreea Marin..
Între aceștia, fericiții proprietari ai porumbeilor din Lotul Olimpic au primit și ei trofee. După primul an de competiție Gold, fericiții cîștigători ai Clubului Gold au fost premiați cu sume uriașe. La eveniment au venit columfofili din toate colţurile ţării, dar şi din străinătate, reprezentanţi ai organizaţiilor naţionale din Ungaria şi Germania. Aşa cum a spus preşedintele Federaţiei Naţionale a Columbofililor din România, Marius Tunduc, în sala a fost prezentă şi o echipă de cineaşti din China care în premieră include România alături de doi giganţi ai columbofiliei, Belgia şi Germania, într-un film documentar care va fi distribuit în Asia.
Probabil curiozitatea asiaticilor a fost stârnită de faptul că un român, stabilit în Belgia a reuşit să vândă, la o licitaţie, unui chinez cel mai scump porumbel-Mr Fantastic a fost achiziţionat pentru 550.000 euro, record mondial. La eveniment au fost prezenţi şi viceprimarul Florin Birta şi city managerul Dacian Palladi, şeful Direcţei Sanitar Veterinare, Remus Moţoc.
În numele Primăriei Oradea, viceprimarul a spus că deşi nu a susţinut financiar organizarea Expoziţiei Naţionale Columbofile, va acorda toată susţinerea pentru ca Oradea să fie gazdă a Olimpiadei Columbofile din 2021. Cea mai mare piedică pentru ca acest eveniment să aibă loc la Oradea este lipsa unui spaţiu expoziţional de minim 10.000 mp.
Aflată din 2015 sub înaltul patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu, Federaţia Naţională Columbofilă a acordat trei premii ce poartă numele regilor Românei. Premiul Carol I a fost acordat pentru porumbelul anului lui Bogdan Gogioman, premiul Ferdinand a revenit celui mai bun crescător, iar premiul Regele Mihai a fost atribuit pentru a răsplăti măiestria.
Citiți principiile noastre de moderare aici!